Venezuela: Represe v obýváku

Venezuelské úřady rozšířily svůj arzenál represí: zahájily vlnu nelegálních razií v domovech občanů podezřelých z disentu. Právě opozičně smýšlející lidé se minulý týden stali laureáty Sacharovovy ceny od Evropského parlamentu.

Výzkumná zpráva Noci teroru: Útoky a nelegální razie ve Venezuele odhaluje, jak venezuelské bezpečnostní síly a vládou sponzorované civilní ozbrojené skupiny v posledních měsících podnikaly razie, aby odradily lidi od účasti na demonstracích nebo jakékoli jiné formy protestu.

„Ve Venezuele není žádné místo bezpečné před zvrácenou silou bezpečnostních sil. Dokonce ani domovy lidí. Venezuelské úřady našly nový způsob, jak potlačit nesouhlas. Ve snaze vyvolat víc a víc strachu přenesly represe z ulic do obývacích pokojů. Lidé mají právo cítit se ve svých domovech bezpečně," říká Erika Guevara-Rosasová, ředitelka Amnesty International pro Ameriky.

Místní organizace zabývající se lidskými právy shromáždily zprávy o nejméně 47 nezákonných raziích v 11 okresech v celé zemi v dubnu až červenci 2017. To byly demonstrace nejintenzivnější. Více než 120 lidí bylo zabito, téměř 2000 bylo zraněno a během tohoto období bylo zatčeno více než 5 000 lidí.

Experti Amnesty International navštívili a vedli rozhovory s oběťmi razií ve čtyřech venezuelských státech: Caracas, Miranda, Carabobo a Lara.

Dotazovaní řekli, že bezpečnostní síly a ozbrojení muži, kteří považují za členy ilegálních ozbrojených skupin sponzorovaných vládou, násilně vnikli do jejich domovů bez soudních příkazů nebo jakéhokoliv vysvětlení, proč tam jsou.

Součástí těchto razií byly často hrozby a slovní a fyzické násilí, včetně použití protizákonného vybavení proti demonstrantům a zapalování kanystrů s benzínem uvnitř bytů.

Žena, která žila v bytovém domě ve státě Miranda v severní Venezuele, řekla  Amnesty International, že při razii 22. května na ni křičeli zpoza dveří: „Otevřete, otevřete ... strašidlo je tady."

Oběti také vypověděly, že příslušníci bezpečnostních sil rozbili dveře, okna a v některých případech ukradli předměty z domovů. V jednom bytovém domě v Mirandě bezpečnostní kamery zachytily členy bezpečnostních složek, jak odcházejí s těžkými pytli, pravděpodobně s ukradenými předměty. Razie většinou trvají hodiny a v některých případech celou noc.

Jakmile byly v bytech, bezpečnostní síly požádaly o lokaci "mladých mužů, kteří protestovali". Mnoho mladíků tak bylo svévolně zadrženo.

Jeden muž ze státu Lara ze severní Venezuely uvedl, že bezpečnostní síly vstoupily do jeho bytu s pokřikem „pojďte dolů, grázlové ... všechny vás znásilníme."

Několik svědků řeklo Amnesty International, že se bojí, že další razie by se mohly v jejich domě uskutečnit kdykoli znovu a v noci mají problémy spát. Vzhledem k chronickému nedostatku zboží ve Venezuele někteří nebyli schopni opravit škody po raziích a teď třeba musí žít v neustálém strachu v bytech bez dveří.

Tyto domácí razie jsou naprosto nezákonné podle mezinárodního práva i ústavy Venezuely. Je načase, aby Madurova administrativa a její bezpečnostní síly přestaly používat násilí a represe vůči svému lidu. Tento typ násilí nesmí v budoucnu pokračovat a musí existovat spravedlnost pro její oběti. Namísto trestů pro viníky vzkazují ale venezuelské úřady: represe může potkat kohokoliv, kdykoliv a kdekoliv, bez ohledu na jejich politické přesvědčení,“ uzavírá Erika Guevara-Rosasová.

1.4.2017

Petr Jašek děkuje Amnesty!

Petr Jašek byl dne 26. 2. propuštěn. Děkujeme všem za podporu! Stále však požadujeme propuštění Hassana A. Kodiho a Abdulmona Abdumawla.

30.3.2017

Slabikář poslán Tašimu

Dne 28. 3. jsme odeslali z pošty na Karlově náměstí v Praze Česko – tibetský slabikář. Ten zanedlouho doputuje do Tibetu jako vyjádření naděje a solidarity pro Tašiho ve vězení. Když už se tibetské děti nemohou učit svému jazyku, my jsme se alespoň protestně naučili psát tibetská slovíčka.

30.3.2017

Ruská federace: Zatčení členové organizace pro potírání korupce jsou vězni svědomí a měli by být okamžitě propuštěni

Zatýkání a jiné represe vůči zaměstnancům a dobrovolníkům Fondu proti korupci (ACF) jsou součástí posledního výrazného omezování práva na pokojné shromažďování a svobodu projevu v Rusku.

24.3.2017

V Bělorusku opět přituhuje: aktivisté a nezávislí novináři v ohrožení

Nejméně 48 lidí bylo nedávno v Bělorusku zadrženo během protestů s názvem „Nejsme příživníci“. Protesty byly zaměřeny proti daním uvaleným na nezaměstnané, tzv. „příživníky“. Mezi zadrženými ve dnech 10. – 12. března 2017 byli organizátoři protestů a nezávislí novináři.