Atena Faraghadaniová propuštěna!

  Článek

Atena Farghadaniová, umělkyně a aktivistka, byla 3. května 2016 propuštěna z vězení Evin.

Photography: Facebook

Atena Farghadaniová byla 4. května 2016 propuštěna z vězení Evin. Její propuštění přišlo poté, co odvolací soud v Teheránu dramaticky snížil její původní trest z 12 let a 9 měsíců vězení na 18 měsíců, z čeho si většinu už odseděla. Dostala však čtyři roky podmíněně za „urážení íránského nejvyššího vůdce“, což znamená, že jí během tohoto období stále bude hrozit vězení. Íránské úřady často používají podmíněné tresty, aby vytvořily atmosféru strachu, která nutí aktivisty, novináře a ostatní k autocenzuře.

Atena Farghadaniová byla 1. června 2015 po nespravedlivém procesu odsouzena ke 12 letům a 9 měsícům vězení. Obvinění byla „shromažďování a tajné dohody proti národní bezpečnosti“, „urážení členů parlamentu kresbami“, „šíření propagandy proti systému“, „urážka prezidenta“ a „urážení íránského nejvyššího vůdce“. Všechna obvinění vychází z Ateniných poklidných aktivit, například jejího kontaktu s rodinami politických vězňů, protivládních příspěvků na Facebooku a jejího kreslení. Nakreslila například satirickou kresbu parlamentní snahy prosadit zákon, který kriminalizuje dobrovolnou sterilizaci a omezuje přístup k antikoncepci a plánovanému rodičovství.

V srpnu 2015 ve zprávě, kterou propašovala z vězení, říká, že ji úřady podrobily nucené zkoušce panenství. Dříve v roce 2016 i úřady potvrdily, že ji tomuto testování podrobily. "Testování panenství" je velmi diskriminační, ohrožuje důstojnost a práva žen na duševní a tělesnou integritu a bylo uznáno jako porušení zákazu mučení a jiného špatného zacházení. 

„Íránské úřady musejí napravit 18 měsíců otřesné nespravedlnosti vůči Ateně a měly by začít tím, že vyšetřují její mučení a jiné špatné zacházení, včetně nuceného testování panenství. Měly by také zajistit, že její odsouzení a podmíněný trest budou zrušeny“, říká Magdalena Mughrabi, náměstka ředitele programu Blízkého východu a severní Afriky v Amnesty International.

Ateně bylo odepřeno právo na svobodu projevu, spravedlivý soudní proces a právo nebýt mučena nebo podrobována nelidskému nebo ponižujícímu zacházení. Amnesty ji proto považuje za vězeňkyni svědomí. 

Její případ pro Vás budeme nadále sledovat.

Aktuální petice

  Írán

18 let vězení, mučení a špinavé cely. Takhle Írán trestá pokojné aktivisty

Íránská aktivistka v oblasti pracovních práv Sepideh Gholianová a její kolega Esmail Bakhshi byli v listopadu 2018 zadrženi jenom proto, že se zúčastnili pokojného protestu na podporu zaměstnanců, kterým firma nevyplácela mzdy. Po svém propuštění na kauci veřejně prohlásili, že byli ve vazbě mučeni policií. Kvůli tomu byli znovu uvězněni a po nespravedlivém soudním procesu byli oba odsouzeni k dlouhým trestům.

Aktuální počet podpisů: 1087

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...