Sýrie: Smrtelný útok na porodnici – potenciální válečný zločin

Letecký útok, který zasáhl a částečně zničil porodnici ve venkovské provincii Idlib v severo-západní Sýrii, se zdá být součástí opovrženíhodného vzorku nezákonných útoků. Tyto útoky záměrně cílí na lékařská zařízení, řekla Amnesty International.

Počet obětí útoku není stále jasný, ale mluvčí organizace podporující nemocnice - Save the Children (Zachraňte děti) řekla médiím, že došlo nejméně ke dvěma úmrtím. Zatím není jasné, kdo za útokem stojí. Došlo k němu v oblasti pod kontrolou ozbrojených skupin, kde syrské a ruské ozbrojené síly provádí nálety.

„Úmyslné útoky na nemocnice a zdravotnická zařízení jsou závážným porušením válečného práva a nemohou být ospravedlněny. Nemocnice, které mají podle mezinárodního humanitárního práva zvláštní ochranu, by měly být pro matky, novorozence a zdravotnický personál bezpečná místa i v době brutálního dlouhotrvajícího konfliktu,“ řekl Philip Luther, ředitel programu Amnesty International pro Blízký východ a severní Afriku.

Fotografie a videozáznamy pořízené po útoku ukazují část nemocnice v ruinách a suť poházenou vně i uvnitř budovy. Další fotografie pořízená v době útoku, ukazuje novorozené děti v inkubátorech. Podle Save the Children je to jediná porodnice v oblasti. Na svět zde přichází okolo 700 dětí měsíčně.

Útok na porodnici byl další v řadě, po čtyřech nemocnicích a krevní bance, které byly zasaženy leteckými útoky ve východním Aleppu mezi 23. a 24. červencem. Podle UNICEF byla jedna z nich dětská nemocnice. Ta byla zasažena dvakrát během méně než dvanácti hodin.

Poslední útok zjevně zapadá do vzorce záměrných útoků na syrské nemocnice a zdravotnickou infrastrukturu, které zaznamenala Amnesty International. Útoky provádí syrské a ruské ozbrojené síly, zřejmě jako součást své válečné strategie. Záměrné cílení na zdravotnická zařízení může představovat válečný zločin. Nevybíravé útoky, které nerozlišují mezi civilními budovami, jako jsou nemocnice a vojenskými cíli, jsou zakázané a mohou také představovat válečné zločiny.

„ Sýrie a Rusko musí ukončit útoky na nemocnice a zdravotnická zařízení. Všechny takové útoky musí být vyšetřeny a lidé zodpovědní za vážná porušení válečného práva, musí být postaveni před soud,“ řekl Philip Luther.Nevládní organizace Phisicians for Human Rights (Lékaří pro lidská práva), monitorují útoky na zdravotnické pracovníky a infrastrukturu v syrském konfliktu. Před tímto útokem skupina zaznamenala již 373 útoků na zdravotnická zařízení se 750 úmrtími. Valnou většinu z nich provedly syrské vládní síly a jejich spojenci.

25.4.2017

DVTV: Rozhovor se Syřanem, který přežil chemický útok

17.4.2017

Americký útok na syrskou leteckou základnu: Závazek za syrské uprchlíky je zásadní, pokud Trumpovi vážně záleží na civilistech

V reakci na letecký útok Spojených států na syrskou vojenskou leteckou základnu v Homsu z minulé noci, tři dny poté co útok chemickými zbraněmi zabil více než 80 civilistů v provincii Idleb, Margaret Huang, výkonná ředitelka Amnesty International v USA řekla:

6.10.2016

Sýrie: Hrozivý útok na humanitární konvoj OSN je do nebe volajícím porušením mezinárodního práva

Útok z minulé noci na konvoj humanitární pomoci OSN a syrského červeného půlměsíce, určeného pro 78 tisíc lidí v Aleppu, je nehorázné porušení nejzákladnějších principů mezinárodního práva, řekla Amnesty International.

22.4.2017

Sýrie: Rada bezpečnosti OSN musí provést rozhodnou akci po chemickém útoku v Idlebu

Experti věří, že nervový plyn, jako sarin, byl nasazen ze vzduchu. Amnesty International prověřila a analyzovala desítky videí z útoku. Nejsmrtelnější chemický útok od roku 2013 následuje další použití chemických zbraní a rozšířené válečné zločiny páchané konvenčními zbraněmi.