Devíti demonstrantům zadrženým po protivládních protestech hrozí osmileté tresty!

Devět z lidí, které policie zadržela během protestů, čelí obvinění z výtržnictví a útoku na úřední osobu. Za to jim hrozí až osm let vězení. Soud zatím obviněné poslal na dva měsíce do vazby a zamítl požadavek na jejich propuštění na kauci. Mezi obviněnými jsou i vážně zranění lidé, kteří nezbytně potřebují lékařskou pomoc. Jeden z obviněných, Vladislav Zagorovko, osmatřicetiletý řidič kamionu a trojnásobný otec z města Brovary poblíž Kyjeva, se demonstrací zúčastnil, protože se chtěl stát svědkem „historických událostí“. Zasahující policisté ho zbili a způsobili mu četná zranění – včetně zlomených žeber a odchlípení oční sítnice. Je držen ve vazební věznici v Kyjevě (SIZO) a nutně potřebuje operaci. Novinář Valerij Garutz pochází z Dněpropetrovska a v ulici Bankova byl, aby události zaznamenal pro noviny Litsa, v nichž pracuje. Policie ho napadla, když se po rozehnání protestů pomáhal starat o raněné. Amnesty International je přesvědčena, že tito lidé byli zadrženi neoprávněně a ve vazbě jsou v rozporu s právem na svobodu shromažďování a spravedlivý soud.

16.1.2018

USA: Zavřete po 16 letech Guantánamo jednou provždy

Při 16. výročí otevření nechvalně známého zadržovacího zařízení na námořní základně USA v zátoce Guantánamo Amnesty International znovu vyzývá ke spravedlivému procesu nebo okamžitému propuštění těch, kteří jsou tam zadrženi. Zároveň apeluje na jeho uzavření.

11.4.2017

Trest smrti a popravy v roce 2016

Amnesty přináší ucelený pohled, srovnání a statistiky uplynulého roku.