V Bělorusku opět přituhuje: aktivisté a nezávislí novináři v ohrožení

Nejméně 48 lidí bylo nedávno v Bělorusku zadrženo během protestů s názvem „Nejsme příživníci“. Protesty byly zaměřeny proti daním uvaleným na nezaměstnané, tzv. „příživníky“. Mezi zadrženými ve dnech 10. – 12. března 2017 byli organizátoři protestů a nezávislí novináři.

Běloruský disisdent Aleš Běljackij při návštěvě Prahy

Protesty v Bělorusku trvají už od poloviny února a vypukly poté, co statisícům nezaměstnaných přišel daňový účet podle prezidentského dekretu „o prevenci sociální závislosti“.

Dekret byl přijat v roce 2015 a má za cíl bojovat s „příživnictvím“. Zavádí speciální daň pro lidi, kteří byli nezaměstnaní a neplatili žádné daňové příspěvky déle než šest měsíců. Tato sazba činí 460 BYR (cca 245 dolarů). Nezaplacení daně může vést ke správnímu zatčení a povinné civilní službě, což může dosáhnout až formy nucené práce.

V sobotu 11. března 2017 odsoudil soud v Maladzyechna aktivisty Jurije Hubareviče, Anatola Liabedzka a Vitalije Rymaševského na15 dnů administrativní vazby a aktivistku Olgu Kavalkovou na 5 dní v administrativní vazbě za to, že se účastnili „neoprávněného shromažďování“. Jedenáct dalších lidí z této kauzy obdrželo správní pokuty.

„Běloruské úřady nesmí zakročit proti pokojným oponentům, kteří nenásilně  vyjadřují svůj názor. Úřady musí respektovat právo na svobodu projevu a pokojné shromažďování.  Každý zadržený během protestů za pokojnou kritiku vlády musí být okamžitě propuštěn,“ řekl ředitel Amnesty International pro Evropu a střední Asii John Dalhuisen.

Otevřený dopis prezidentovi Lukašenkovi

1.7.2017

Všichni tři výzkumníci propuštěni

Dobrá zpráva. Všichni aktivisté kontrolující pracovní podmínky v čínském závodě na výrobu obuvi byli propuštěni 28. 6. propuštěni na kauci, což znamená, že pokud se nedopustí v následujících 12 měsících trestného činu, všechna obvinění budou stažena! Děkujeme všem z podporu.

16.5.2017

Obránci lidských práv v ohrožení

Amnesty International startuje novou celosvětovou kampaň BRAVE (Odvážní), která má vést k zastavení útoků na obránce lidských práv.

8.12.2016

Aleppo: Amnesty upozorňuje na hrozbu válečných zločinů, apeluje i na české politiky

Amnesty apeluje na ministra zahraničí Zaorálka, aby podpořil bezpečnou evakuaci civilistů z Aleppa. OSN mluví o válečných zločinech.

19.7.2016

Turecko po 15. červenci na důležité křižovatce

Po pokusu o převrat a následujících tvrdých opatřeních je dodržování lidských práv v Turecku ve vážném ohrožení.