Atena Faraghadaniová propuštěna!

Úspěch

Atena Farghadaniová, umělkyně a aktivistka, byla 3. května 2016 propuštěna z vězení Evin.

Atena Farghadaniová byla 4. května 2016 propuštěna z vězení Evin. Její propuštění přišlo poté, co odvolací soud v Teheránu dramaticky snížil její původní trest z 12 let a 9 měsíců vězení na 18 měsíců, z čeho si většinu už odseděla. Dostala však čtyři roky podmíněně za „urážení íránského nejvyššího vůdce“, což znamená, že jí během tohoto období stále bude hrozit vězení. Íránské úřady často používají podmíněné tresty, aby vytvořily atmosféru strachu, která nutí aktivisty, novináře a ostatní k autocenzuře.

Atena Farghadaniová byla 1. června 2015 po nespravedlivém procesu odsouzena ke 12 letům a 9 měsícům vězení. Obvinění byla „shromažďování a tajné dohody proti národní bezpečnosti“, „urážení členů parlamentu kresbami“, „šíření propagandy proti systému“, „urážka prezidenta“ a „urážení íránského nejvyššího vůdce“. Všechna obvinění vychází z Ateniných poklidných aktivit, například jejího kontaktu s rodinami politických vězňů, protivládních příspěvků na Facebooku a jejího kreslení. Nakreslila například satirickou kresbu parlamentní snahy prosadit zákon, který kriminalizuje dobrovolnou sterilizaci a omezuje přístup k antikoncepci a plánovanému rodičovství.

V srpnu 2015 ve zprávě, kterou propašovala z vězení, říká, že ji úřady podrobily nucené zkoušce panenství. Dříve v roce 2016 i úřady potvrdily, že ji tomuto testování podrobily. "Testování panenství" je velmi diskriminační, ohrožuje důstojnost a práva žen na duševní a tělesnou integritu a bylo uznáno jako porušení zákazu mučení a jiného špatného zacházení.

„Íránské úřady musejí napravit 18 měsíců otřesné nespravedlnosti vůči Ateně a měly by začít tím, že vyšetřují její mučení a jiné špatné zacházení, včetně nuceného testování panenství. Měly by také zajistit, že její odsouzení a podmíněný trest budou zrušeny“, říká Magdalena Mughrabi, náměstka ředitele programu Blízkého východu a severní Afriky v Amnesty International.

Ateně bylo odepřeno právo na svobodu projevu, spravedlivý soudní proces a právo nebýt mučena nebo podrobována nelidskému nebo ponižujícímu zacházení. Amnesty ji proto považuje za vězeňkyni svědomí.

Její případ pro Vás budeme nadále sledovat.

2.4.2019

Atena Daemiová, íránská bojovnice za ochranu lidských práv, byla odsouzena k 7letům odnětí svobody během 15 minutového stání.

Provinění? Nenásilné projevy na sociálních sítí a rozdávání letáčků podporující zrušení trestu smrti.

14.5.2019

Asia Bibiová je konečně volná!

Pákistánská křesťanka Asia Bibiová se bezpečně dostala z Pákistánu do Kanady, kde získala azyl. Informaci 8. května oznámil její právník. O den později zprávu potvrdilo i pákistánské ministerstvo zahraničních věcí. Bibiová už se v Kanadě setkala se svými dětmi.

21.2.2018

Teodora del Carmen Vásquezová je na svobodě!

V roce 2008 byla Teodora odsouzena k třiceti rokům vězení za vraždu poté, co porodila mrtvé dítě.

6.2.2018

Hongkong: Soud zrušil mladým prodemokratickým aktivistům trest odnětí svobody

Hongkongský nejvyšší soud zrušil tresty odnětí svobody třem předním prodemokratickým aktivistům.