Devíti demonstrantům zadrženým po protivládních protestech hrozí osmileté tresty!

Devět z lidí, které policie zadržela během protestů, čelí obvinění z výtržnictví a útoku na úřední osobu. Za to jim hrozí až osm let vězení. Soud zatím obviněné poslal na dva měsíce do vazby a zamítl požadavek na jejich propuštění na kauci. Mezi obviněnými jsou i vážně zranění lidé, kteří nezbytně potřebují lékařskou pomoc. Jeden z obviněných, Vladislav Zagorovko, osmatřicetiletý řidič kamionu a trojnásobný otec z města Brovary poblíž Kyjeva, se demonstrací zúčastnil, protože se chtěl stát svědkem „historických událostí“. Zasahující policisté ho zbili a způsobili mu četná zranění – včetně zlomených žeber a odchlípení oční sítnice. Je držen ve vazební věznici v Kyjevě (SIZO) a nutně potřebuje operaci. Novinář Valerij Garutz pochází z Dněpropetrovska a v ulici Bankova byl, aby události zaznamenal pro noviny Litsa, v nichž pracuje. Policie ho napadla, když se po rozehnání protestů pomáhal starat o raněné. Amnesty International je přesvědčena, že tito lidé byli zadrženi neoprávněně a ve vazbě jsou v rozporu s právem na svobodu shromažďování a spravedlivý soud.

3.1.2019

Saúdská Arábie: Cenzura Netflixu je posledním důkazem tvrdých zásahů do svobody projevu

Netflix odstranil epizodu z komediální show v Saúdské Arábii poté, co si úředníci království stěžovali, že tím došlo k porušení zákonů o počítačové kriminalitě.

20.12.2018

Ředitel Google údajně zrušil projekt Dragonfly

Podle neoficiálních zpráv společnost Google zruší aktivity na projektu Dragonfly, který by měl mít možnost cenzurovat vyhledávání na internetu v Číně. Amnesty však nadále požaduje jasné vysvětlení dalšího postupu, proto naše petice nekončí.

17.12.2018

Arzhang Davoodi

Arzhang Davoodi (65 let), si zlomil obě nohy a vážně poranil rameno poté, co byl ve vězení zbit a strčen ze schodů.

11.12.2018

ČT o Amnesty zprávě o stavu lidských práv ve světě