Evropa zná finalisty Ceny Václava Havla

Laureát mezinárodní ceny za lidská práva udělované Radou Evropy bude vyhlášen 29. září.
Finalisty ceny, kterou uděluje Rada Evropy ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77, vybrala porota následovně:

B'Tselem: Izraelské Informační centrum pro lidská práva (Izrael)

B'Tselem je přední izraelská organizace, prosazující dodržování lidských práv na západním břehu Jordánu, ve východním Jeruzalémě a v pásmu Gazy. Její izraelští a palestinští členové se společně snaží dokumentovat dění a upozorňovat veřejnost i politiky na porušování lidských práv, a to bez ohledu na to, kdo se jich dopustil. B'Tselem předkládá vojenským a civilním orgánům podněty k šetření stovek závažných trestných činů, sleduje průběh vyšetřování a tam, kde je to možné, do případů aktivně vstupuje. Pravidelně zaznamenává svědectví obětí a očitých svědků porušování lidských práv. B´Tselem je průkopníkem používání videa coby nástroje svědčícího o nedodržování lidských práv v krizových oblastech.

Maltská jezuitská služba uprchlíkům / Jesuits Refugee Service Malta (Malta)

Jezuitský Refugee Service Malta je maltská pobočka celosvětové jezuitské služby uprchlíkům, nevládní organizace zabývající se ochranou lidských práv uprchlíků, žadatelů o azyl a migrantů, a to prostřednictvím právního poradenství, psychosociální podpory a humanitární pomoci. JRSM pracuje především v zadržovacích střediscích, kde se jednotliví zaměstnanci a dobrovolníci snaží identifikovat individuální potřeby zadržených, poskytují jim informace o azylových a imigračních řízeních, posuzují sociální, psychosociální a zdravotní potřeby a snaží se získat úlevu pro uprchlíky z řad dětí, těhotných žen a nemocných.

Anar Mammadli (Ázerbájdžán)

Anar Mammadli je významným ázerbájdžánským ochráncem lidských práv, který ve svém regionu výrazným způsobem přispěl k respektování práva na svobodné volby. Je zakladatelem a předsedou organizace zaměřené na pozorování voleb Ázerbájdžanu. Od roku 2001, jeho volební Cetrum pro monitorování voleb a demokracii (EMDS) provádělo nezávislé monitorování voleb v Ázerbájdžánu. V prosinci 2013 byl Anar Mammadli zatčen a obviněn ze „zneužití pravomoci“. V květnu tohoto roku byl odsouzen k pěti a půl letům vězení.

OZNÁMENÍ LAUREÁTA CENY

Slavnostní oznámení laureáta Ceny pro rok 2014 a její předání proběhne v rámci podzimního Valného shromáždění Parlamentního shromáždění RE ve Štrasburku, které se uskuteční 29. září 2014 ve 12:30 hodin.

CENA VÁCLAVA HAVLA ZA LIDSKÁ PRÁVA

Cena Václava Havla za lidská práva vyzdvihuje mimořádný počin v oblasti ochrany lidských práv v Evropě i mimo ni. Cena je udělována každoročně Parlamentním shromážděním Rady Evropy v partnerství s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77 a je spojená s odměnou ve výši 60 000 Euro.

KONFERENCE K POCTĚ LAUREÁTA

Knihovna Václava Havla uspořádá v Praze na počest laureáta mezinárodní konferenci. Konference "Lidská práva 25 poté" se uskuteční 1. října 2014 v prostorách Pražské křižovatky.

Vedle tří letošních finalistů přijede také loňský laureát Ceny, běloruský lidskoprávní aktivista a disident Ales Běljackij, za jehož propuštění z vězení úspěšně bojovala i Amnesty International ČR ve své kampani 3 minuty stačí.

19.12.2016

Vzpomínka ČT na Václava Havla v den pětiletého výročí jeho smrti

21.6.2017

Saúdská Arábie: Propusťte bloggera Raifa Badawího, který je po pěti letech stále za mřížemi

Pět let boje za Raífa nekončí.

2.3.2017

Budoucí ruský prezident teď možná sedí ve vězení…

Spouštíme printovou kampaň The Future President, která odkazuje na digitální projekt o ruském vězení Prisonexit.org.

3.2.2017

Irák: Poprava 31 mužů hromadí nespravedlnost na vrchol krveprolití

Masová poprava 31 mužů v Iráku, která byla včera oznámena, za jejich údajnou účast na hromadných vraždách v roce 2014 je dalším důkazem nehorázné lhostejnosti iráckých autorit k lidským právům a scestného užívání trestu smrti ve jménu bezpečnosti, řekla Amnesty International.