V Bělorusku opět přituhuje: aktivisté a nezávislí novináři v ohrožení

Nejméně 48 lidí bylo nedávno v Bělorusku zadrženo během protestů s názvem „Nejsme příživníci“. Protesty byly zaměřeny proti daním uvaleným na nezaměstnané, tzv. „příživníky“. Mezi zadrženými ve dnech 10. – 12. března 2017 byli organizátoři protestů a nezávislí novináři.

Běloruský disisdent Aleš Běljackij při návštěvě Prahy

Protesty v Bělorusku trvají už od poloviny února a vypukly poté, co statisícům nezaměstnaných přišel daňový účet podle prezidentského dekretu „o prevenci sociální závislosti“.

Dekret byl přijat v roce 2015 a má za cíl bojovat s „příživnictvím“. Zavádí speciální daň pro lidi, kteří byli nezaměstnaní a neplatili žádné daňové příspěvky déle než šest měsíců. Tato sazba činí 460 BYR (cca 245 dolarů). Nezaplacení daně může vést ke správnímu zatčení a povinné civilní službě, což může dosáhnout až formy nucené práce.

V sobotu 11. března 2017 odsoudil soud v Maladzyechna aktivisty Jurije Hubareviče, Anatola Liabedzka a Vitalije Rymaševského na15 dnů administrativní vazby a aktivistku Olgu Kavalkovou na 5 dní v administrativní vazbě za to, že se účastnili „neoprávněného shromažďování“. Jedenáct dalších lidí z této kauzy obdrželo správní pokuty.

„Běloruské úřady nesmí zakročit proti pokojným oponentům, kteří nenásilně  vyjadřují svůj názor. Úřady musí respektovat právo na svobodu projevu a pokojné shromažďování.  Každý zadržený během protestů za pokojnou kritiku vlády musí být okamžitě propuštěn,“ řekl ředitel Amnesty International pro Evropu a střední Asii John Dalhuisen.

Otevřený dopis prezidentovi Lukašenkovi

7.12.2018

Slovensko by nemělo "vytahovat těžké zbraně" na pokojné aktivisty

Amnesty požaduje prošetření zadržení aktivistů Greenpeace.

18.7.2018

Bělorusko: Absurdní pokuta pro LGBT+ aktivistku za „masový protest“

Běloruské autority po perzekuci nenásilné LGBT+ aktivistky dosáhly nového dna.

24.10.2017

Aktuálně.cz: Pussy Riot opět na scéně - v Trump Tower.

9.11.2017

Tomasz obdržel cenu organizace Reportéři bez hranic

Tomasz Piatek byl vybrán z osmnácti nominovaných v kategorii "Novináři". Gratulujeme.