Ildar Dadin: Dlouho očekávaná svoboda a spravedlnost pro vězně svědomí

Nejvyšší soud zrušil rozsudek a uznal právo na rehabilitaci pro Ildara Dadina, vězně svědomí, odsouzeného za opakované porušení zákonů o veřejném shromažďování. Soud uznal žádost podanou kanceláří generálního prokurátora, podle které nepředstavovalo Dadinovo jednání trestný čin.

Ildar Dadin bude propuštěn, jakmile bude rozhodnutí nejvyššího soudu doručeno do vězení v oblasti Altaj, kde si odpykává trest.

„Vítáme rozhodnutí nejvyššího soudu osvobodit vězně svědomí Ildara Dadina. Je však politováníhodné, že jsme na jeho propuštění museli čekat tak dlouho,” uvedl Sergej Nikitin, ředitel moskevské pobočky Amnesty International.

Amnesty International označila Ildara Dadina za vězně svědomí a více než dva roky bojovala za jeho propuštění. Jeho případ byl uveden ve výroční zprávě o stavu lidských práv ve světě v roce 2016-2017.

Nejvyšší soud přezkoumal případ Ildara Dadina po objasnění vydaném ústavním soudem na začátku února, týkajícího se uplatňování článku 212.1 trestního zákoníku ohledně opakovaného porušení zákonů o veřejném shromažďování. Ústavní soud omezil uplatnění článku pouze na případy, kdy porušení zákonů u demonstrací a shromáždění „způsobilo újmu nebo ohrožení“. Ústavní soud rozhodl, že organizace nebo účast na „neschváleném“ poklidném shromáždění formálně neznamená trestný čin, nemůže být považována za veřejné ohrožení a tedy nesmí být trestně stíhána. Zároveň soud nařídil přezkoumání případu Ildara Dadina, který byl prvním Rusem odsouzeným k trestu odnětí svobody podle článku 212.1 trestního zákoníku. Byl také tím, kdo podal stížnost napadající ústavnost článku.

„Dnešní rozhodnutí ruského soudu je především vítězstvím Ildara Dadina nad systémem, utiskováním a strachem. Dva roky ve vězení jsou vysokou cenou za dokázání toho, že poklidný protest není zločinem, ale právem,” řekl Nikitin.

„Amnesty International doufá, že po rozhodnutích nejvyššího a ústavního soudu už nebudou úřady využívat nechvalně známý článek 212.1 nezákonně k zastrašení opozice a zastavení poklidných shromáždění,“ dodal Nikitin.

Trestní případy podle článku 212.1 byly vedeny také proti třem dalším občanským aktivistům - Marku Galperinovi, který organizoval „opoziční pochody“, Vladimiru Ionovi a Irině Kalmykovové. Ionov a Kalmykovová opustili Rusko ze strachu z pronásledování. Po rozhodnutích ústavního a nejvyššího soudu musí být nyní jejich trestní stíhání zastaveno.

15.6.2017

Aktuálně.cz: Ildar Dadin znovu odsouzený

24.5.2018

Oleg Sencov drží hladovku - posílejte solidární dopisy

Ukrajinský režisér odsouzený v Rusku na 20 let za "terorismus" kvůli kritice ruské okupace Krymu chce spravedlnost pro všechny ukrajinské politické vězně.

14.5.2018

Malajsie: Výsledek voleb poskytuje nebývalou příležitost pro lidská práva

První změna ve vládě v Malajsii za téměř 60 let představuje historickou příležitost ke skoncování s porušováním lidských práv.

21.6.2017

Saúdská Arábie: Propusťte bloggera Raifa Badawího, který je po pěti letech stále za mřížemi

Pět let boje za Raífa nekončí.