Devíti demonstrantům zadrženým po protivládních protestech hrozí osmileté tresty!

Devět z lidí, které policie zadržela během protestů, čelí obvinění z výtržnictví a útoku na úřední osobu. Za to jim hrozí až osm let vězení. Soud zatím obviněné poslal na dva měsíce do vazby a zamítl požadavek na jejich propuštění na kauci. Mezi obviněnými jsou i vážně zranění lidé, kteří nezbytně potřebují lékařskou pomoc. Jeden z obviněných, Vladislav Zagorovko, osmatřicetiletý řidič kamionu a trojnásobný otec z města Brovary poblíž Kyjeva, se demonstrací zúčastnil, protože se chtěl stát svědkem „historických událostí“. Zasahující policisté ho zbili a způsobili mu četná zranění – včetně zlomených žeber a odchlípení oční sítnice. Je držen ve vazební věznici v Kyjevě (SIZO) a nutně potřebuje operaci. Novinář Valerij Garutz pochází z Dněpropetrovska a v ulici Bankova byl, aby události zaznamenal pro noviny Litsa, v nichž pracuje. Policie ho napadla, když se po rozehnání protestů pomáhal starat o raněné. Amnesty International je přesvědčena, že tito lidé byli zadrženi neoprávněně a ve vazbě jsou v rozporu s právem na svobodu shromažďování a spravedlivý soud.

23.4.2019

Když se soudci stanou obránci lidských práv

Stav polské justice by měl být varovným signálem pro celou Evropu včetně Česka.

19.4.2019

Ilham Tothi je už pět let nespravedlivě ve vězení

U příležitosti pátého výročí zatčení ujgurského profesora Ilhama Tohtiho občanská společnost, včetně Amnesty International, vyzývá Čínu, aby okamžitě a bezpodmínečně propustila nejen Tothiho, ale i celou řadu dalších učitelů nebo profesorů, kteří jsou nespravedlivě uvězněni.

17.4.2019

Egypt: Parlament schválením změn v ústavě ukázal naprostou lhostejnost k lidským právům

Už tak kritická lidskoprávní situace v Egyptě se může ještě zhoršit. Ohroženi jsou aktivisti, odpůrci režimu i běžní občané Egypta. Návrh teď projde referendem.

17.4.2019

Aktuálně: Amnesty akce v DOXu s čínskými disidenty