DRK: Díky vaší podpoře jsou Fred a Yves na svobodě!

Konžští aktivisté Fred Bauma a Yves Makwambala byli minulý týden propuštěni jako svobodní lidé – další úspěch pro celosvětovou dopisovou kampaň Amnesty International Maraton psaní dopisů!

PrivateFred a Yves po propuštění

Obrovské díky patří vám, všem ze 170 000 podporovatelů, kteří jste se postavili za Freda a Yvese a dožadovali se jejich propuštění. Vaše solidarita a aktivismus pomáhaly udržovat při životě naději těchto aktivistů z LUCHA (Lutte pour le changement, neboli ,Boj za změnu‘) – organizace, ke které Fred a Yves patří.

LUCHA, která letos s Amnesty sdílela Cenu pro velvyslance svědomí, byla základním kamenem pro propuštění obou mužů, jelikož se s její zástupci setkali prezidentem Josephem Kabilou pouze několik dní před jejich propuštěním

„Jsem šťastný, že jsem po více, než 17 měsících vězení konečně na svobodě,“ řekl Fred. „Děkuji Amnesty International a všem, kdo za moje propuštění jakýmkoliv způsobem bojovali. Těším se, až uvidím svou rodinu a přátele, a budu pokračovat v boji za demokracii a svobodu ve své zemi.“

Navzdory propuštění však jejich obvinění stále trvají a oběma tak stále hrozí možný trest smrti. Takže naše práce nekončí. Budeme pokračovat v nátlaku na úřady, aby zrušily veškerá obvinění a Fred a Yves tak mohli být opravdu svobodní. Prozatím jsou však oba šťastni, že jsou z vězení venku.

„S vědomím, že tu jsou lidé a organizace typu Amnesty International, které se zastávají a bojují za rovnou spravedlnost, respekt k lidským právům, nám dodává odvahu,“ říká Yves. „Každý dopis, každá návštěva, každé slovo nás posílilo a znovu podpořilo naše odhodlání pro tento dlouhý, ale spravedlivý boj za svobodu a demokracii.“

Fred a Yves jsou nejnovějším úspěchem kampaně Maraton spaní dopisů 2015 Amnesty International, dokazujíce, že vaše slovo skutečně mění lidské životy. K dnešnímu dni bylo pět lidí, včetně Freda a Yves, propuštěno na svobodu díky zanícenému aktivismu všech, kteří se účastnili masivní kampaně psaní dopisů v roce 2015. I letos se můžete zapojit do Maratonu psaní dopisů. Informace vyvěsíme na začátku října na stránce amnesty.cz/maraton.

25.1.2018

Amnesty International ČR na kraji dospělosti

Letos prvního ledna jsem slavil nejen já, ale i celá česká Amnesty. Od začátku roku jsme se stali nezávislí na podpoře z jiných zemí.

24.4.2018

Konference o budoucnosti Sýrie: Lídři nesmí připustit předčasné návraty uprchlíků

V úterý a středu 24. a 25. dubna probíhá v Bruselu velká konference o podpoře Sýrie a okolního regionu.

15.2.2018

Teodora Vasquézová z El Salvadoru je na svobodě!

Měla být ve vězení 30 let, po 11 je volná. Bojovali jsme za ni při Maratonu psaní dopisů 2015.

13.12.2017

Maraton psaní dopisů 2017: Amnesty pořádá největší světovou kampaň za lidská práva

Maraton psaní dopisů pokračuje - podepisujte online!