Devíti demonstrantům zadrženým po protivládních protestech hrozí osmileté tresty!

Devět z lidí, které policie zadržela během protestů, čelí obvinění z výtržnictví a útoku na úřední osobu. Za to jim hrozí až osm let vězení. Soud zatím obviněné poslal na dva měsíce do vazby a zamítl požadavek na jejich propuštění na kauci. Mezi obviněnými jsou i vážně zranění lidé, kteří nezbytně potřebují lékařskou pomoc. Jeden z obviněných, Vladislav Zagorovko, osmatřicetiletý řidič kamionu a trojnásobný otec z města Brovary poblíž Kyjeva, se demonstrací zúčastnil, protože se chtěl stát svědkem „historických událostí“. Zasahující policisté ho zbili a způsobili mu četná zranění – včetně zlomených žeber a odchlípení oční sítnice. Je držen ve vazební věznici v Kyjevě (SIZO) a nutně potřebuje operaci. Novinář Valerij Garutz pochází z Dněpropetrovska a v ulici Bankova byl, aby události zaznamenal pro noviny Litsa, v nichž pracuje. Policie ho napadla, když se po rozehnání protestů pomáhal starat o raněné. Amnesty International je přesvědčena, že tito lidé byli zadrženi neoprávněně a ve vazbě jsou v rozporu s právem na svobodu shromažďování a spravedlivý soud.

1.10.2018

Írán: Úřady záměrně hazardují se zdravím vězněného aktivisty s rakovinou

Íránské úřady mučí Arashe Sadeghiho, uvězněného ochránce lidských práv, který má rakovinu - záměrně mu odpírají specializovanou lékařskou péči, kterou podle odborníků zoufale potřebuje.

1.10.2018

Lidskoprávní orienťák s Amnesty už v neděli

„Vyběhni s bezprávím“ a upozorni na něj na pražských ambasádách!

27.9.2018

MAĎARSKO: Potvrzení trestu pro Syřana obviněného z terorismu je výsměch spravedlnosti

Amnesty nesouhlasí s rozsudkem - poukazuje na rozpad právního státu a démonizaci uprchlíků.

26.9.2018

Írán: Úřady záměrně ohrožují zdraví vězněného aktivisty s rakovinou

Arash Sadeghi, íránský aktivista a bojovník za lidská práva, byl v roce 2016 odsouzen k 19 letům odnětí svobody a je považován za vězně svědomí. Od jeho zatčení je mu odpírán přístup k dostatečné lékařské péči, ačkoliv je ve špatném zdravotním stavu.