Mučení: Velká Británie musí prošetřit svou úlohu

Vydání usvědčující zprávy o mučení CIA ve Spojených státech odkrývá používání metod waterboardingu, tzv. rektálních infuzí, falešných poprav, odpírání spánku, držení v nepřirozených pozicích a další kruté a ponižující způsoby zacházení se zadrženými.

Stále se však neví, jak hluboce se v tomto angažovala Velká Británie a její občané nyní vyžadují po své vládě pravdu.

Silně cenzurované shrnutí veřejné hrnutí zprávy Senátního výboru pro zprávy rozvědky poukazuje na některé hrůzné podrobnosti o metodách mučení používaných v tajných věznicích CIA po celém světě. Spolu s jejich popisem zahrnuje i děsivé účinky na samotných vězních – včetně halucinací, paranoie, nespavosti, pokusy o sebepoškozování a sebezmrzačení.

CIA a další úřady Spojených států nejednají sami

Čas říct pravdu

Tento rok si připomínáme 30. Váročí Úmluvy proti mučení. Je na čase, aby britská vláda začala řádně vyšetřovat úlohu své země ve věcech týkajících se mučení a vydávání zadržených.

Mnoho lidí bylo údajně podrobeno mučení a odvlečeno do těchto vězení během tzv. globální války proti terorismu, kterou vedla vláda USA a její spojenci, včetně Velké Británie, po útocích z 11. září. Stále však neznáme úplnou pravdu.

„Jsem přesvědčen, že tato záležitost byla řešena z britské perspektivy,“

Předseda vlády David Cameron v řeči z 9. Prosince 2014, Zdroj: Sky News

V roce 2010 David Cameron řekl, že „pro získání důvěry veřejnosti a pro nezávislost na parlamentu, politických stranách a vládě, je důležité vést soudní vyšetřování. Dodal, že „toto je věc, kterou Británie potřebuje k tomu, aby se dostala k podstatě případu. Fakt, že vyšetřování povede soudce zajistí, že věc bude provedena správně.“

Nyní se David Cameron snaží ošálit britskou veřejnost neadekvátním vyšetřováním, které není ani nezávislé, ani soudně vedené.

David Cameron překvapivě tisku sdělil, že je „přesvědčen, že tato záležitost byla řešená z britské perspektivy.“

Poptávka po nezávislém vyšetřování

Připojte se k výzvám o důkladné, nestranné, nezávislé, soudně vedené vyšetřování, které konečně odhalí pravdu o zapojení Spojeného království na těchto šokujících případech mučení a vydávání lidí.

Původní zdroj: Vydání usvědčující zprávy o mučení CIA ve Spojených státech odkrývá používání metod waterboardingu, tzv. rektálních infuzí, falešných poprav, odpírání spánku, držení v nepřirozených pozicích a další kruté a ponižující způsoby zacházení se zadrženými.

26.3.2020

MAĎARSKO: NEOMEZENÉ PRAVOMOCE NEJSOU VŠELÉK!

Amnesty varuje před prodloužením stavu nouze na neomezenou dobu, kterým si Maďarská vláda zajistila bianco šek na řízení státu pomocí dekretů. Bez Parlamentu.

29.10.2019

Ilham Tohti získal Sacharovovu cenu!

Evropský parlament udělil Sacharovovu cenu za svobodu myšlení ujgurskému vězni svědomí Ilhamu Tohtimu, který byl v roce 2014 v nespravedlivém procesu odsouzen na doživotí.

12.9.2019

Nikdo se nechová pořád špatně. U problematických dětí je třeba oceňovat i malé pokroky, jinak se zatvrdí, říká psycholog David Čáp

„Inkluze přinesla nějaká negativa – hlavně administrativní zátěž – ale žádné nebezpečné děti do škol nepřivedla,“ tvrdí psycholog David Čáp z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Je podle něj naivní očekávat, že se dítě polepší kritikou, tresty, křikem a nadávkami. „Zejména děti s problematickým chováním je třeba chválit za každou snahu, každé zlepšení. Navíc, když někoho kritizuji, říkám mu sice, co dělá špatně, ale už mu neříkám, jak to má dělat líp.“

21.5.2019

Nevládky vyzývají předsedu Senátu Kuberu k omluvě za výroky z Terezína

Organizace posílají Jaroslavu Kuberovi otevřený dopis kvůli projevu na tryzně v Terezíně.