Amnesty laureátem bePROUD - nejprestižnější tuzemské ceny v LGBT+ komunitě

Kampaň Amnesty International ČR "Neboj se taky mluvit" získala cenu za Mediální počin roku.

Ve středu 17. května 2017 proběhl již šestý ročník předávání Cen bePROUD za rok 2016. Slavnostní večer pořádal PROUD – platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu ve spolupráci s Velvyslanectvím Nizozemského království v ČR. Akce se již podruhé konala přímo v rezidenci velvyslance Nizozemského království –  jeho Excelence Eduarda W. M. V. Hoekse na Praze 6. Předávání proběhlo při příležitosti Mezinárodního dne proti homofobii a transfobii (IDAHOT).

PROUD uděloval celkem 4 ceny od osobního počinu až po zaměstnavatele roku. Mediální počin roku, jehož laureátem se stala právě Amnesty, je pro toho, kdo v uplynulém roce pozitivně vyobrazil či ztvárnil LGBT+ osobu. Může se jednat o postavu v televizním seriálu, divadelní hře, celovečerním filmu nebo třeba dokumentu. Nominovaní jsou také autoři a autorky článků nebo rozhovorů a reportáží, aktivně se zajímající o toto téma a podporující práva LGBT+ osob. Vítěze nebo vítězku této ceny vybírá výkonná rada PROUDu. Cenu získalo hnutí Amnesty International za sérii online dokumentů o životě LGBT + osob s názvem Neboj se taky mluvit. Cenu převzala Žaneta Sladká, koordinátorka kampaně z rukou jednoho z jednatelů PROUDu Zdenka Slobody.

Máme velikou radost. A už se podílíme na další kampani: přečtěte si více o Manželství bez rozdílu

14.7.2020

Realita translidí v Maďarsku

Transgender aktivistka Ivett popisuje, jak se žije její komunitě v Maďarsku, kde nedávno zpřísnili zákony o genderové identitě.

15.6.2020

NY Times o sebevraždě egyptské LGBT aktivistky

14.6.2020

IRozhlas: Prezident Duda chce v Polsku "zákaz propagace ideologie LGBT"

1.8.2019

Polsko: Policie nedokázala ochránit LGBT průvod před nenávistným chováním

Polská policie selhala při ochraně účastníků LGBT+ pochodu v Bělostoku. Amnesty vyzývá úřady v Polsku, aby veřejně odsoudily nenávistné útoky a co nejdříve zahájily plné, účinné a nestranné vyšetřování.