Prezident Ugandy podepsal represivní zákon proti homosexualitě

Podle Amnesty International je zákon urážkou všech a útokem na lidská práva.
Ugandský prezident Museveni se rozhodl podepsat vysoce kontroverzní zákon proti homosexualitě. Udělal tak i přes svá dřívější tvrzení, že s podpisem vyčká na názor odborníků. Nově přijatá legislativa nejen pronásleduje občany homosexuální orientace, ale i ty, kteří by se je pokusili podpořit.

Homosexualita již v Ugandě nelegální je. Nový zákon proti ní ale zakročuje přísněji než doposud a zároveň poprvé hovoří i o lesbických vztazích. Lidé, kteří praktikují homosexuální styk anebo uzavřou manželství s osobou stejného pohlaví, mohou být odsouzeni na doživotí. Homosexualita je přitom v ugandském zákoníku definovaná už jako dotýkání se osoby stejného pohlaví „se záměrem dopuštění se homosexuálního aktu“. Osobám, které homosexuály veřejně podpoří anebo je sezdají, hrozí až sedm let vězení.

Zákon pobouřil mezinárodní komentátory i politiky. Michelle Kagari, zástupce ředitele pro africkou sekci Amnesty International řekl, že „tato vysoce útočná legislativa je urážkou lidských práv všech Uganďanů a neměla se nikdy dostat tak daleko.“ Dodal také, že „podpis tohoto zákona značí velice závažné období národních dějin a vysmívá se lidským právům zaneseným v ugandské ústavě.“

Prezident Spojených Států Barack Obama prezidenta Museveniho už před podpisem zákona varoval, že taková legislativa může „zkomplikovat“ vztahy mezi Ugandou a Washingtonem. Jeho rozhodnutí označil jako „krok zpět pro všechny obyvatele Ugandy“. Představitelé dalších států, které Ugandu finančně podporují, již oznámili, že zvažují zrušení této podpory. Nizozemí již stáhlo veškeré finanční příspěvky, které poskytovalo ugandskému soudnictví.

Homosexuálové v zemi se cítí značně ohrožení, někteří z nich se rozhodli nevycházet z domu. V domácích bulvárních novinách „Red Pepper“ vyšel seznam „dvouset hlavních homosexuálů“ v zemi, čímž podpořil strach homosexuální komunity z novodobého „honu na čarodejnice“.

31.5.2017

Prezident Zeman by neřešil kontrolu vývozu zbraní. Podle Amnesty by to bylo porušení mezinárodního práva!

6.3.2017

Odpověď prezidenta Bašára al-Asada na zprávu Amnesty International o vězení Saydnaya

V návaznosti na rozhovor prezidenta Bašára al-Asada v rozhovoru pro Yahoo News ve kterém zamítá zjištění nedávné zprávy Amnesty International o hromadných popravách a vyhlazování ve vojenském vězení Saydnaya v Sýrii, řekl Philip Luther, ředitel výzkumu a podpory pro Blízký východ a severní Afriku:

18.1.2017

Chelsea Manning bude volná!

Prezident Obama odpustil 17. 1. 2017 Chelsea zbytek trestu.

19.9.2016

Amnesty k summitům OSN o uprchlících a migrantech

OSN má za cíl koordinovaný a humánnější postup zemí směrem k uprchlíkům. V úterý pořádá summit o uprchlících i prezident USA Obama.