PHYOE PHYOE AUNG VZKAZUJE AMNESTY: NEVZDÁVEJME TO!

Úspěch

Barmská vysokoškolačka se nebála protestovat proti omezování akademické svobody. Teď je ve vězení. V únoru 2015 organizovala studentská unie, kterou vede, pochod napříč zemí. Měl končit v Yangonu. Studenty ale zastavili při opouštění Letpadanu v centrální Barmě.

Barmská vysokoškolačka se nebála protestovat proti omezování akademické svobody. Teď je ve vězení. V únoru 2015 organizovala studentská unie, kterou vede, pochod napříč zemí. Měl končit v Rangúnu. Studenty ale zastavili při opouštění Letpadanu v centrální Barmě.

Vyjednávání přerušila policie, která začala aktivisty včetně Aung bít. Okolo sta protestujících bylo zadrženo za různé trestné činy (např. nezákonné sdružování nebo vzpouru). Přinejmenším 70 odsouzených včetně Aung zůstává ve vězení a hrozí jim trest odnětí svobody na devět let.

Celý svět za Aung ní bojoval dopisy v akci Maraton psaní dopisů. Ví o tom. Její rodiče dostali možnost si s ní v úterý promluvit u výslechu u soudu a ona přes ně poslala následující poděkování:

"Dopisy, které dostávám, jsou pro mě velkou motivací k tomu, abych pokračovala v naší práci. Díky nim už vím, že svět se na nás dívá a zdraví nás – nejsme sami.

Děkuji moc všem, že podporují mě a naše hnutí. I když pořád nevidíme žádné změny v činnosti vlády, tohle možná bude mít vliv na jejich myšlení.

Lidé mi poslali inspirativní dopisy, listy plné podpory, vzkazy o krásných zvířatech a svých domácích mazlíčcích, texty o svých nádherných zemích nebo pěkné básničky.

Vaše dopisy nejsou jen dopisy, ale jsou to také velké dárky a ohromná podpora nejen pro studenty, ale také pro budoucnost Barmy. DĚKUJI!"

14.11.2017

Týden: Barma pod tlakem, armáda popírá zločiny.

24.1.2018

Bangladéš / Barma: Odložení dohody o návratech poskytuje dočasnou úlevu rohingským uprchlíkům

Oznámení vlády Bangladéše, že musí odložit návrat roghingských uprchlíků do Barmy/Myanmaru, je vítanou úlevou pro stovky tisíc lidí, kteří v současné době žijí v Bangladéši.

20.12.2017

Barma: „Pobuřující“ odmítnutí přístupu nejvyšším představitelům OSN

Jako reakci na zprávu, že orgány Barmy odmítly přístup zvláštnímu zpravodaji OSN Yanghee Leeovi, James Gomez, ředitel Amnesty International pro jihovýchodní Asii a Pacifik, řekl: „Barmská armáda tvrdí, že v posledních měsících nedělá nic špatného. Pokud ano, úřady by neměly mít co skrývat – proč tedy odmítají přístup nezávislým a nestranným vyšetřovatelům?“

26.11.2017

Barma: Návrat Rohingů je nemyslitelný, dokud neskončí systém apartheidu

V reakci na zprávy, že vlády Barmy a Bangladéše podepsaly dohodu o návratu téměř milionu Rohingů uprchlých do Bangladéše, Charmain Mohamed, ředitel Amnesty International pro práva uprchlíků a migrantů, řekl: