Brazílie: Beztrestné zneužívání policejní moci může narušit i fotbalové MS

  Článek

Začíná fotbalový svátek v Brazílii. Nedávné demonstrace v zemi ale provázelo mnoho případů porušování lidských práv. Nefauluj, Brazílie! vzkazuje pořadateli Amnesty a pokračuje v kampani Není to jen o sportu.

Stejně jako dříve v případě Olympijských her v Soči a také hokejového šampionátu v Bělorusku, i nyní se Amnesty International snaží v rámci kampaně „Není to jen o sportu“ poukázat na skutečnost, že Brazílie je další zemí, kde dochází k porušování lidských práv.

S rostoucím úsilím vlády o větší kontrolu nad demonstracemi v ulicích brazilských měst vyvstává nebezpečí, že během nastávajícího světového šampionátu budou protestující čelit nevybíravému násilí ze strany policie a armády, konstatovala Amnesty International pouhý týden před začátkem šampionátu.

„Nevalná reputace brazilských bezpečnostních složek, dohled armády nad demonstracemi, její nedostatečný výcvik a atmosféra beztrestnosti vytvářejí dohromady nebezpečný koktejl, jehož jedinou obětí budou pokojní protestující,“ řekl Atila Roque, ředitel Amnesty International Brazílie.

„Pro brazilské úřady bude Mistrovství světa v roce 2014 zcela zásadní zkouškou. Musí této příležitosti využít a dokázat, že se bezpečnostní složky pověřené dohledem nad demonstracemi během šampionátu nedopustí dalšího porušování lidských práv,“ dodal Roque.

Zpráva Amnesty International s názvem Používají strategii strachu: Ochrana práva na protest v Brazílii analyzuje případy zneužití pravomoci spáchaného bezpečnostními silami v loňském roce.

Bezpečnostní síly při demonstracích nekompromisní použití slzného plynu a gumových projektilů proti mírovým protestantům, svévolně zatýkají lidi a zneužívají zákony k zastavení a trestání těch, kdo se vydali do ulic. Očekává se, že tyto postupy budou pokračovat během turnaje.

5. června aktivisté Amnesty International v Brazílii ukázali federálním úřadům desítky tisíc „žlutých karet“ s podpisy obyvatel z celého světa, jimiž upozorňují úřady na to, že musí respektovat právo na pokojný protest.

„Svět vysílá brazilským úřadům jasnou zprávu: protestování není zločin, je to právo každého člověka. Na místo použití násilí k rozehnání protestů, vláda a bezpečnostní síly mají zodpovědnost zajistit, aby lidé mohli vyjádřit svůj názor bezpečně a beze strachu o zranění nebo zatčení“*, upozorňuje Roque.

Od června 2013 se vydaly do ulic už tisíce Brazilců v bezprecedentních masových protestech. Stěžovaly si na zvýšení poplatků za veřejnou dopravu, vysoké výdaje za světový šampionát a nedostatečné investice do veřejných služeb. Stovky z nich byli zraněni ve městech v celé zemí poté co vojenská policie vypálila gumové projektily na lidi, kteří nepředstavovali žádnou hrozbu a některé zbila obuškem.

Z měst po celé zemi byly hlášeny stovky zraněných poté, co bezpečnostní síly použily proti bezbranným lidem gumové projektily a ruční obušky. Profesionální fotograf Sérgio Silva, 32, přišel o oko poté, co byl zasažen gumovým projektilem při protestu proti skokovému zvýšení cen autobusových jízdenek v São Paulu 13. června 2013.

Pro Silvu, ženatého otce dvou dětí, znamená jeho zranění vážné profesní komplikace. Nikdy se přitom ze strany úřadů nedočkal oficiálního vysvětlení, omluvy či nabídky na odškodnění.

Jednotky vojenské policie použily proti poklidným protestujícím i slzný plyn – v Rio de Janeiru jednou dokonce vypálily celý kanystr s touto látkou i do prostor místní nemocnice. Další stovky lidí byly obklíčeny a zadrženy, někteří z nich na základě zákona o organizovaném zločinu a to bez jediného důkazu o jejich zapojení do kriminálních aktivit.

Humberto Caporalli, 24, byl zatčen a obviněn na základě zákona o národní bezpečnosti poté, co se zúčastnil demonstrace na podporu vzdělávání konané v São Paulu 7. října 2013.

Na stanici na něj policisté ve službě vyvíjeli nátlak, aby jim sdělil heslo ke svému facebookovému účtu, a oni tak mohli zjistit, co na něm psal. Po dva dny byl pak zadržován, dokud soudce nepovolil jeho propuštění na kauci.

Brazilští zákonodárci rovněž diskutují nad řadou návrhů zákonů, které budou svým charakterem spíše dále omezovat právo lidí na mírový protest. Návrh zákona k boji proti terorismu, který je v současné době před Národním kongresem, nastaví širokou definici terorismu tak, že by například zahrnovala také poškození zboží a základních služeb jako akt terorismu. Existuje proto obava, že pokud návrh projde, mohl by být zneužit proti mírovým protestantům.

„Vzhledem k tomu, že svět upírá na Brazílii svou pozornost, úřady se musí veřejně zaručit, že nepoužijí nepřiměřené síly proti demonstrujícím a vyšetří každé zneužití pravomoci. Cokoliv jiného dá bezpečnostním silám zelenou kartu k dalšímu páchání zneužití lidských práv“, apeluje Atila Roque.

Připojte se k PETICI, ve které vzkazujeme brazilské vládě: Protest není zločin!

Podívejte se na VIDEO vyzývající Brazílii, aby nefaulovala...

Aktuální petice

  Brazílie

Britský novinář a jeho průvodce zavražděni v brazilském pralese. Viníci musejí být potrestáni

Ráno 5. června zmizeli v údolí Javari v brazilské Amazonii britský novinář Dom Phillips a jeho průvodce, obránce práv původních obyvatel a životního prostředí, Bruno Pereira. Dne 15. června brazilská policie oznámila, že jedna ze dvou osob zatčených pro podezření z účasti na zmizení obou mužů se přiznala k jejich vraždě a že ostatky nalezené v lese byly předány soudním lékařům k dalšímu šetření.

 

Aktuální počet podpisů: 219 Náš cíl: 2000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...