Amnesty k akcím Martina Konvičky: přestaňte šířit nenávist a strach

Amnesty International ČR odsuzuje akci Iniciativy Martina Konvičky „Okupanti obsazují Prahu“ a další.

© iDnes.cz

Amnesty International ČR odsuzuje akci Iniciativy Martina Konvičky „Okupanti obsazují Prahu“, která se odehrála v Praze v neděli 21. srpna 2016.

Je to bohužel jen další ukázka toho, jak pan Konvička a lidé z jeho okruhu šíří strach a nenávist – před rokem protiuprchlická demonstrace, jejíž účastníci s maketami šibenic hrozili smrtí „za vlastizradu“ těm, kteří zastávají vstřícný postoj vůči uprchlíkům, na začátku letošního července provokace s polonahými modelkami, gulášem a pálením koránu před brněnskou mešitou a včera akce, která překročila už i nejzazší meze únosného jednání.

Konvičkovo „divadelní představení“ (jak bylo nahlášeno i úřadům) způsobilo neomluvitelný zásah do životů Pražanů i přítomných turistů. Panika, strach a agresivita byly hlavním pojítkem neakceptovatelného jednání, které Martin Konvička a jeho stoupenci předvedli.

Amnesty vítá zásah policie proti této akci a doufá, že celý incident bude řádně a nezávisle prošetřen. Ve jménu svobody slova a shromažďování nesmí v České republice docházet k šíření poplašné zprávy nebo podněcování k nenávisti.

6.3.2018

Lektor/ka vzdělávacích programů na školách

Amnesty International ČR hledá dobrovolníky/dobrovolnice na pozici lektorů lidskoprávních workshopů pro základní a střední školy.

15.3.2018

Startuje Febiofest - opět s Amnesty cenou

Amnesty už potřetí udělí cenu nejlepšímu filmu s lidskoprávní tematikou.

11.9.2017

komentář Martina Fendrycha: Křesťanům z Číny azyl ne, kvóty ne, Ukrajince ne...

12.12.2017

Společné vzdělávání je přirozená věc: Martina Vitáková

„Na nemoci a postižení je třeba přestat pohlížet jako na chyby. Naše vnitřní já rozhodně nic takového necítí. Děti, které se rodí do těchto situací, nás přišly něco naučit,“ říká Martina Vitáková, učitelka přípravné třídy Základní školy Na Líše na Praze 4. Ve své třídě připravuje na školu děti s odkladem školní docházky, které jsou pro první třídu zatím nezralé, a mezi nimi obvykle i děti s určitou diagnózou - od dětí s poruchami pozornosti jako je ADD či ADHD po žáky s autismem či Downovým syndromem.