Jsme v jednom týmu

  Článek

Amnesty International ČR startuje u příležitosti MS v hokeji kampaň za lidská práva v Rusku. Zaměřuje se na obránce lidských práv, svobodu slova a shromažďování.

V pátek odstartovalo v Rusku mistrovství světa v hokeji 2016. Amnesty navazuje na svou práci okolo olympiády v Soči a znovu chce vzkázat (nejenom) do Ruské federace, že to není jenom o sportu! 

Největší země světa musí přestat s největšími fauly na lidskoprávním hřišti: od porušování svobody projevu nebo shromažďování přes homofobní restrikce až po označování neziskovek nálepkou zahraničních agentů. 

„O dodržování lidských práv v Rusku se snažíme dlouhodobě a teď u příležitosti hokejového šampionátu chceme celý svět znovu upozornit na to, že v téhle zemi můžete klidně dostat 15 let za ´masové výtržnosti´ a nebo zaplatit tisíce za takzvané veřejné projevování zvrácených sexuálních preferencí – což může být prostě pusa dvou homosexuálů,“ upozorňuje na absurdity a vágní ruské zákony Martin Balcar, vedoucí kampaní Amnesty International ČR.

Více v rozhovoru pro DVTV

Kampaň v ČT24 - Pořad Týden v justici

Amnesty proto plánuje po dobu mistrovství upozorňovat na porušování lidských práv v Rusku hned několika způsoby:

1/ Lístek na lidskoprávní zápas na stadionu: česká Amnesty připravila online aplikaci hokejového stadionu, kde mezi diváky sedí tři vězni svědomí – lidé věznění jen za svoje názory a přesvědčení – a sledují pomyslný lidskoprávní zápas na kluzišti.  Lidé si můžou vybrat sedadlo vedle jednoho z nich – Natálie Šarinové, ředitelky knihovny stíhané za údajnou distribuci extremistické literatury, Ildara Dadina, aktivisty odsouzeného za veřejné shromáždění nebo Darji Poljudové, lidskoprávní advokátky perzekvované za příspěvky na sociální síti. Výběrem sedadla dostane návštěvník webu možnost podepsat petici za propuštění těchto nespravedlivě stíhaných a taky sdílet svůj lístek na zápas Rusko vs. lidská práva na Facebooku. Stadion se otevřel divákům ve středu 4. května ve 12 hodin. Najdete ho na http://amnesty.cz/jsmevjednomtymu/. Všechny „koupené“ lístky po mistrovství vytiskneme a pošleme spolu s peticemi ruským úřadům

2/ #jsmevjednomtymu: 12. května spustíme facebookovou kampaň pro všechny, kteří chtějí vyjádřit solidaritu s ruskými ochránci lidských práv a vězni svědomí (kteří se bohužel velmi často rekrutují právě z lidskoprávních aktivistů). Vyzveme lidi, aby se vyfotili s hashtagem #jsmevjednomtymu a nápisem „Za vězně svědomí v Rusku“. Vzhledem k mistrovství jako sportovnímu svátku by mělo být jednotícím prvkem i sportovní oblečení.

3/ Happening na třídě Politických vězňů: Před koncem mistrovství, 19. května od 17 hodin, uspořádáme symbolicky v ulici Politických vězňů setkání příznivců a všech, kterým není lhostejný osud lidských práv a jejich obránců v Rusku. Projevy o lidských právech a jednotlivých případech jejich porušování doplní focení s hashtagem a našimi třemi tvářemi kampaně nebo živý obraz na téma vězni svědomí. Kdo bude chtít držet sportovního ducha akce, bude moci na místo přiběhnout a dát prostřednictvím facebookové aplikace vědět, odkud poběží, aby se k němu mohli přidat třeba sousedi nebo kolegové. 

Po skončení happeningu bude následovat v jedné z přilehlých kaváren debata s expertkou na lidská práva v Rusku Marií Šeredou z Prague Civil Socienty Centre. Maria působila dlouhá léta v Moskvě jako vedoucí kampaní Amnesty International.

Podrobné informace a zajímavosti o lidských právech v Rusku najdete na http://amnesty.cz/rusko

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2206 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...