Evropská Unie nutí Afghánistán napít se "z otráveného poháru" výměnou za humanitární pomoc

Vyjednávání s afghánskou vládou o přijímání afghánských občanů zpět do země výměnou za humanitární a rozvojovou pomoc je ostudné.

Amnesty International upozorňuje na krátkozrakost dohody mezi EU a Afghánistánem.

„Jsme svědky dalšího temného okamžiku v zahraničních vztazích EU. Vyjednávání o navrácení lidí, kteří přicházejí do EU žádat o azyl, do nestabilní země výměnou za humanitární a rozvojovou pomoc, která je v dané zemi potřebná, je nevkusné a nemorální. Jedná se o šikanu a zbavení se odpovědnosti za afghánské občany v jejich rodné zemi i těch nacházejících se v Evropě,“ uvedla Horia Mosadiqová, výzkumnice Amnesty International v Afghánistánu.

Toto pondělí Taliban na chvíli obsadil část města Kunduz. To jen potvrzuje velmi složitou a nestabilní situaci, které musejí lidé v Afghánistánu čelit. Takový útok ukazuje, že mnozí Afghánci mají nárok na mezinárodní ochranu a bezpečnostní situace nedovoluje jejich navrácení do země. Je evidentní, že tvrzení EU, že Afghánistán je bezpečnou zemí, je absurdní.

Afghánistán se snaží vyrovnat s více než jedním milionem vnitřně vysídlených lidí. I když vítáme hlasy představitelů EU, které mluví o podpoře Afganistánu, navracení afghánských občanů do země jen zhoršuje situaci.

Jeden z afghánských ministrů přirovnal dohodu k otrávenému poháru, ze kterého se místní vláda musí napít.  Jedinou cestou vpřed pro Afganistán a jeho mezinárodní partnery je umístění lidských práv lidí vysídlených z důvodu konfliktu – do centra všech snah a pracovat na budoucnosti země.

Přestože je tato dohoda v podstatě readmisní dohodou, není tak klasifikována. Tím se Evropská rada a Evropská služba pro vnější činnost (EEAS) snaží obejít formální postup nutný pro tento typ dohody. Pokud by byla klasifikována jako readmisní dohoda, vyžadovala by souhlas Evropského parlamentu, který má pravomoc tyto dohody zamítnout. Stejný systém byl použit v případě dohody mezi EU a Tureckem.

Otevřený dopis Evropskému parlamentu o Afghánistánu

27.6.2016

ZASEDÁNÍ EVROPSKÉ RADY 28. - 29. ČERVNA: SDÍLENÍ, NE VYHÝBÁNÍ SE ZODPOVĚDNOSTI ZA UPRCHLÍKY

Amnesty dopis premiérovi Sobotkovi ohledně zasedání Evropské rady o migraci.

6.6.2016

Kritika Amnesty vůči dohodě EU-Turecko o migrantech na serveru idnes

3.6.2016

Bezohledné navracení uprchlíků z EU do Turecka je nezákonné

EU musí okamžitě zastavit své plány na navrácení žadatelů o azyl do Turecka na základě tvrzení, že je jedná o „bezpečnou zemi“ pro uprchlíky.

23.5.2016

ČT o průzkumu vstřícnosti k uprchlíkům ve světě