Evropa zná finalisty Ceny Václava Havla

Laureát mezinárodní ceny za lidská práva udělované Radou Evropy bude vyhlášen 29. září.
Finalisty ceny, kterou uděluje Rada Evropy ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77, vybrala porota následovně:

B'Tselem: Izraelské Informační centrum pro lidská práva (Izrael)

B'Tselem je přední izraelská organizace, prosazující dodržování lidských práv na západním břehu Jordánu, ve východním Jeruzalémě a v pásmu Gazy. Její izraelští a palestinští členové se společně snaží dokumentovat dění a upozorňovat veřejnost i politiky na porušování lidských práv, a to bez ohledu na to, kdo se jich dopustil. B'Tselem předkládá vojenským a civilním orgánům podněty k šetření stovek závažných trestných činů, sleduje průběh vyšetřování a tam, kde je to možné, do případů aktivně vstupuje. Pravidelně zaznamenává svědectví obětí a očitých svědků porušování lidských práv. B´Tselem je průkopníkem používání videa coby nástroje svědčícího o nedodržování lidských práv v krizových oblastech.

Maltská jezuitská služba uprchlíkům / Jesuits Refugee Service Malta (Malta)

Jezuitský Refugee Service Malta je maltská pobočka celosvětové jezuitské služby uprchlíkům, nevládní organizace zabývající se ochranou lidských práv uprchlíků, žadatelů o azyl a migrantů, a to prostřednictvím právního poradenství, psychosociální podpory a humanitární pomoci. JRSM pracuje především v zadržovacích střediscích, kde se jednotliví zaměstnanci a dobrovolníci snaží identifikovat individuální potřeby zadržených, poskytují jim informace o azylových a imigračních řízeních, posuzují sociální, psychosociální a zdravotní potřeby a snaží se získat úlevu pro uprchlíky z řad dětí, těhotných žen a nemocných.

Anar Mammadli (Ázerbájdžán)

Anar Mammadli je významným ázerbájdžánským ochráncem lidských práv, který ve svém regionu výrazným způsobem přispěl k respektování práva na svobodné volby. Je zakladatelem a předsedou organizace zaměřené na pozorování voleb Ázerbájdžanu. Od roku 2001, jeho volební Cetrum pro monitorování voleb a demokracii (EMDS) provádělo nezávislé monitorování voleb v Ázerbájdžánu. V prosinci 2013 byl Anar Mammadli zatčen a obviněn ze „zneužití pravomoci“. V květnu tohoto roku byl odsouzen k pěti a půl letům vězení.

OZNÁMENÍ LAUREÁTA CENY

Slavnostní oznámení laureáta Ceny pro rok 2014 a její předání proběhne v rámci podzimního Valného shromáždění Parlamentního shromáždění RE ve Štrasburku, které se uskuteční 29. září 2014 ve 12:30 hodin.

CENA VÁCLAVA HAVLA ZA LIDSKÁ PRÁVA

Cena Václava Havla za lidská práva vyzdvihuje mimořádný počin v oblasti ochrany lidských práv v Evropě i mimo ni. Cena je udělována každoročně Parlamentním shromážděním Rady Evropy v partnerství s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77 a je spojená s odměnou ve výši 60 000 Euro.

KONFERENCE K POCTĚ LAUREÁTA

Knihovna Václava Havla uspořádá v Praze na počest laureáta mezinárodní konferenci. Konference "Lidská práva 25 poté" se uskuteční 1. října 2014 v prostorách Pražské křižovatky.

Vedle tří letošních finalistů přijede také loňský laureát Ceny, běloruský lidskoprávní aktivista a disident Ales Běljackij, za jehož propuštění z vězení úspěšně bojovala i Amnesty International ČR ve své kampani 3 minuty stačí.

15.2.2019

Novinky: Lidskoprávní cena pro súdánského uprchlíka

31.1.2019

Zákonodárci Spojených států nominovali vězněného ujgurského akademika Ilhama Tohtiho na Nobelovu cenu míru

13 zákonodárců z obou politických stran Spojených států nominovalo ujgurského akademika a bloggera Ilhama Tohtiho na Nobelovu cenu míru, argumentovali především jeho snahou o mírový rozhovor mezi etniky, konkrétně jeho vlastní skupinou a čínskou majoritou Han.

30.10.2018

Nasrín Sotudíové byla udělena Cena PEN Kurta Tucholského za rok 2018

Nasrín Sotudíová, íránská právnička a lidskoprávní aktivistka, byla vyhlášena vítězkyní Ceny PEN Kurta Tucholského za rok 2018.

6.3.2018

ČTK k Febiofestu - předá se i cena Amnesty International