Manželství pro všechny bez rozdílu – je to fér?

Startuje nová LGBT+ kampaň, na které se podílí i Amnesty.

Základní myšlenka zní, že láska je jen jedna – a ti, kteří se milují, by se měli mít možnost vzít.Na to, zda je fér, aby se gayové a lesby směli brát stejně jako všichni ostatní, se ptáplatforma www.jsmefer.cz. Do diskuze se může zapojit kdokoliv; kampaň chcenabídnout prostor zejména lidem, kteří se obvykle debat pod internetovými články čina sociálních sítích straní. Kampaň Jsme fér zaštiťuje Koalice za manželství, kteroutvoří organizace Amnesty International, Logos Česká republika, Mezipatra, PraguePride a PROUD.

„Myslíme si, že je fér, aby všichni bez rozdílu mohli vstupovat do manželství, a ptáme seveřejnosti, zda s námi souhlasí. Nechceme se bavit o toleranci nebo právech, ale ohodnotách, které uznává naše společnost. Férovost by měla být prioritou a Jsme fér námdává prostor o ní mluvit konkrétněji,“ vysvětluje název kampaně Aleš Rumpel z Koalice zamanželství.

V České republice mají lidé, kteří jsou zamilovaní a chtějí svůj vztah formalizovat, možnostse vzít. Ovšem pokud jsou gay nebo lesba, mohou se pouze registrovat. Mezi manželstvíma registrovaným partnerstvím figuruje mnoho rozdílů. Od těch symbolických (napříkladregistrace nezačíná svatbou), až po ty praktické (rozdílné závazky a právní jistoty).

„Ve světě přibývá zemí, které umožňují uzavřít manželství lidem bez rozdílu. V takovýchzemích žije již miliarda lidí a nikde kvůli tomu nezačaly padat trakaře z nebe. Chceme seproto ptát i Čechů a Češek, co si o tom myslí,“ říká Adéla Horáková za Koalici.

Vedle internetové platformy www.jsmefer.cz se veřejnost může zapojit do diskuze i osobně.Koalice za manželství připravila na konec jara sérii setkání v 11 městech České republiky.Na programu jsou projekce filmů a debaty s místními politiky a odborníky, ale taképrvomájový polibkový happening. „Manželství je o lásce. Všichni si přejeme prožít život sčlověkem, kterého milujeme. Proto jsme se rozhodli na svátek lásky a zamilovanýchuspořádat happening. V Ostravě a Českých Budějovicích se s námi lidé mohou setkatosobně a podpořit naši kampaň tak, že se se svou polovičkou políbí pod třešní,“ zveCzeslaw Walek z Koalice za manželství.

Kampaň začíná 19. dubna 2017 večer diskuzemi v Liberci a Olomouci.

Více se dozvíte na webu jsmefer.cz