Rusko: Odsouzení knihovnice za přechovávání ‚extrémistické literatury‘ dokazuje naprosté opovrhování zákony

Odsouzení Natálie Šarinové, bývalé ředitelky Státní knihovny ukrajinské literatury v Moskvě, za přechovávání ‚extrémistické literatury‘ dokazuje naprosté opovrhování zákony a upozorňuje na vážné nedostatky v nezávislosti ruského soudnictví, upozorňuje Amnesty International.

Natálie byla shledána vinnou z ‚podněcování k nenávisti‘ a ze ‚zpronevěry‘. Okresní soud v Moskvě jí udělil čtyřletý podmíněný trest. K jejímu zatčení došlo v říjnu 2015 poté, co byly v knihovně, kterou vedla, nalezeny nezaevidované knihy ukrajinského nacionalisty Dmytra Korčinského. Dílo tohoto spisovatele je v Rusku oficiálně zakázáno a jeho knihy byly žalobcem označeny za ‚extrémistické‘ a ‚protiruské‘.

„Tento vysoce politizovaný případ zcela odporuje spravedlnosti a odhaluje vážné nedostatky v nezávislosti ruského soudnictví. Natálie Šarinová neměla být soudně stíhána, a už vůbec neměla být odsouzena,“ řekl Denis Krivosheev, zástupce ředitele pro Evropu a střední Asii Amnesty International.

„Prokuratura zneužila protiukrajinskou atmosféru, která je v současné době v Rusku výrazně přítomná, zatímco soud odmítl přijmout klíčové důkazy obhajoby, včetně svědectví, která hovořila o policistech, kteří do knihovny zakázané knihy přinesli.“

Během soudu státní žalobce obvinil Šarinovou z podpory ukrajinského nacionalismu, přičemž řekl, že „jde ruku v ruce s německým fašismem“.

Amnesty International považuje obě obvinění za neopodstatněná a politicky motivovaná a domnívá se, že Natálie Šarinová je obětí nespravedlivého soudu.

Souvislosti

Natálie Šarinová byla zadržena 28. října 2015. Než byla postavena před soud, strávila rok a sedm měsíců v domácím vězení.

Obvinění ze zpronevěry bylo přidáno v dubnu 2016 poté, co byla obviněna ze zneužití knihovních fondů, ze kterých měla platit právníka, který ji obhajoval v předchozím neopodstatněném pokusu o stíhání v letech 2011 – 2013.

24.1.2019

Budu hrát svou hudbu

Jak mladí v Rusku reagují muzikou na politiku.

3.9.2018

Vykonat (,) nemožné (,) prominout. Mučení v Rusku.

O mýtech a realitě mučení ve vazbách a vězeních v Rusku.

11.7.2018

Rusko: Čečenský obhájce lidských práv musí být propuštěn, hrozí mu nespravedlivý soudní proces

Ruské úřady musí okamžitě a bezpodmínečně propustit významného obránce lidských práv Ojuba Titijeva. Soud začal v pondělí.

2.7.2018

Sukně nahoru?! Glosa k MS ve fotbale v Rusku