Uvězněn a bičován za články na internetu

Skoro 5000 podpisů na podporu Raífa Badawího ze Saúdské Arábie jsme 5. února předali saúdské ambasádě v Praze.

50 ran bičem má blogger Raíf Badawí dostat každý pátek – dokud jich nebude 1000. Kromě bičování byl odsouzen k 10 letům vězení a obrovské pokutě (v přepočtu 6 milionů korun). Co spáchal? Založil diskusní fórum, aby podpořil veřejnou debatu v Saúdské Arábii.

Bičování probíhá veřejně – odsouzený je při něm připoutaný a každý se na něj může přijít podívat. Prvních 50 ran dostal Raíf 9. ledna. Podruhé bylo bičování odloženo, protože rány se nestačily zhojit.

„Je to absurdní – saúdské úřady chtějí nechat Badawího uzdravit, aby ho pak mohly znovu zbičovat. Bičování je naprostým porušením mezinárodního práva za jakýchkoli okolností. Není to poprvé, co k němu v Saúdské Arábii došlo, tento trest se dokonce vykonává veřejně v pravidelných intervalech, ale zemi to prochází. Na jednu stranu tvrdí, že bojují s terorismem a odsuzují útoky na Charlie Hebdo, na druhou stranu sami porušují lidská práva. Je ten správný čas připomenout, že nemůžeme mít dvojí standard lidských práv,“ řekl CNN generální tajemník Amnesty International Salil Shetty.

Kampaň za Raífovo propuštění vedeme v mnoha zemích světa – vyzýváme k zakročení saúdské úřady i jednotlivé národní vlády. A zdá se, že mezinárodní tlak pomáhá! Saudský král podle informací od Raífovi ženy požádal o přezkoumání případu Nejvyšší soud.

PODPISY SBÍRÁME DÁL! PODPOŘTE RAÍFA online ještě dnes!

21.6.2017

Saúdská Arábie: Propusťte bloggera Raifa Badawího, který je po pěti letech stále za mřížemi

Pět let boje za Raífa nekončí.

27.6.2018

Trest smrti pro Nouru změněn!

Dne 26. června změnil súdánský soud rozsudek trestu smrti pro Nouru Husejnovou na pětileté vězení za zabití jejího manžela při sebeobraně během pokusu o znásilnění.

18.6.2018

Světový den uprchlíků: Utrpení doma střídá peklo v Libyi

Amnesty připomněla veřejnou preformancí hrůzy, které prožívají uprchlíci v Libyi

26.2.2018

Petice pro Taibeh předána!

V pondělí odpoledne (26. 2.) jsme předali na norské ambasádě v Praze celkem 2029 podpisů pod peticí proti absurdnímu vyhoštění Taibeh Abbasíové do Afghánistánu.