PRISONEXIT

Nová kampaň české Amnesty od Havas Worldwide upozorňuje na další zhoršování stavu lidských práv v Ruské federaci. Zažijte pocit nespravedlivě vězněných na vlastní kůži!

Sedíte v ruském kriminálu, rozhlížíte se a týpek z protější postele, ze kterého jde strach, vás jako zelenáče seznamuje s tím, jak to chodí, co vás čeká a nemine…Zlý sen? Ne. 360° video, které je ústředním bodem nové kampaně Amnesty od Havasu. Pohled očima čerstvě odsouzeného na www.prisonexit.org vtahuje diváka do děje, interaktivní prvky ve videu pak umožňují ho sdílet a podepsat petici za nespravedlivě vězněné v Rusku.

„Snažili jsme se co nejvíc napodobit realitu a zprostředkovat pocit bezvýchodnosti. Proto je video nezvykle dlouhé, bez větší akce,“ říká Eda Kauba, kreativní ředitel Havas Worldwide Prague.

Roli odsouzeného si budou moci během léta vyzkoušet také návštěvníci českých hudebních festivalů. Na stáncích Amnesty jim ruské vězení zprostředkují 3D brýle pro virtuální realitu Google Cardboard. 360° video na internetu funguje také jako aplikace, uživatelé chytrých telefonů si ho můžou stáhnout (nebo jen prohlížet) a umocnit svůj zážitek pomocí brýlí pro virtuální realitu. K dispozici je s českými a anglickými titulky.

Kampaní „Prisonexit“ chce Amnesty českou veřejnost upozornit na největší případy porušování lidských práv v Rusku a vzbudit neobvyklým zážitkem s videem solidaritu s ruskými vězni svědomí.

„Chceme společně s lidmi, kteří se přidají, vystavit stopku útokům na svobodu slova, shromažďování a sdružování. Chceme donutit ruské orgány, aby odvolaly represivní opatření a absurdní zákony a zastavily pronásledování a kampaně proti obráncům lidských práv a lidem, kteří jen využívají svoje práva,“ říká Martin Balcar, vedoucí kampaní Amnesty International ČR.

Konkrétní vězni, na jejichž absurdní odsouzení chce Amnesty upozornit se začátkem kampaně, jsou Ildar Dadin a Darja Poljudová. Dadin už 4 roky aktivně podporuje LGBTI komunitu a ruské hnutí za lidská práva, bohužel se ale stal prvním aktivistou v Rusku, který byl za pokojné shromáždění odsouzen ke 2,5 letům vězení na základě nového zákona o veřejných shromážděních. Darja Poljudová je právnička, která se nebojí říct svůj názor. Vymezuje se vůči ruské vládě a především vůči jejím aktivitám na Ukrajině. Byla odsouzena ke 2 letům vězení za své příspěvky na sociální sítí Vkontakte.

V další fázi kampaně se bude Amnesty zaměřovat na další nespravedlivě odsouzené a vězněné.

PRISONEXIT.ORG

Stav lidských práv v Rusku

Lidskoprávní situace v Rusku se za poslední měsíce výrazně zhoršila. Rusové kritizující tamní režim na sociálních sítích jsou odsuzováni i k několikaletému vězení. Své tresty si pak odpykávají v krutých podmínkách.

V dubnu letošního roku vydal Ústavní soud Ruské federace zlomový rozsudek, který rozhodl, že se Rusko nebude řídit rozhodnutím Evropského soudu pro lidská práva. Přitom je země vázaná Evropskou úmluvou o lidských právech, kde se zavazuje rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva respektovat a plně implementovat. Dubnové rozhodnutí je tak urážkou lidských práv a právního státu.

Od roku 2012, kdy byl Vladimir Putin potřetí zvolen ruským prezidentem, prošla Státní dumou, dolní komorou federálního shromáždění, řada kontroverzních zákonů, které zásadním způsobem ovlivňují každodenní život tisíců Rusů. Jde o omezování svobody slova či svobodu shromažďování, kdy pokojné protesty po celém Rusku, včetně shromáždění malých skupin lidí nepředstavujících žádnou hrozbu nebo potíž, bývají svévolně zakazovány nebo rozehnány policií, často s nepřiměřeným použitím síly.

Neziskové organizace čelí nejrůznějším restriktivním opatřením, dochází k zadržování aktivistů, pronásledování umělců a politických oponentů a kriminalizovaní osob s menšinovou sexuální orientací. Amnesty International je přesvědčena, že nové zákony byly do praxe uvedeny zejména proto, aby byla omezena činnost politické opozice a občanských iniciativ. Apeluje proto na jejich zrušení, protože jsou v rozporu jak s ruskou ústavou, tak s mezinárodními úmluvami, které se Rusko zavázalo dodržovat.

Více o stavu lidských práv v Ruské federaci najdete na amnesty.cz/rusko.

2.1.2018

Tyden.cz o výzvě OSN Saúdské Arábii: Propusťte disidenty

29.12.2017

iHned.cz: Na internet ve Vietnamu bude dohlížet 10000 inspektorů

27.12.2017

Maraton psaní dopisů: Kdo nám píše?

Shackelia Jacksonová z Jamajky posílá dopis všem, kdo se jí snaží pomoct v rámci Amnesty kampaně Maraton psaní dopisů.

27.12.2017

Rafis Kašapov je na svobodě

Dne 27. prosince 2017 byl tatarský aktivista Rafis Kašapov propuštěn z vězení poté, co si odpykal tříletý trest. Ten si vysloužil za kritiku ruského prezidenta Vladimira Putina a vládu Ruské federace, zejména kvůli jejich současnému přístupu k Ukrajině.