Rusko: Případ Savčenková musí být znovu přezkoumán při spravedlivém procesu!

Amnesty žádá nový soud po zpolitizovaném odsuzujícím verdiktu k 22 letům vězení.

Případ ukrajinské pilotky vrtulníku Nadiji Savčenkové, kterou odsoudili za vraždu, musí jít okamžitě do obnoveného soudního řízení, které bude mít všechny náležitosti spravedlivého soudního procesu.

"Je absolutně nepřípustné poslat Savčenkovou do vězení na 22 let po tak problematickém, velmi zpolitizovaném procesu," řekl John Dalhuisen, ředitel Amnesty International pro Evropu a Střední Asii a dodal: "Řada pochybných postupů a rozhodnutí předsedy senátu ukazuje jasné pohrdání řádným soudním jednáním a ukazovaly na to, že Nadija nikdy neměla naději na to, dokázat svou nevinu. Jediný způsob, jak dosáhnout spravedlnosti pro Savčenkovou i oba zabité novináře, je zahájení zevrubného a nestranného vyšetřování jejího obvinění, které povede k novému soudnímu řízení, které bude apolitické a bude splňovat všechny mezinárodní standardy spravedlivého soudního procesu."

28.11.2018

Soud zamítl propuštění na kauci

Soud dne 26. 11. zamítl žádost o propuštění Ojuba na kauci.

11.9.2018

KOORDINÁTOR/KA PRÁVNÍHO PORADENSTVÍ AI ČR

11.7.2018

Rusko: Čečenský obhájce lidských práv musí být propuštěn, hrozí mu nespravedlivý soudní proces

Ruské úřady musí okamžitě a bezpodmínečně propustit významného obránce lidských práv Ojuba Titijeva. Soud začal v pondělí.

19.1.2018

2 osoby propuštěny na kauci, soudní proces bude pokračovat

Dva lidé zadržení v Egyptě v říjnu poté, co údajně mávali duhovou vlajkou – symbolem hnutí LGBT+ – na koncertu libanonské alternativní rockové kapely Mashrou ’Leila, jejíž zpěvák se hlásí k homosexuální orientaci, byli propuštěni na kauci ve výši 56,37 dolarů (1000 egyptských liber).