Uvězněn a bičován za články na internetu

Skoro 5000 podpisů na podporu Raífa Badawího ze Saúdské Arábie jsme 5. února předali saúdské ambasádě v Praze.

50 ran bičem má blogger Raíf Badawí dostat každý pátek – dokud jich nebude 1000. Kromě bičování byl odsouzen k 10 letům vězení a obrovské pokutě (v přepočtu 6 milionů korun). Co spáchal? Založil diskusní fórum, aby podpořil veřejnou debatu v Saúdské Arábii.

Bičování probíhá veřejně – odsouzený je při něm připoutaný a každý se na něj může přijít podívat. Prvních 50 ran dostal Raíf 9. ledna. Podruhé bylo bičování odloženo, protože rány se nestačily zhojit.

„Je to absurdní – saúdské úřady chtějí nechat Badawího uzdravit, aby ho pak mohly znovu zbičovat. Bičování je naprostým porušením mezinárodního práva za jakýchkoli okolností. Není to poprvé, co k němu v Saúdské Arábii došlo, tento trest se dokonce vykonává veřejně v pravidelných intervalech, ale zemi to prochází. Na jednu stranu tvrdí, že bojují s terorismem a odsuzují útoky na Charlie Hebdo, na druhou stranu sami porušují lidská práva. Je ten správný čas připomenout, že nemůžeme mít dvojí standard lidských práv,“ řekl CNN generální tajemník Amnesty International Salil Shetty.

Kampaň za Raífovo propuštění vedeme v mnoha zemích světa – vyzýváme k zakročení saúdské úřady i jednotlivé národní vlády. A zdá se, že mezinárodní tlak pomáhá! Saudský král podle informací od Raífovi ženy požádal o přezkoumání případu Nejvyšší soud.

PODPISY SBÍRÁME DÁL! PODPOŘTE RAÍFA online ještě dnes!

18.3.2019

Předání petice - podepisujte však dál!

V pondělí 18. 3. v 11 hodin jsme se sešli před íránskou ambasádou v Praze, abychom předali petici s dopisem za propuštění Nasrín.

27.5.2019

Hra o trůny: 5 faktů, které jsou v reálu ještě horší než v seriálu

Dlouho očekávaná 8. řada seriálu Hra o trůny skončila před pár dny. Tato série opět šokuje diváky a vyvolává kontroverze, zejména kvůli zobrazovanému násilí. Skutečný život mnoha lidí po celém světě je ale ale ještě horší, než bájný svět Západozemí...

18.3.2019

Nenecháme Nasrín Sotudíovou trpět ve vězení!

Na íránské ambasádě jsme předali 6000 podpisů a upozornili na nesmyslnost vězení a bičování pro lidskoprávní právničku.

27.6.2018

Trest smrti pro Nouru změněn!

Dne 26. června změnil súdánský soud rozsudek trestu smrti pro Nouru Husejnovou na pětileté vězení za zabití jejího manžela při sebeobraně během pokusu o znásilnění.