Amnesty k akcím Martina Konvičky: přestaňte šířit nenávist a strach

Amnesty International ČR odsuzuje akci Iniciativy Martina Konvičky „Okupanti obsazují Prahu“ a další.

© iDnes.cz

Amnesty International ČR odsuzuje akci Iniciativy Martina Konvičky „Okupanti obsazují Prahu“, která se odehrála v Praze v neděli 21. srpna 2016.

Je to bohužel jen další ukázka toho, jak pan Konvička a lidé z jeho okruhu šíří strach a nenávist – před rokem protiuprchlická demonstrace, jejíž účastníci s maketami šibenic hrozili smrtí „za vlastizradu“ těm, kteří zastávají vstřícný postoj vůči uprchlíkům, na začátku letošního července provokace s polonahými modelkami, gulášem a pálením koránu před brněnskou mešitou a včera akce, která překročila už i nejzazší meze únosného jednání.

Konvičkovo „divadelní představení“ (jak bylo nahlášeno i úřadům) způsobilo neomluvitelný zásah do životů Pražanů i přítomných turistů. Panika, strach a agresivita byly hlavním pojítkem neakceptovatelného jednání, které Martin Konvička a jeho stoupenci předvedli.

Amnesty vítá zásah policie proti této akci a doufá, že celý incident bude řádně a nezávisle prošetřen. Ve jménu svobody slova a shromažďování nesmí v České republice docházet k šíření poplašné zprávy nebo podněcování k nenávisti.

8.6.2017

Osvoboď podpisem!

Probíhá největší Amnesty veřejná akce. Na záchraně nespravedlivě vězněných spolupracují slavní youtubeři i známé tváře.

28.4.2017

Zbraně pod kontrolou: Jak by dopadla Praha?

Galerie ARTWALL společně s Amnesty připravila výstavu na téma nezodpovědného vývozu zbraní z Česka.

9.1.2017

Živá knihovna s náboženskými menšinami. Když se potká muslim, křesťanka, budhistka a Falun gong…

Brněnská skupina AI uspořádala v rámci Týdne lidských práv Živou knihovnu s náboženskými menšinami.

2.8.2016

Art for Amnesty: letní novinky od hvězd street artu

Mikuláš Zipper a Pasta Oner vytvořili další grafiky pro Amnesty. Nenechte si je ujít!