Venezuela: Represe v obýváku

Venezuelské úřady rozšířily svůj arzenál represí: zahájily vlnu nelegálních razií v domovech občanů podezřelých z disentu. Právě opozičně smýšlející lidé se minulý týden stali laureáty Sacharovovy ceny od Evropského parlamentu.

Výzkumná zpráva Noci teroru: Útoky a nelegální razie ve Venezuele odhaluje, jak venezuelské bezpečnostní síly a vládou sponzorované civilní ozbrojené skupiny v posledních měsících podnikaly razie, aby odradily lidi od účasti na demonstracích nebo jakékoli jiné formy protestu.

„Ve Venezuele není žádné místo bezpečné před zvrácenou silou bezpečnostních sil. Dokonce ani domovy lidí. Venezuelské úřady našly nový způsob, jak potlačit nesouhlas. Ve snaze vyvolat víc a víc strachu přenesly represe z ulic do obývacích pokojů. Lidé mají právo cítit se ve svých domovech bezpečně," říká Erika Guevara-Rosasová, ředitelka Amnesty International pro Ameriky.

Místní organizace zabývající se lidskými právy shromáždily zprávy o nejméně 47 nezákonných raziích v 11 okresech v celé zemi v dubnu až červenci 2017. To byly demonstrace nejintenzivnější. Více než 120 lidí bylo zabito, téměř 2000 bylo zraněno a během tohoto období bylo zatčeno více než 5 000 lidí.

Experti Amnesty International navštívili a vedli rozhovory s oběťmi razií ve čtyřech venezuelských státech: Caracas, Miranda, Carabobo a Lara.

Dotazovaní řekli, že bezpečnostní síly a ozbrojení muži, kteří považují za členy ilegálních ozbrojených skupin sponzorovaných vládou, násilně vnikli do jejich domovů bez soudních příkazů nebo jakéhokoliv vysvětlení, proč tam jsou.

Součástí těchto razií byly často hrozby a slovní a fyzické násilí, včetně použití protizákonného vybavení proti demonstrantům a zapalování kanystrů s benzínem uvnitř bytů.

Žena, která žila v bytovém domě ve státě Miranda v severní Venezuele, řekla  Amnesty International, že při razii 22. května na ni křičeli zpoza dveří: „Otevřete, otevřete ... strašidlo je tady."

Oběti také vypověděly, že příslušníci bezpečnostních sil rozbili dveře, okna a v některých případech ukradli předměty z domovů. V jednom bytovém domě v Mirandě bezpečnostní kamery zachytily členy bezpečnostních složek, jak odcházejí s těžkými pytli, pravděpodobně s ukradenými předměty. Razie většinou trvají hodiny a v některých případech celou noc.

Jakmile byly v bytech, bezpečnostní síly požádaly o lokaci "mladých mužů, kteří protestovali". Mnoho mladíků tak bylo svévolně zadrženo.

Jeden muž ze státu Lara ze severní Venezuely uvedl, že bezpečnostní síly vstoupily do jeho bytu s pokřikem „pojďte dolů, grázlové ... všechny vás znásilníme."

Několik svědků řeklo Amnesty International, že se bojí, že další razie by se mohly v jejich domě uskutečnit kdykoli znovu a v noci mají problémy spát. Vzhledem k chronickému nedostatku zboží ve Venezuele někteří nebyli schopni opravit škody po raziích a teď třeba musí žít v neustálém strachu v bytech bez dveří.

Tyto domácí razie jsou naprosto nezákonné podle mezinárodního práva i ústavy Venezuely. Je načase, aby Madurova administrativa a její bezpečnostní síly přestaly používat násilí a represe vůči svému lidu. Tento typ násilí nesmí v budoucnu pokračovat a musí existovat spravedlnost pro její oběti. Namísto trestů pro viníky vzkazují ale venezuelské úřady: represe může potkat kohokoliv, kdykoliv a kdekoliv, bez ohledu na jejich politické přesvědčení,“ uzavírá Erika Guevara-Rosasová.

27.8.2018

Obránkyně lidských práv vyzývají ministry zahraničních věcí EU k podpoře uprostřed bezprecedentních útoků

Den před neformálním ‘Gymnich’ zasedáním ministrů zahraničních věcí EU ve Vídni se obránkyně lidských práv ze Salvadoru, Polska, Indonésie, Keni, Rakouska, Sýrie a Ruska setkají se zástupci EU. Požádají o větší ochranu a podporu své práce uprostřed rostoucích útoků na aktivisty.

22.8.2018

Deník o absurdním rozsudku v Malajsii

22.8.2018

Malajsie: 100 dní u moci - vláda má pořád spoustu práce na lidských právech

Nová vláda Malajsie musí ujít ještě dlouhou cestu, aby naplnila svůj program reformy lidských práv, a to navzdory některým úspěchům během prvních 100 dnů u moci.

20.8.2018

Tran Thi Nga byla ve vězení brutálně zbita

Obránkyně lidských práv Tran Thi Nga nedávno řekla svému manželovi během krátkého telefonického hovoru, který jí byl umožněn, že byla brutálně zbita a bylo jí vyhrožováno smrtí.