Amnesty k akcím Martina Konvičky: přestaňte šířit nenávist a strach

Amnesty International ČR odsuzuje akci Iniciativy Martina Konvičky „Okupanti obsazují Prahu“ a další.

© iDnes.cz

Amnesty International ČR odsuzuje akci Iniciativy Martina Konvičky „Okupanti obsazují Prahu“, která se odehrála v Praze v neděli 21. srpna 2016.

Je to bohužel jen další ukázka toho, jak pan Konvička a lidé z jeho okruhu šíří strach a nenávist – před rokem protiuprchlická demonstrace, jejíž účastníci s maketami šibenic hrozili smrtí „za vlastizradu“ těm, kteří zastávají vstřícný postoj vůči uprchlíkům, na začátku letošního července provokace s polonahými modelkami, gulášem a pálením koránu před brněnskou mešitou a včera akce, která překročila už i nejzazší meze únosného jednání.

Konvičkovo „divadelní představení“ (jak bylo nahlášeno i úřadům) způsobilo neomluvitelný zásah do životů Pražanů i přítomných turistů. Panika, strach a agresivita byly hlavním pojítkem neakceptovatelného jednání, které Martin Konvička a jeho stoupenci předvedli.

Amnesty vítá zásah policie proti této akci a doufá, že celý incident bude řádně a nezávisle prošetřen. Ve jménu svobody slova a shromažďování nesmí v České republice docházet k šíření poplašné zprávy nebo podněcování k nenávisti.

20.6.2019

Mezinárodní den uprchlíků: Nenávist zraňuje

Výstava snímků italské fotodokumentaristky Cinzie D´Ambrosiové o násilí na uprchlících a migrantech v Evropě.

25.2.2019

Příběh polských odvážných žen

18.3.2019

Úzkostí z matematiky trpí i prvňáci, ukázala studie

I šestileté děti můžou pociťovat strach, vztek a zoufalství z matematiky. Ukázala to studie pedagogické fakulty a centra pro neurovědu ve vzdělávání univerzity v Cambridge.

31.1.2019

Zákonodárci Spojených států nominovali vězněného ujgurského akademika Ilhama Tohtiho na Nobelovu cenu míru

13 zákonodárců z obou politických stran Spojených států nominovalo ujgurského akademika a bloggera Ilhama Tohtiho na Nobelovu cenu míru, argumentovali především jeho snahou o mírový rozhovor mezi etniky, konkrétně mezi Ujgury a čínskými Chany.