Indonésie: Vláda musí prošetřit pracovní podmínky firmy Wilmar, která se pokouší zakrýt tvrzení o vykořisťování.

Kampaň zemědělského gigantu Wilmar sloužící k zamaskování nevhodných pracovních podmínek umožnily chyby indonéské vlády. Ta nezačala vyšetřovat oznámení mířící proti společnosti zabývající se výrobou palmového oleje.

Namísto toho, aby příslušné úřady na základě zprávy „Velký skandál s palmovým olejem: za známými obchodními značkami se skrývá vykořisťování“, která celý problém detailně popisuje, vytvořily pracovní skupinu, která by prověřila dodržování lidských práv, tak se nestalo vůbec nic. Mezitím se firma Wilmar pokusila zastrašit své zaměstnance a chtěla po nich popření jejich tvrzení.

„Dělníci na plantážích žijí ve strachu z trestů, které by následovaly, kdyby promluvili o svých mizerných podmínkách. Takové represálie by mohly zahrnovat přemístění od svých rodin na jiné plantáže nebo dokonce úplnou ztrátu práce,“ vypověděl Seema Joshi, ředitel sekce Byznys a lidská práva, Amnesty International.

„Díky velkému pochybení vlády, která nepodnikla žádné kroky, se nyní dělníkům v jejich těžké situaci nedostává žádné pomoci.“

Na lednovém setkání se zástupci odborů požádala firma Wilmar pracovníky, aby podepsali dokument, který tvrdí, že vykořisťování, které nastiňuje zpráva Amnesty International, se neodehrávalo na jejich plantáži.

„Žádný podepsaný dokument, který Wilmar získal od svých zaměstnanců pod nátlakem, včetně hrozeb propuštěním, není právně platný,“ sdělil Seema Joshi.

„ Přístup firmy Wilmar k řešení vykořisťování, které jsme popsali ve zprávě je krajně znepokojující. Společnost se zjevně snaží zdiskreditovat důkazy podané Amnesty International.“

Firma Wilmar se uchýlila k takové taktice na základě informací z médií, že indonéská vláda provede důkladné vyšetřování záležitostí, na které upozornila zpráva Amnesty International.

„Jsme povzbuzeni závazkem indonéské vlády, kterým dává velkým firmám najevo, že s nimi musí v oblasti dodržování lidských práv počítat. Nicméně tři měsíce po uveřejnění zprávy se nic nestalo. Důkladné vyšetřování je potřeba,“ řekl Seema Joshi.

„Ve světle přístupu firmy Wilmar, která se snaží zdiskreditovat naši zprávu, a její trvalou neschopností řešit některé problémy, které se ve zprávě objevily, musí nyní indonéská vláda dostát svému závazku a zřídit pracovní skupinu, která by vše prošetřila.“

Singapurská kancelář firmy Wilmar prohlásila, že tvrzení uvedená Amnesty International jsou stále diskutována jejím managementem a prošetřování stále pokračuje.

Firma rovněž sdělila, že tímto postupem bude pokračovat, dokud nevyřeší všechny záležitosti. Své závěry posléze uveřejní. Rovněž prohlásila, že zástupci odborů podepsali prohlášení dobrovolně.

Nicméně se zdá, že veřejná odpověď firmy Wilmar je v rozporu s děním v jejím zákulisí.

Souvislosti

• Zpráva „Velký skandál s palmovým olejem: za známými obchodními značkami se skrývá vykořisťování“ odhalila pracovní postupy užívané na plantážích firmy Wilmar, včetně dětské či nucené práce, vystavení dělníků nebezpečným vlivům a zakořeněné diskriminace žen. Tyto praktiky jsou v rozporu s indonéským právním systémem, některé z nich jsou trestné.
  • Tři měsíce od uveřejnění zprávy ani jedna z jmenovaných společností nepodnikla žádné kroky, které by zastavily vykořisťování na plantážích a ani poškozeným neposkytla žádnou nápravu či pomoc.
  • I přes závazek prošetřit informace uvedené ve zprávě a najmout si za tímto účelem poradenskou firmu, Amnesty International neobjevila přesvědčivý důkaz, že by firma Wilmar řešila klíčové otázky včetně stanovování vysokých plánů a sazby za kus, což přispívá k využívání práce dětí, vykořisťování pracujících žen nebo nevyplácení ani minimální mzdy.

13.7.2017

Indonésie: Změna přístupu společnosti Wilmar při výrobě palmového oleje

V návaznosti na naši intenzivní kampaň proti vážnému zneužívání práce na plantážích nadnárodního giganta Wilmar při výrobě palmového oleje, na nějž se zaměřila naše zpráva Velký skandál s palmovým olejem, společnost Wilmar prohlásila, že do června provede změny - dočasní pracovníci, které tvoří převážně ženy, se stanou trvalými a postřikovači už nebudou mít úkolovou mzdu, ale budou placeni od hodiny.

1.7.2017

Všichni tři výzkumníci propuštěni

Dobrá zpráva. Všichni aktivisté kontrolující pracovní podmínky v čínském závodě na výrobu obuvi byli propuštěni 28. 6. propuštěni na kauci, což znamená, že pokud se nedopustí v následujících 12 měsících trestného činu, všechna obvinění budou stažena! Děkujeme všem z podporu.

10.3.2017

Amnesty International kritizuje taktiku Wilmaru a vyzývá indonéskou vládu, aby byly vyšetřeno zneužívání způsobené průmyslem palmového oleje.

V listopadu loňského roku zveřejnila Amnesty International zprávu s názvem „Velký skandál s palmovým olejem, zneužívání práce velkými značkami“. Uvedená zpráva je zaměřena především na vykořisťování a zneužívání pracovní síly na plantážích v Indonésii, které využívá pro produkci palmového oleje společnost Wilmar International (Wilmar) – největší obchodník s palmovým olejem na světě (43%). Zpráva taktéž mapuje trasu palmového oleje vyrobeného v Indonésii pro společnost Wilmar dalším devíti světovým firmám: SA, ADM, Colgate-Palmolive, Elevance, Kellogg´s, Nestlé, Procter & Gamble, Reckitt Benckiser a Unilever.

30.11.2016

Palmový olej: Světové značky profitují na dětské a nucené práci

Unilever, Nestlé nebo Procter & Gamble jsou mezi devíti výrobci přispívajícími k zneužívání práce.