Amnesty k akcím Martina Konvičky: přestaňte šířit nenávist a strach

Amnesty International ČR odsuzuje akci Iniciativy Martina Konvičky „Okupanti obsazují Prahu“ a další.

© iDnes.cz

Amnesty International ČR odsuzuje akci Iniciativy Martina Konvičky „Okupanti obsazují Prahu“, která se odehrála v Praze v neděli 21. srpna 2016.

Je to bohužel jen další ukázka toho, jak pan Konvička a lidé z jeho okruhu šíří strach a nenávist – před rokem protiuprchlická demonstrace, jejíž účastníci s maketami šibenic hrozili smrtí „za vlastizradu“ těm, kteří zastávají vstřícný postoj vůči uprchlíkům, na začátku letošního července provokace s polonahými modelkami, gulášem a pálením koránu před brněnskou mešitou a včera akce, která překročila už i nejzazší meze únosného jednání.

Konvičkovo „divadelní představení“ (jak bylo nahlášeno i úřadům) způsobilo neomluvitelný zásah do životů Pražanů i přítomných turistů. Panika, strach a agresivita byly hlavním pojítkem neakceptovatelného jednání, které Martin Konvička a jeho stoupenci předvedli.

Amnesty vítá zásah policie proti této akci a doufá, že celý incident bude řádně a nezávisle prošetřen. Ve jménu svobody slova a shromažďování nesmí v České republice docházet k šíření poplašné zprávy nebo podněcování k nenávisti.

11.9.2017

komentář Martina Fendrycha: Křesťanům z Číny azyl ne, kvóty ne, Ukrajince ne...

11.9.2017

Stážista/ka v mediálním oddělení

Pojď nám pomoct aktivně komunikovat lidská práva v onlinu!

8.9.2017

Lektor/ka vzdělávacích programů na školách

Amnesty International ČR hledá dobrovolníky/dobrovolnice na pozici lektorů lidskoprávních workshopů pro základní a střední školy.

8.6.2017

Osvoboď podpisem!

Probíhá největší Amnesty veřejná akce. Na záchraně nespravedlivě vězněných spolupracují slavní youtubeři i známé tváře.