Ales Běljackij v Praze poděkoval za podporu

Běloruský disident a lidskoprávní aktivista přijel krátce po svém propuštění poděkovat i Amnesty do Prahy.

Necelé dva měsíce od svého předčasného propuštění na svobodu přijel běloruský aktivista a předseda lidskoprávní organizace Vjasna do Prahy.

Nejdůležitější vzkaz...
Během přátelského setkání vyprávěl Ales zástupcům a podporovatelům Amnesty, co pro něj znamenala podpora - lidé posílali dopisy jak jemu, tak běloruským úřadům s apelem na jeho propuštění.

"Všechny ty dopisy se ke mně dostaly, do jednoho jsem je četl. Třeba v tomhle to máme lepší než v Rusku, kde vězni obvykle dopisy nedostávají. Byla to pro mě obrovská morální podpora. Po propuštění jsem si tu hromadu dopisů vzal s sebou domů."

Mimořádný v mnoha směrech - svou odvahou, odhodlaností prát se za práva Bělorusů i smyslem pro humor. Poděkovali jsme mu za jeho práci jménem všech, kteří se během posledních let připojili k nejrůznějším aktivitám na podporu jeho osobně nebo situace v Bělorusku. Ales byl dojatý a rád podepsal petice za nové případy kampaně 3 minuty stačí, jíž byl v loňském roce součástí.

Během "tříminutové" kampaně a Maratonu psaní dopisů Alese podpořilo skoro 10 000 Čechů.

"Solidarita lidí z ostatních zemí je nesmírně důležitá. Je to pro nás obrovská pomoc," poukázal Ales na hodnotu mezinárodního zájmu o nespravedlivě vězněné lidi.

FOTO: Ales se zástupci z řad zaměstnanců a podporovatelů české Amnesty a koláží fotek z akcí, které jsme pořádali na podporu jeho a dalších politických vězňů v Bělorusku. Přidalo se 10 000 z vás. Děkujeme!

Ales při setkání vypadal velmi dobře a zřejmě se tak i cítil - měl dobrou náladu a vtipkoval: „Ve vězení jsem sepsal pár kratších esejí, ale moc času jsem neměl, musel jsem totiž dělat nucené práce. Byly to různé věci, nejčastěji balení nějakých balíků.“ - "Tak snad teď po Vás ve Viasně nebude nikdo chtít balit žádné balíky…“ - „Naopak, budu to dělat hlavně já, protože jsem v tom teď profík! Dobře mě vycvičili…“ (se smíchem)

Ales se po červnovém propuštění hned zase vrhnul do práce a má velké plány: „S Viasnou teď plánujeme spoustu další práce, hlavně na trest smrti a problematiku nucených prací. Nejdůležitější je aktivizovat mladé lidi – ti s námi často souhlasí a odmítají Lukašenkovu diktaturu, ale jsou příliš neteční.“

Takže mu přejeme ve všem hodně zdaru a síly!

Ales podepsal výzvy nových případů kampaně 3 minuty stačí

ALES BĚLJACKIJ (51)

Běloruský lidskoprávní aktivista, předseda organizace Vjasna.

Byl uvězněn po nespravedlivém soudním procesu v roce 2011 za způsob financování své organizace, které úřady odebraly licenci. Byl propuštěn v červnu 2014 - rok a půl před vypršením čtyř a půl letého trestu. Přečtěte si o jeho životě VÍCE.

Amnesty International za jeho propuštění bojovala v rámci mezinárodního Maratonu psaní dopisů a česká sekce v kampani 3 minuty stačí. Ta mířila mezi lety 2011-2013 na 9 případů nespravedlivě vězněných - 7 z nich je nyní propuštěno včetně Alese Běljackého. Pomozte nám prosím osvobodit další!

20.8.2017

Koncerty v rámci globální akce "Daruj domov" představí megahvězdy

Hudebně-solidární akce na podporu uprchlíků vypuknou po celém světě UŽ ZA MĚSÍC. Praha nebude výjimkou!

3.5.2017

Ihned: O výstavě Praha den po náletu

24.3.2017

V Bělorusku opět přituhuje: aktivisté a nezávislí novináři v ohrožení

Nejméně 48 lidí bylo nedávno v Bělorusku zadrženo během protestů s názvem „Nejsme příživníci“. Protesty byly zaměřeny proti daním uvaleným na nezaměstnané, tzv. „příživníky“. Mezi zadrženými ve dnech 10. – 12. března 2017 byli organizátoři protestů a nezávislí novináři.

28.4.2017

Zbraně pod kontrolou: Jak by dopadla Praha?

Galerie ARTWALL společně s Amnesty připravila výstavu na téma nezodpovědného vývozu zbraní z Česka.