Ildar Dadin propuštěn!

Úspěch

Skvělá zpráva! Nejvyšší soud zrušil rozsudek pro Ildara Dadina a rozhodl, že musí být propuštěn. K propuštění došlo v neděli 26. února a podle svých slov Ildar do poslední chvíle nevěděl o propuštění, protože nebyl předtím o rozsudku nijak informován. Po propuštění se setkal se svou ženou Anastasií, její sestrou, přáteli a novináři.
Podle Nejvyššího soudu je rozsudek zrušen z důvodu "neexistence trestného činu" při akcích, kterých se Ildar účastnil. Proti rozhodnutí se nelze odvolat a je konečné. Ildar Dadin má také právo na rehabilitaci. Amnesty mluvila s manželkou Ildara Ananstasií Zotovou, která děkuje za podporu všem, kteří Ildara podpořili!

Více o propuštění v článku Českého rozhlasu.

15.6.2017

Aktuálně.cz: Ildar Dadin znovu odsouzený

5.12.2016

Možné vzkazy Ildarovi - pište!

26.2.2017

Ildar Dadin: Dlouho očekávaná svoboda a spravedlnost pro vězně svědomí

Nejvyšší soud zrušil rozsudek a uznal právo na rehabilitaci pro Ildara Dadina, vězně svědomí, odsouzeného za opakované porušení zákonů o veřejném shromažďování. Soud uznal žádost podanou kanceláří generálního prokurátora, podle které nepředstavovalo Dadinovo jednání trestný čin.

9.11.2016

Rusko: nová obvinění z mučení vězně svědomí Ildara Dadina jsou šokující, musí být prozkoumána

Amnesty International (AI) žádá okamžité prošetření vážných obvinění z mučení a týrání, která vznesl vězen svědomí Ildar Dadin v dopise uveřejněném v ruském online periodiku Meduza dne 8. listopadu 2016. Dadin, který je vězněný pro svoje nenásilné aktivity a protesty v rámci nepovolených demonstrací, by měl být podle AI okamžitě propuštěn.