SYRSKÁ UPRCHLICKÁ KRIZE V ČÍSLECH

Nejnovější čísla a fakta o syrské krizi optikou uprchlictví.

Aktualizováno k 20. prosinci 2016.

Uprchlíci v regionu

Více než 4,8 milionu syrských uprchlíků se nachází pouze v pěti zemích. Jsou to Turecko, Libanon, Jordánsko, Irák a Egypt.

•      Turecko hostí 2,7 milionu syrských uprchlíků, více než jakákoliv jiná země na světě
  •      Libanon hostí přibližně 1 milion syrských uprchlíků, což znamená, že každý pátý obyvatel země je uprchlík
  •      Jordánsko hostí (oficiálně) 655 675 syrských uprchlíků, což činí zhruba 10% jeho populace
  •      Irák, ve kterém bylo vnitřně přesídleno 3,1 milionu lidí, hostí 228 894 syrských uprchlíků
  •      Egypt hostí  115 204 syrských uprchlíků.

Humanitární výzva OSN z roku 2016 byla ke konci listopadu 2016 finančně naplněna pouze z 56%.

93% syrských uprchlíků žijících v městských oblastech v Jordánsku se nachází pod hranicí chudoby, podobně jako 70% syrských uprchlíků v Libanonu, 65% v Egyptě a 37% v Iráku.

Syrský konflikt

Podle OSN se zhruba 13,5 milionu lidí v Sýrii nachází v naléhavé situaci vyžadující humanitární pomoc. Očekáváme, že počet lidí přesídlených v rámci Sýrie vzroste na 8,7 milionu do konce roku 2016.

Pět zemí sousedících se Sýrií (Irák, Izrael, Jordánsko, Libanon a Turecko) uzavřelo své hranice lidem, kteří prchají před válečným konfliktem. 75 000 Syřanů uvízlo v současné době ve velice zoufalých podmínkách podél syrsko-jordánské hranice. Pokračující konflikt v Sýrii, jehož součástí jsou nedávné útoky na Aleppo, dá pravděpodobně do pohybu další vlnu uprchlíků.

Mezi lednem a zářím 2016 tvořili Syřané největší část těch, kteří se snažili dostat přes Středozemní moře do Evropy (26,2%).

Mezinárodní přesídlení

Od počátku syrské krize bylo celosvětově přislíbeno celkem 224 694 míst k přesídlení či jiné formě přijetí zranitelných uprchlíků ze zemí, které jim nemohou poskytnout adekvátní péči a ochranu. To činí pouhých 4,7% celkové populace syrských uprchlíků v Libanonu, Jordánsku, Iráku, Egyptě a Turecku.

Podle UNHCR je nejméně 480 000 lidí v hlavních pěti zemích - tedy  10% - v situaci, kdy akutně potřebují přesídlení do jiné země.

Klíčová fakta:

• Země Perského zálivu včetně Kataru, Spojených arabských emirátů, Saúdské Arábie, Kuvajtu a Bahrajnu nabídly 0 míst k přesídlení syrských uprchlíků
  • Další bohaté země včetně Ruska, Singapuru, a Jižní Koreje také nabídly 0 míst k přesídlení
  • Německo nabídlo syrským uprchlíkům 43 431 míst k přesídlení či jiným formám přijetí do země; to je přibližně 46% všech míst nabídnutých zeměmi EU
  • Zbytek zemí sedmadvacítky (vyjma Německa) přislíbil asi 51 205 míst k přesídlení či skrze jiné možnosti přijetí do země, což odpovídá cca 1% syrské populace v hlavních pěti hostitelských zemích
  • Mezi dubnem 2011 a říjnem 2016 obdrželo Německo spolu se Švédskem 64% všech syrských žádostí o azyl v Evropě

Zdroje: Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), Úřad pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA), Mezinárodní Organizace pro Migraci (IOM)

20.6.2017

“DARUJ DOMOV”: Obrovský globální koncert na podporu solidarity s uprchlíky

1 000 hudebníků bude v září hrát po celém světě na akcích pořádaných Amnesty International a Sofar Sounds. V České republice se k nim přidá například zpěvačka Katarzia!

20.12.2016

Mapování globální uprchlické krize

Základní fakta a čísla ke globální uprchlické krizi

19.9.2016

Amnesty k summitům OSN o uprchlících a migrantech

OSN má za cíl koordinovaný a humánnější postup zemí směrem k uprchlíkům. V úterý pořádá summit o uprchlících i prezident USA Obama.

3.2.2017

Muž zmizel během evakuace východního Aleppa

Osud a místo pobytu Abdulhadiho Kamela zůstává neznámý. Naposledy byl spatřen, když ho odvážela sanitka 16. prosince 2016 poté, co byl zraněn syrskými vládními silami, které zastavily evakuační konvoj, ve kterém opouštěl východní Aleppo.