Amnesty k akcím Martina Konvičky: přestaňte šířit nenávist a strach

Amnesty International ČR odsuzuje akci Iniciativy Martina Konvičky „Okupanti obsazují Prahu“ a další.

© iDnes.cz

Amnesty International ČR odsuzuje akci Iniciativy Martina Konvičky „Okupanti obsazují Prahu“, která se odehrála v Praze v neděli 21. srpna 2016.

Je to bohužel jen další ukázka toho, jak pan Konvička a lidé z jeho okruhu šíří strach a nenávist – před rokem protiuprchlická demonstrace, jejíž účastníci s maketami šibenic hrozili smrtí „za vlastizradu“ těm, kteří zastávají vstřícný postoj vůči uprchlíkům, na začátku letošního července provokace s polonahými modelkami, gulášem a pálením koránu před brněnskou mešitou a včera akce, která překročila už i nejzazší meze únosného jednání.

Konvičkovo „divadelní představení“ (jak bylo nahlášeno i úřadům) způsobilo neomluvitelný zásah do životů Pražanů i přítomných turistů. Panika, strach a agresivita byly hlavním pojítkem neakceptovatelného jednání, které Martin Konvička a jeho stoupenci předvedli.

Amnesty vítá zásah policie proti této akci a doufá, že celý incident bude řádně a nezávisle prošetřen. Ve jménu svobody slova a shromažďování nesmí v České republice docházet k šíření poplašné zprávy nebo podněcování k nenávisti.

28.1.2020

Amnesty spouští vlastní podcast, jako jedna z prvních nevládek

Česká sekce lidskoprávního hnutí Amnesty od ledna spouští vlastní podcast. Bude přinášet inspirující rozhovory o svobodě, lidských právech i aktuálním dění.

10.1.2020

Jak by mělo vypadat dalších 30 let svobody v Česku?

Podívejte se, co řekli naši příznivci a dobrovolníci.

20.6.2019

Mezinárodní den uprchlíků: Nenávist zraňuje

Výstava snímků italské fotodokumentaristky Cinzie D´Ambrosiové o násilí na uprchlících a migrantech v Evropě.

18.3.2019

Úzkostí z matematiky trpí i prvňáci, ukázala studie

I šestileté děti můžou pociťovat strach, vztek a zoufalství z matematiky. Ukázala to studie pedagogické fakulty a centra pro neurovědu ve vzdělávání univerzity v Cambridge.