Živá knihovna s náboženskými menšinami. Když se potká muslim, křesťanka, budhistka a Falun gong…

Brněnská skupina AI uspořádala v rámci Týdne lidských práv Živou knihovnu s náboženskými menšinami.

Předvánoční čas si přímo říkal o nějakou duchovně založenou akci. Náboženství sice jsou poslední dobou záminkou pro sváry, osobní útoky i  globální konflikty, často je však pravým důvodem nepochopení, neznalost a netolerance. Proto se brněnská Amnesty International rozhodla uspořádat před Vánocemi v rámci Týdne lidských práv Živou knihovnu s náboženskými menšinami, kde si mohli návštěvníci popovídat například s muslimem, husitskou farářkou, věřící lesbou nebo zástupcem duchovního hnutí Falun gong. To vše v krásných prostorách funkcionalistického kostela Husova sboru.

Slaví muslimové v Česku Vánoce? Může mít farářka tetování? Proč jsou lidé z Falun gongu v Číně pronásledováni? Můžou mít lesby svatbu v kostele? Na tyto a další otázky odpovídaly naše „živé knížky“ během tří dvacetiminutových rozhovorů. „Čtenáři“ se mohli zeptat na vše, co je zajímá, ale vzhledem k náboženskému zaměření knihovny se téma většinou stočilo právě na víru.

Assem, muslim původem ze Sýrie, tak odpovídal kromě témat týkající se současného syrského konfliktu na otázky o muslimských zvycích a vztahu mezi muslimy a ostatními náboženstvími. „Podle mě ukázal už tím, že sedí tady, v křesťanském kostele, že muslimové ani zdaleka necítí vůči křesťanům nenávist,“ řekla nám po knihovně jedna z čtenářek, paní Zuzana. „A taky jsem úplně poprvé slyšela o Falun gongu, to bylo moc zajímavé.“

Toto meditační a duchovní cvičení je velmi populární v Čině, kde jsou tito lidé za praktikování Falun gongu zavíráni do vězení, mučeni a vražděni. Také Amnesty se proto snaží o ochranu těchto lidí. S diskriminací se však potýkají nejen lidé v Číně. Lenka, věřící lesba z evangelické církve a zároveň praktikující zen-budhistka, musela bojovat několik let za to, aby církev požehnala svazku s její partnerkou. Narážela na nepochopení, předsudky a nenávistné projevy, ale nakonec se podařilo a za pár měsíců se dočkají církevního obřadu.

Živá knihovna tak vyprávěla veskrze pozitivní příběhy a ukázala, že dialog mezi různými náboženstvími i mezi věřícími a nevěřícími je cestou k porozumění a toleranci.

Děkujeme Husově sboru Církve československé husitské v Brně za poskytnutí prostor a možnost Živou knihovnu zrealizovat!

1.8.2017

Amnesty na Prague Pride přivede živé knížky a vzdá hold obráncům LGBT práv

V pátek 11. srpna živá knihovna s menšinami na Střeláku. V sobotním průvodu nás nepřehlédnete!

8.9.2017

Lektor/ka vzdělávacích programů na školách

Amnesty International ČR hledá dobrovolníky/dobrovolnice na pozici lektorů lidskoprávních workshopů pro základní a střední školy.

14.12.2016

Výzkum MCP mezi dětmi: kamarád muslim? No a?

23.1.2017

Živá knihovna na Základní škole Osmec

Lektorka a dobrovolnice Amnesty International popisuje, jak probíhala Živá knihovna na Základní škole Osmec.