V Bělorusku opět přituhuje: aktivisté a nezávislí novináři v ohrožení

Nejméně 48 lidí bylo nedávno v Bělorusku zadrženo během protestů s názvem „Nejsme příživníci“. Protesty byly zaměřeny proti daním uvaleným na nezaměstnané, tzv. „příživníky“. Mezi zadrženými ve dnech 10. – 12. března 2017 byli organizátoři protestů a nezávislí novináři.

Běloruský disisdent Aleš Běljackij při návštěvě Prahy

Protesty v Bělorusku trvají už od poloviny února a vypukly poté, co statisícům nezaměstnaných přišel daňový účet podle prezidentského dekretu „o prevenci sociální závislosti“.

Dekret byl přijat v roce 2015 a má za cíl bojovat s „příživnictvím“. Zavádí speciální daň pro lidi, kteří byli nezaměstnaní a neplatili žádné daňové příspěvky déle než šest měsíců. Tato sazba činí 460 BYR (cca 245 dolarů). Nezaplacení daně může vést ke správnímu zatčení a povinné civilní službě, což může dosáhnout až formy nucené práce.

V sobotu 11. března 2017 odsoudil soud v Maladzyechna aktivisty Jurije Hubareviče, Anatola Liabedzka a Vitalije Rymaševského na15 dnů administrativní vazby a aktivistku Olgu Kavalkovou na 5 dní v administrativní vazbě za to, že se účastnili „neoprávněného shromažďování“. Jedenáct dalších lidí z této kauzy obdrželo správní pokuty.

„Běloruské úřady nesmí zakročit proti pokojným oponentům, kteří nenásilně  vyjadřují svůj názor. Úřady musí respektovat právo na svobodu projevu a pokojné shromažďování.  Každý zadržený během protestů za pokojnou kritiku vlády musí být okamžitě propuštěn,“ řekl ředitel Amnesty International pro Evropu a střední Asii John Dalhuisen.

Otevřený dopis prezidentovi Lukašenkovi

9.5.2019

Barmští novináři konečně na svobodě

Ve vězení strávili přes 500 dní. Teď jsou oba novináři agentury Reuters opět na svobodě.

2.4.2019

MYANMAR: Odsouzení novináři se odvolávají k Nejvyššímu soudu

Dva barmští novináři agentury Reuters se prostřednictvím svých právníku odvolali proti rozsudku u Nejvyššího soudu v Naypyidawu. Jejich apel byl soudem vyslechnut v úterý, 26.3.2019.

9.1.2019

Stovky mrtvých a cenzura médií při protestech v Nikaragui

7.12.2018

Slovensko by nemělo "vytahovat těžké zbraně" na pokojné aktivisty

Amnesty požaduje prošetření zadržení aktivistů Greenpeace.