Ildar Dadin: Dlouho očekávaná svoboda a spravedlnost pro vězně svědomí

Nejvyšší soud zrušil rozsudek a uznal právo na rehabilitaci pro Ildara Dadina, vězně svědomí, odsouzeného za opakované porušení zákonů o veřejném shromažďování. Soud uznal žádost podanou kanceláří generálního prokurátora, podle které nepředstavovalo Dadinovo jednání trestný čin.

Ildar Dadin bude propuštěn, jakmile bude rozhodnutí nejvyššího soudu doručeno do vězení v oblasti Altaj, kde si odpykává trest.

„Vítáme rozhodnutí nejvyššího soudu osvobodit vězně svědomí Ildara Dadina. Je však politováníhodné, že jsme na jeho propuštění museli čekat tak dlouho,” uvedl Sergej Nikitin, ředitel moskevské pobočky Amnesty International.

Amnesty International označila Ildara Dadina za vězně svědomí a více než dva roky bojovala za jeho propuštění. Jeho případ byl uveden ve výroční zprávě o stavu lidských práv ve světě v roce 2016-2017.

Nejvyšší soud přezkoumal případ Ildara Dadina po objasnění vydaném ústavním soudem na začátku února, týkajícího se uplatňování článku 212.1 trestního zákoníku ohledně opakovaného porušení zákonů o veřejném shromažďování. Ústavní soud omezil uplatnění článku pouze na případy, kdy porušení zákonů u demonstrací a shromáždění „způsobilo újmu nebo ohrožení“. Ústavní soud rozhodl, že organizace nebo účast na „neschváleném“ poklidném shromáždění formálně neznamená trestný čin, nemůže být považována za veřejné ohrožení a tedy nesmí být trestně stíhána. Zároveň soud nařídil přezkoumání případu Ildara Dadina, který byl prvním Rusem odsouzeným k trestu odnětí svobody podle článku 212.1 trestního zákoníku. Byl také tím, kdo podal stížnost napadající ústavnost článku.

„Dnešní rozhodnutí ruského soudu je především vítězstvím Ildara Dadina nad systémem, utiskováním a strachem. Dva roky ve vězení jsou vysokou cenou za dokázání toho, že poklidný protest není zločinem, ale právem,” řekl Nikitin.

„Amnesty International doufá, že po rozhodnutích nejvyššího a ústavního soudu už nebudou úřady využívat nechvalně známý článek 212.1 nezákonně k zastrašení opozice a zastavení poklidných shromáždění,“ dodal Nikitin.

Trestní případy podle článku 212.1 byly vedeny také proti třem dalším občanským aktivistům - Marku Galperinovi, který organizoval „opoziční pochody“, Vladimiru Ionovi a Irině Kalmykovové. Ionov a Kalmykovová opustili Rusko ze strachu z pronásledování. Po rozhodnutích ústavního a nejvyššího soudu musí být nyní jejich trestní stíhání zastaveno.

15.6.2017

Aktuálně.cz: Ildar Dadin znovu odsouzený

26.2.2017

Ildar Dadin propuštěn!

Skvělá zpráva! Nejvyšší soud zrušil rozsudek pro Ildara Dadina a rozhodl, že musí být propuštěn. K propuštění došlo v neděli 26. února a podle svých slov Ildar do poslední chvíle nevěděl o propuštění, protože nebyl předtím o rozsudku nijak informován. Po propuštění se setkal se svou ženou Anastasií, její sestrou, přáteli a novináři.

5.12.2016

Možné vzkazy Ildarovi - pište!

9.11.2016

Rusko: nová obvinění z mučení vězně svědomí Ildara Dadina jsou šokující, musí být prozkoumána

Amnesty International (AI) žádá okamžité prošetření vážných obvinění z mučení a týrání, která vznesl vězen svědomí Ildar Dadin v dopise uveřejněném v ruském online periodiku Meduza dne 8. listopadu 2016. Dadin, který je vězněný pro svoje nenásilné aktivity a protesty v rámci nepovolených demonstrací, by měl být podle AI okamžitě propuštěn.