Manželství pro všechny bez rozdílu – je to fér?

Startuje nová LGBT+ kampaň, na které se podílí i Amnesty.

UPDATE: V polovině května kampaň nasbírala 68 000 podpisů a petice jde do Parlamentu! Díky!

Základní myšlenka zní, že láska je jen jedna – a ti, kteří se milují, by se měli mít možnost vzít. Na to, zda je fér, aby se gayové a lesby směli brát stejně jako všichni ostatní, se ptá platforma www.jsmefer.cz. Do diskuze se může zapojit kdokoliv; kampaň chce nabídnout prostor zejména lidem, kteří se obvykle debat pod internetovými články či na sociálních sítích straní. Kampaň Jsme fér zaštiťuje Koalice za manželství, kterou tvoří organizace Amnesty International, Logos Česká republika, Mezipatra, PraguePride a PROUD.

„Myslíme si, že je fér, aby všichni bez rozdílu mohli vstupovat do manželství, a ptáme se veřejnosti, zda s námi souhlasí. Nechceme se bavit o toleranci nebo právech, ale o hodnotách, které uznává naše společnost. Férovost by měla být prioritou a Jsme fér nám dává prostor o ní mluvit konkrétněji,“ vysvětluje název kampaně Aleš Rumpel z Koalice za manželství.

V České republice mají lidé, kteří jsou zamilovaní a chtějí svůj vztah formalizovat, možnost se vzít. Ovšem pokud jsou gay nebo lesba, mohou se pouze registrovat. Mezi manželstvím a registrovaným partnerstvím figuruje mnoho rozdílů. Od těch symbolických (například registrace nezačíná svatbou), až po ty praktické (rozdílné závazky a právní jistoty).

„Ve světě přibývá zemí, které umožňují uzavřít manželství lidem bez rozdílu. V takových zemích žije již miliarda lidí a nikde kvůli tomu nezačaly padat trakaře z nebe. Chceme se proto ptát i Čechů a Češek, co si o tom myslí,“ říká Adéla Horáková za Koalici.

Vedle internetové platformy www.jsmefer.cz se veřejnost může zapojit do diskuze i osobně. Koalice za manželství připravila na konec jara sérii setkání v 11 městech České republiky. Na programu jsou projekce filmů a debaty s místními politiky a odborníky, ale také prvomájový polibkový happening. „Manželství je o lásce. Všichni si přejeme prožít život s člověkem, kterého milujeme. Proto jsme se rozhodli na svátek lásky a zamilovaných uspořádat happening. V Ostravě a Českých Budějovicích se s námi lidé mohou setkat osobně a podpořit naši kampaň tak, že se se svou polovičkou políbí pod třešní,“ zve Czeslaw Walek z Koalice za manželství.

Kampaň začíná 19. dubna 2017 večer diskuzemi v Liberci a Olomouci.

Více se dozvíte na webu jsmefer.cz

6.8.2019

Amnesty na Prague Pride nechá nahlédnout do životů menšin a uspořádá „teplou“ veselku uprostřed Václaváku

Společná svatba heterosexuálů, gayů a leseb i možnost nahlédnout do životů menšin. To vše nabídne Amnesty na letošním Prague Pride.

10.10.2018

Burkina Faso chce snížit počet manželství s dívkami mladšími 18 let o 20%

V národní strategii vláda stanovila jako svůj cíl v letech 2016-25 snížení počtu manželství s dívkami mladšími 18 let věku pouze o 20%.

2.5.2019

Jižní Afrika: Méně řečí, více akcí v oblasti lidských práv

Povolební jihoafrická vláda musí učinit lidská práva středobodem svých politik, jinak riskuje ohrožení svých lidí problémy nezaměstnanosti, chudoby a nerovnosti po celá příští desetiletí.

20.9.2018

Španělsko: Vláda musí zastavit vývoz zbraní Saúdské Arábii, jinak riskuje spoluvinu na válečných zločinech v Jemenu

Španělská vláda se připravuje na závažné rozhodnutí o tom, zda pozastaví přepravu zbraní a vojenského materiálu do Saúdské Arábie.