DRK: Díky vaší podpoře jsou Fred a Yves na svobodě!

Konžští aktivisté Fred Bauma a Yves Makwambala byli minulý týden propuštěni jako svobodní lidé – další úspěch pro celosvětovou dopisovou kampaň Amnesty International Maraton psaní dopisů!

PrivateFred a Yves po propuštění

Obrovské díky patří vám, všem ze 170 000 podporovatelů, kteří jste se postavili za Freda a Yvese a dožadovali se jejich propuštění. Vaše solidarita a aktivismus pomáhaly udržovat při životě naději těchto aktivistů z LUCHA (Lutte pour le changement, neboli ,Boj za změnu‘) – organizace, ke které Fred a Yves patří.

LUCHA, která letos s Amnesty sdílela Cenu pro velvyslance svědomí, byla základním kamenem pro propuštění obou mužů, jelikož se s její zástupci setkali prezidentem Josephem Kabilou pouze několik dní před jejich propuštěním

„Jsem šťastný, že jsem po více, než 17 měsících vězení konečně na svobodě,“ řekl Fred. „Děkuji Amnesty International a všem, kdo za moje propuštění jakýmkoliv způsobem bojovali. Těším se, až uvidím svou rodinu a přátele, a budu pokračovat v boji za demokracii a svobodu ve své zemi.“

Navzdory propuštění však jejich obvinění stále trvají a oběma tak stále hrozí možný trest smrti. Takže naše práce nekončí. Budeme pokračovat v nátlaku na úřady, aby zrušily veškerá obvinění a Fred a Yves tak mohli být opravdu svobodní. Prozatím jsou však oba šťastni, že jsou z vězení venku.

„S vědomím, že tu jsou lidé a organizace typu Amnesty International, které se zastávají a bojují za rovnou spravedlnost, respekt k lidským právům, nám dodává odvahu,“ říká Yves. „Každý dopis, každá návštěva, každé slovo nás posílilo a znovu podpořilo naše odhodlání pro tento dlouhý, ale spravedlivý boj za svobodu a demokracii.“

Fred a Yves jsou nejnovějším úspěchem kampaně Maraton spaní dopisů 2015 Amnesty International, dokazujíce, že vaše slovo skutečně mění lidské životy. K dnešnímu dni bylo pět lidí, včetně Freda a Yves, propuštěno na svobodu díky zanícenému aktivismu všech, kteří se účastnili masivní kampaně psaní dopisů v roce 2015. I letos se můžete zapojit do Maratonu psaní dopisů. Informace vyvěsíme na začátku října na stránce amnesty.cz/maraton.

9.5.2019

Barmští novináři konečně na svobodě

Ve vězení strávili přes 500 dní. Teď jsou oba novináři agentury Reuters opět na svobodě.

13.6.2019

Aktuálně: Rusko zatýká kvůli podpoře Golunova

2.5.2019

Venezuelský opoziční lídr Leopoldo López je na svobodě!

Leopoldo López přežil několik pokusů o atentát, byl obviněn z 26 trestných činů. V roce 2015 byl odsouzen k 13letému trestu. V roce 2017 byl sice propuštěn z vězení, ale trest si dál odpykával v domácím vězení. Teď je Leopoldo López konečně na svobodě.

5.3.2019

Egyptský fotoreportér Mahmúd Abu Zeid alias Shawkan je konečně volný

Egyptský fotoreportér Mahmúd Abu Zeid alias Shawkan je po 5 a půl letech strávených ve vězení konečně na svobodě doma v Gíze.