Rusko: Případ Savčenková musí být znovu přezkoumán při spravedlivém procesu!

Amnesty žádá nový soud po zpolitizovaném odsuzujícím verdiktu k 22 letům vězení.

Případ ukrajinské pilotky vrtulníku Nadiji Savčenkové, kterou odsoudili za vraždu, musí jít okamžitě do obnoveného soudního řízení, které bude mít všechny náležitosti spravedlivého soudního procesu.

"Je absolutně nepřípustné poslat Savčenkovou do vězení na 22 let po tak problematickém, velmi zpolitizovaném procesu," řekl John Dalhuisen, ředitel Amnesty International pro Evropu a Střední Asii a dodal: "Řada pochybných postupů a rozhodnutí předsedy senátu ukazuje jasné pohrdání řádným soudním jednáním a ukazovaly na to, že Nadija nikdy neměla naději na to, dokázat svou nevinu. Jediný způsob, jak dosáhnout spravedlnosti pro Savčenkovou i oba zabité novináře, je zahájení zevrubného a nestranného vyšetřování jejího obvinění, které povede k novému soudnímu řízení, které bude apolitické a bude splňovat všechny mezinárodní standardy spravedlivého soudního procesu."

19.1.2018

2 osoby propuštěny na kauci, soudní proces bude pokračovat

Dva lidé zadržení v Egyptě v říjnu poté, co údajně mávali duhovou vlajkou – symbolem hnutí LGBT+ – na koncertu libanonské alternativní rockové kapely Mashrou ’Leila, jejíž zpěvák se hlásí k homosexuální orientaci, byli propuštěni na kauci ve výši 56,37 dolarů (1000 egyptských liber).

21.12.2017

Migranti stále uvězněni na řeckých ostrovech

Více než 13 500 žadatelů o azyl zůstalo uvězněno na řeckých ostrovech v nehostinných podmínkách, když začala 21. prosince 2017 zima, uvedla organizace Human Rights Watch.

31.10.2017

4 roky za protest. Teď je volný. I díky Amnesty

Další úspěch Amnesty kampaně za nespravedlivě vězněného mladíka.

23.1.2017

Malawi: Zabití muže s albinismem podtrhuje neschopnost policie a justice

10. ledna 2017 byl v Malawi ve vesnici Mlonda zavražděn Madalitso Pensulo, devatenáctiletý muž trpící albinismem. Deprose Muchena, regionální ředitel Amnesty International pro jižní Afriku, reagoval slovy: