DRK: Díky vaší podpoře jsou Fred a Yves na svobodě!

Konžští aktivisté Fred Bauma a Yves Makwambala byli minulý týden propuštěni jako svobodní lidé – další úspěch pro celosvětovou dopisovou kampaň Amnesty International Maraton psaní dopisů!

PrivateFred a Yves po propuštění

Obrovské díky patří vám, všem ze 170 000 podporovatelů, kteří jste se postavili za Freda a Yvese a dožadovali se jejich propuštění. Vaše solidarita a aktivismus pomáhaly udržovat při životě naději těchto aktivistů z LUCHA (Lutte pour le changement, neboli ,Boj za změnu‘) – organizace, ke které Fred a Yves patří.

LUCHA, která letos s Amnesty sdílela Cenu pro velvyslance svědomí, byla základním kamenem pro propuštění obou mužů, jelikož se s její zástupci setkali prezidentem Josephem Kabilou pouze několik dní před jejich propuštěním

„Jsem šťastný, že jsem po více, než 17 měsících vězení konečně na svobodě,“ řekl Fred. „Děkuji Amnesty International a všem, kdo za moje propuštění jakýmkoliv způsobem bojovali. Těším se, až uvidím svou rodinu a přátele, a budu pokračovat v boji za demokracii a svobodu ve své zemi.“

Navzdory propuštění však jejich obvinění stále trvají a oběma tak stále hrozí možný trest smrti. Takže naše práce nekončí. Budeme pokračovat v nátlaku na úřady, aby zrušily veškerá obvinění a Fred a Yves tak mohli být opravdu svobodní. Prozatím jsou však oba šťastni, že jsou z vězení venku.

„S vědomím, že tu jsou lidé a organizace typu Amnesty International, které se zastávají a bojují za rovnou spravedlnost, respekt k lidským právům, nám dodává odvahu,“ říká Yves. „Každý dopis, každá návštěva, každé slovo nás posílilo a znovu podpořilo naše odhodlání pro tento dlouhý, ale spravedlivý boj za svobodu a demokracii.“

Fred a Yves jsou nejnovějším úspěchem kampaně Maraton spaní dopisů 2015 Amnesty International, dokazujíce, že vaše slovo skutečně mění lidské životy. K dnešnímu dni bylo pět lidí, včetně Freda a Yves, propuštěno na svobodu díky zanícenému aktivismu všech, kteří se účastnili masivní kampaně psaní dopisů v roce 2015. I letos se můžete zapojit do Maratonu psaní dopisů. Informace vyvěsíme na začátku října na stránce amnesty.cz/maraton.

5.3.2019

Egyptský fotoreportér Mahmúd Abu Zeid alias Shawkan je konečně volný

Egyptský fotoreportér Mahmúd Abu Zeid alias Shawkan je po 5 a půl letech strávených ve vězení konečně na svobodě doma v Gíze.

25.1.2018

Amnesty International ČR na kraji dospělosti

Letos prvního ledna jsem slavil nejen já, ale i celá česká Amnesty. Od začátku roku jsme se stali nezávislí na podpoře z jiných zemí.

15.2.2018

Teodora Vasquézová z El Salvadoru je na svobodě!

Měla být ve vězení 30 let, po 11 je volná. Bojovali jsme za ni při Maratonu psaní dopisů 2015.

27.12.2017

Rafis Kašapov je na svobodě

Dne 27. prosince 2017 byl tatarský aktivista Rafis Kašapov propuštěn z vězení poté, co si odpykal tříletý trest. Ten si vysloužil za kritiku ruského prezidenta Vladimira Putina a vládu Ruské federace, zejména kvůli jejich současnému přístupu k Ukrajině.