#ActionLesvos

Aktivisti Amnesty International z 8 zemí se potkávají s uprchlíky a místními dobrovolníky na řeckém ostrově Lesbos. Týden akcí má připomenout evropským lídrům jejich zodpovědnost. Z Česka se účastní tříčlenná výprava.

Tisíce uprchlíků jsou na ostrově Lesbos kvůli nečinnosti EU jako v pasti. Spojují je otřesné podmínky k životu a nejistá budoucnost. Právě za nimi přijíždějí místní i evropští aktivisti na „akční kemp“. Workshopy, debaty, sdílené zkušenosti, taktiky nebo pouliční flashmoby mají jasný cíl: naučit se lépe podporovat práva uprchlíků v Evropě a donutit čelní představitele zemí EU konečně k jasné a smysluplné akci.

„Tahle akce má poukázat na šílenou situaci uprchlíků na Lesbosu kvůli nefunkční a špatné dohodě EU s Tureckem. Zvyšující se číslo příchozích a jejich nejistá budoucnost je doprovázená nedostatkem financí a často žalostnými přijímacími podmínkami,“ říká Daniel Valls, koordinátor kampaní Amnesty International. „Scházíme se tu, abychom upozornili společně s místními, že lidé chtějí uprchlíkům pomáhat a přijímat je, a že nesouhlasí s nelidskými politikami evropských vlád,“ říká Efi Latsoudiová ze spolupořádající organizace Lesvos Solidarity.

POZADÍ

Akce se koná jako připomínka 31. července, kdy skončí většině neziskovkám podporujícím uprchlíky  v Řecku podpora z Evropského krizového fondu. Zodpovědnost má převzít řecká vláda, ale ta zatím nezveřejnila žádné plány, jak to hodlá udělat. Tisíce lidí jsou uvězněni na Lesbosu a čekají na rozhodnutí nejvyššího řeckého soudu, jestli pošle dva syrské žadatele o azyl zpátky do Turecka…

Výzkumníci Amnesty se setkají s „Noorim,“ mladým Syřanem, který je teď v detenci v Morii a předtím strávil 7 měsíců zavřený na policejní stanici v hlavním městě Mytilini. Noori je první žadatel o azyl, kterému hrozí formální navrácení z Řecka – jeho žádost zamítli na základě toho, že Turecko bylo označeno za „bezpečnou zemi“ v rámci dohody s EU.

V červnu připlulo k břehům Lesbosu 940 žadatelů o azyl, rekordní číslo v roce 2017. V prvních dvou týdnech července to bylo dalších 400 žadatelů o azyl.

Přečtěte si v blogu postřehy a zážitky českých účastníků akce!

16.4.2018

Češi mají další způsob, jak pomoci uprchlíkům.

14.4.2018

Lidé na prodej: V Libyi jsou migranti prodáváni jako otroci

Video CNN ukazuje nedávný vývoj uprchlické krize v Libyi, kde jsou tisíce migrantů a uprchlíků drženi v detenčních zařízeních. Zažívají mučení, sexuální zneužívání a jsou dokonce prodáváni na trhu s otroky. Z lidských dražeb se stal velký byznys, do kterého se zapojují pašeráci lidí, ale i členové milic a další skupiny.

9.4.2018

9 důvodů, proč by mělo Norsko přestat nutit mladistvé k návratu do Afghánistánu

Mnoho vlád v Evropě nutí tisíce lidí po (včetně mladistvých) po odmítnutí jejich žádosti o azyl k návratu zpět do nebezpečného Afghánistánu. Norsko patří k zemím, které tam vrací nejvíce lidí, a to i přesto, že norská ministryně spravedlnosti, národní bezpečnosti, imigrace a integrace řekla, že by osobně nenavštívila hlavní město Afghánistánu – Kábul. Zde jsou důvody, proč tvrdíme, že by zpět do této země neměl být nikdo posílán.

7.4.2018

9 důvodů, proč by mělo Norsko přestat nutit mladistvé k návratu do Afghánistánu

Mnoho vlád v Evropě nutí tisíce lidí (včetně mladistvých) po odmítnutí jejich žádosti o azyl k návratu zpět do nebezpečného Afghánistánu. Norsko patří k zemím, které tam vrací nejvíce lidí, a to i přesto, že norská ministryně spravedlnosti, národní bezpečnosti, imigrace a integrace řekla, že by osobně nenavštívila hlavní město Afghánistánu – Kábul. Zde jsou důvody, proč tvrdíme, že by zpět do této země neměl být nikdo posílán.