Rusko: Případ Savčenková musí být znovu přezkoumán při spravedlivém procesu!

Amnesty žádá nový soud po zpolitizovaném odsuzujícím verdiktu k 22 letům vězení.

Případ ukrajinské pilotky vrtulníku Nadiji Savčenkové, kterou odsoudili za vraždu, musí jít okamžitě do obnoveného soudního řízení, které bude mít všechny náležitosti spravedlivého soudního procesu.

"Je absolutně nepřípustné poslat Savčenkovou do vězení na 22 let po tak problematickém, velmi zpolitizovaném procesu," řekl John Dalhuisen, ředitel Amnesty International pro Evropu a Střední Asii a dodal: "Řada pochybných postupů a rozhodnutí předsedy senátu ukazuje jasné pohrdání řádným soudním jednáním a ukazovaly na to, že Nadija nikdy neměla naději na to, dokázat svou nevinu. Jediný způsob, jak dosáhnout spravedlnosti pro Savčenkovou i oba zabité novináře, je zahájení zevrubného a nestranného vyšetřování jejího obvinění, které povede k novému soudnímu řízení, které bude apolitické a bude splňovat všechny mezinárodní standardy spravedlivého soudního procesu."

31.10.2017

4 roky za protest. Teď je volný. I díky Amnesty

Další úspěch Amnesty kampaně za nespravedlivě vězněného mladíka.

23.1.2017

Malawi: Zabití muže s albinismem podtrhuje neschopnost policie a justice

10. ledna 2017 byl v Malawi ve vesnici Mlonda zavražděn Madalitso Pensulo, devatenáctiletý muž trpící albinismem. Deprose Muchena, regionální ředitel Amnesty International pro jižní Afriku, reagoval slovy:

1.3.2017

„Dopisy vězně ven nedostanou…“ Ruský aktivista si myslí opak.

Jevgenij Vitiško, ruský aktivista v oblasti ochrany životního prostředí, se po roce na svobodě zamýšlí nejen nad významem dopisů na podporu vězněných.

6.1.2017

Charta 77 slaví 40 let od svého zveřejnění

Přečtěte si, jak Amnesty podporovala nespravedlivě vězněné chartisty