Prezident Ugandy podepsal represivní zákon proti homosexualitě

Podle Amnesty International je zákon urážkou všech a útokem na lidská práva.
Ugandský prezident Museveni se rozhodl podepsat vysoce kontroverzní zákon proti homosexualitě. Udělal tak i přes svá dřívější tvrzení, že s podpisem vyčká na názor odborníků. Nově přijatá legislativa nejen pronásleduje občany homosexuální orientace, ale i ty, kteří by se je pokusili podpořit.

Homosexualita již v Ugandě nelegální je. Nový zákon proti ní ale zakročuje přísněji než doposud a zároveň poprvé hovoří i o lesbických vztazích. Lidé, kteří praktikují homosexuální styk anebo uzavřou manželství s osobou stejného pohlaví, mohou být odsouzeni na doživotí. Homosexualita je přitom v ugandském zákoníku definovaná už jako dotýkání se osoby stejného pohlaví „se záměrem dopuštění se homosexuálního aktu“. Osobám, které homosexuály veřejně podpoří anebo je sezdají, hrozí až sedm let vězení.

Zákon pobouřil mezinárodní komentátory i politiky. Michelle Kagari, zástupce ředitele pro africkou sekci Amnesty International řekl, že „tato vysoce útočná legislativa je urážkou lidských práv všech Uganďanů a neměla se nikdy dostat tak daleko.“ Dodal také, že „podpis tohoto zákona značí velice závažné období národních dějin a vysmívá se lidským právům zaneseným v ugandské ústavě.“

Prezident Spojených Států Barack Obama prezidenta Museveniho už před podpisem zákona varoval, že taková legislativa může „zkomplikovat“ vztahy mezi Ugandou a Washingtonem. Jeho rozhodnutí označil jako „krok zpět pro všechny obyvatele Ugandy“. Představitelé dalších států, které Ugandu finančně podporují, již oznámili, že zvažují zrušení této podpory. Nizozemí již stáhlo veškeré finanční příspěvky, které poskytovalo ugandskému soudnictví.

Homosexuálové v zemi se cítí značně ohrožení, někteří z nich se rozhodli nevycházet z domu. V domácích bulvárních novinách „Red Pepper“ vyšel seznam „dvouset hlavních homosexuálů“ v zemi, čímž podpořil strach homosexuální komunity z novodobého „honu na čarodejnice“.

19.8.2019

Kuba: Svoboda nadále v nedohlednu

„Jsme kontinuita“ hlásá prezident Miguel Díaz-Canel. Co ale představuje „kontinuita“ v kontextu lidských práv? Lepší snad ani nevědět...

25.1.2019

Blesk: Filipínský prezident chce kvůli drogám zatýkat už 12leté

25.10.2018

Má mylné informace, kritizují Zemanovy výroky ve Sněmovně zastánci inkluze

Prezident Miloš Zeman ve středu ve Sněmovně kritizoval inkluzi, tedy společné vzdělávání žáků se speciálními potřebami, kvůli vysokým nákladům. Mimo jiné zmínil, že podle metodiky ministerstva školství mají být postižené děti od ostatních odděleny paravanem. Nic takového ale v metodice resortu není.

21.11.2018

Krize ve Venezuele se prohlubuje, 9 z 10 lidí žije v chudobě