Uvězněn a bičován za články na internetu

Skoro 5000 podpisů na podporu Raífa Badawího ze Saúdské Arábie jsme 5. února předali saúdské ambasádě v Praze.

50 ran bičem má blogger Raíf Badawí dostat každý pátek – dokud jich nebude 1000. Kromě bičování byl odsouzen k 10 letům vězení a obrovské pokutě (v přepočtu 6 milionů korun). Co spáchal? Založil diskusní fórum, aby podpořil veřejnou debatu v Saúdské Arábii.

Bičování probíhá veřejně – odsouzený je při něm připoutaný a každý se na něj může přijít podívat. Prvních 50 ran dostal Raíf 9. ledna. Podruhé bylo bičování odloženo, protože rány se nestačily zhojit.

„Je to absurdní – saúdské úřady chtějí nechat Badawího uzdravit, aby ho pak mohly znovu zbičovat. Bičování je naprostým porušením mezinárodního práva za jakýchkoli okolností. Není to poprvé, co k němu v Saúdské Arábii došlo, tento trest se dokonce vykonává veřejně v pravidelných intervalech, ale zemi to prochází. Na jednu stranu tvrdí, že bojují s terorismem a odsuzují útoky na Charlie Hebdo, na druhou stranu sami porušují lidská práva. Je ten správný čas připomenout, že nemůžeme mít dvojí standard lidských práv,“ řekl CNN generální tajemník Amnesty International Salil Shetty.

Kampaň za Raífovo propuštění vedeme v mnoha zemích světa – vyzýváme k zakročení saúdské úřady i jednotlivé národní vlády. A zdá se, že mezinárodní tlak pomáhá! Saudský král podle informací od Raífovi ženy požádal o přezkoumání případu Nejvyšší soud.

PODPISY SBÍRÁME DÁL! PODPOŘTE RAÍFA online ještě dnes!

12.1.2017

Podpořme Raifa v den jeho narozenin!

29.6.2016

Kampaň Ne v mém telefonu! První úspěchy - i díky Vám

Získali jsme stovky podpisů, obešli obchody a poslali dopisy firmám. První reakce na sebe nenechaly čekat...

25.5.2016

Výsledky kampaně Jsme v jednom týmu - i díky vám!

Desítky vzkazů, tisíce podpisů, zájem médií a především - viditelnost pro ruské ochránce lidských práv!

18.8.2016

Sýrie: šokující zpráva o týrání, nelidských podmínkách a hromadných úmrtích ve vládních věznicích

V syrských věznicích a detencích umírá 300 lidí měsíčně. Mnozí jsou umučeni.