#ActionLesvos

Aktivisti Amnesty International z 8 zemí se potkávají s uprchlíky a místními dobrovolníky na řeckém ostrově Lesbos. Týden akcí má připomenout evropským lídrům jejich zodpovědnost. Z Česka se účastní tříčlenná výprava.

Tisíce uprchlíků jsou na ostrově Lesbos kvůli nečinnosti EU jako v pasti. Spojují je otřesné podmínky k životu a nejistá budoucnost. Právě za nimi přijíždějí místní i evropští aktivisti na „akční kemp“. Workshopy, debaty, sdílené zkušenosti, taktiky nebo pouliční flashmoby mají jasný cíl: naučit se lépe podporovat práva uprchlíků v Evropě a donutit čelní představitele zemí EU konečně k jasné a smysluplné akci.

„Tahle akce má poukázat na šílenou situaci uprchlíků na Lesbosu kvůli nefunkční a špatné dohodě EU s Tureckem. Zvyšující se číslo příchozích a jejich nejistá budoucnost je doprovázená nedostatkem financí a často žalostnými přijímacími podmínkami,“ říká Daniel Valls, koordinátor kampaní Amnesty International. „Scházíme se tu, abychom upozornili společně s místními, že lidé chtějí uprchlíkům pomáhat a přijímat je, a že nesouhlasí s nelidskými politikami evropských vlád,“ říká Efi Latsoudiová ze spolupořádající organizace Lesvos Solidarity.

POZADÍ

Akce se koná jako připomínka 31. července, kdy skončí většině neziskovkám podporujícím uprchlíky  v Řecku podpora z Evropského krizového fondu. Zodpovědnost má převzít řecká vláda, ale ta zatím nezveřejnila žádné plány, jak to hodlá udělat. Tisíce lidí jsou uvězněni na Lesbosu a čekají na rozhodnutí nejvyššího řeckého soudu, jestli pošle dva syrské žadatele o azyl zpátky do Turecka…

Výzkumníci Amnesty se setkají s „Noorim,“ mladým Syřanem, který je teď v detenci v Morii a předtím strávil 7 měsíců zavřený na policejní stanici v hlavním městě Mytilini. Noori je první žadatel o azyl, kterému hrozí formální navrácení z Řecka – jeho žádost zamítli na základě toho, že Turecko bylo označeno za „bezpečnou zemi“ v rámci dohody s EU.

V červnu připlulo k břehům Lesbosu 940 žadatelů o azyl, rekordní číslo v roce 2017. V prvních dvou týdnech července to bylo dalších 400 žadatelů o azyl.

Přečtěte si v blogu postřehy a zážitky českých účastníků akce!

30.3.2017

Dohoda mezi EU a Tureckem: rok ostudy pro Evropu

30.3.2017

Dohoda mezi EU a Tureckem: rok ostudy pro Evropu

29.3.2017

Aktuálně.cz: Další mrtví ve Středozemním moři

25.3.2017

Uprchlíci uvěznění v Řecku potřebují funkční plán

Ostudný postoj Evropy ke globální uprchlické krizi vejde do dějin jako skvrna na našem kolektivním svědomí. Stejně jako špatné zacházení se zvládnutelným počtem lidí hledajících ochranu na jejích hranicích.