Rusko: Případ Savčenková musí být znovu přezkoumán při spravedlivém procesu!

Amnesty žádá nový soud po zpolitizovaném odsuzujícím verdiktu k 22 letům vězení.

Případ ukrajinské pilotky vrtulníku Nadiji Savčenkové, kterou odsoudili za vraždu, musí jít okamžitě do obnoveného soudního řízení, které bude mít všechny náležitosti spravedlivého soudního procesu.

"Je absolutně nepřípustné poslat Savčenkovou do vězení na 22 let po tak problematickém, velmi zpolitizovaném procesu," řekl John Dalhuisen, ředitel Amnesty International pro Evropu a Střední Asii a dodal: "Řada pochybných postupů a rozhodnutí předsedy senátu ukazuje jasné pohrdání řádným soudním jednáním a ukazovaly na to, že Nadija nikdy neměla naději na to, dokázat svou nevinu. Jediný způsob, jak dosáhnout spravedlnosti pro Savčenkovou i oba zabité novináře, je zahájení zevrubného a nestranného vyšetřování jejího obvinění, které povede k novému soudnímu řízení, které bude apolitické a bude splňovat všechny mezinárodní standardy spravedlivého soudního procesu."

23.1.2017

Malawi: Zabití muže s albinismem podtrhuje neschopnost policie a justice

10. ledna 2017 byl v Malawi ve vesnici Mlonda zavražděn Madalitso Pensulo, devatenáctiletý muž trpící albinismem. Deprose Muchena, regionální ředitel Amnesty International pro jižní Afriku, reagoval slovy:

6.1.2017

Charta 77 slaví 40 let od svého zveřejnění

Přečtěte si, jak Amnesty podporovala nespravedlivě vězněné chartisty

25.4.2016

Politicky motivovaná trestní stíhání demonstrantů z Blatného náměstí stále pokračují

19.5.2016

Atena Faraghadaniová propuštěna!

Atena Farghadaniová, umělkyně a aktivistka, byla 3. května 2016 propuštěna z vězení Evin.