© Amnesty International

Amnesty International a Truly.Media spojují své síly v boji proti "fake news"

  Článek

Byznys a lidská práva publikován 25.11.2017

Amnesty International se stává prvním externím klientem společnosti Truly.Media. Ta představuje průlomovou platformu zaměřenou na řešení "fake news" (falešných zpráv) pomocí digitálních identifikačních technik k rozpoznání autentických a podvodných příspěvků v sociálních médiích.

© Amnesty International

Truly.Media byla vyvinuta německým veřejnoprávním vysílatelem pro zahraniční vysílání Deutsche Welle a řeckou softwarovou a vývojovou společností Athens Technology Center. Webová platforma byla přizpůsobena novinářům a výzkumníkům v oblasti lidských práv, umožňuje týmům pracovat společně napříč časovými pásmy, aby ověřovaly digitální video, obrázky a další obsah v reálném čase, předtím, než se jsou použity ve výzkumech a reportingu. 

Když je pravda nepohodlná a veřejní úředníci raději zveřejňují "fake news" nebo když se obsah zveřejněný na sociálních médiích snaží ukázat něco, co neexistuje, Amnesty International musí být připravena reagovat. A to na základě důsledného metodického výzkumu a ověřovacích metod. V současné době spolupracujeme s řadou univerzit. Truly.Media nás v této zásadní práci pozvedne o další úroveň," říká Tirana Hassanová, ředitelka Amnesty International pro krizové reakce. 

Amnesty International Digital Verification Corps (DVC - Oddělení pro digitální ověřování) vzniklo v říjnu 2016. V současné době zahrnuje výzkumné laboratoře se sídlem na Cambridge University, University of California-Berkeley, University of Essex, Pretoria University a University of Toronto. Tato interdisciplinární síť dává dohromady více než 100 studentů se společným cílem - být přední linie při ověřování digitálního obsahu pro výzkum lidských práv. 

DVC hrál vůdčí a podpůrnou roli ve výzkumu Amnesty International ohledně konfliktů a krizí, včetně etnických čistek Rohingů v Barmě, masového nuceného vysídlování v Sýrii nebo použití chemických zbraní c Dárfúru. 

Truly.Media zlepší spolupráci DVC v reálném čase napříč kontinenty a umožní mu přístup k nejmodernějším nástrojům a expertům. Tým krizové reakce  Amnesty International a novináři z několika mediálních organizací pracovali přímo s vývojáři platformy, aby ji vyladili pro své specifické potřeby. 

„S Truly.Media můžeme odhalit falešné informace v digitálních sítích efektivněji a přesněji. Projekt taky prokazuje inovační potenciál společnosti Deutsche Welle v tomto sektoru. Na to, že Amnesty International bude využívat tuto platformu, jsme pyšní,“ řekl Peter Limbourg, generální ředitel společnosti Deutsche Welle. 

Truly.Media byla komerčně spuštěna v listopadu 2017 poté, co byla několik měsíců používána interně novináři Deutsche Welle. Iniciační fond Google Digital News přispěl k rozvoji platformy, která vychází z výzkumu spolufinancovaného Evropskou komisí.

Amnesty International bude první externí klient Truly.Media od 1. ledna 2018.

 

Aktuální petice

  Katar

Vyzvěte FIFA, aby odpískala zneužívání migrujících pracovníků v Kataru

Mistrovství světa ve fotbale 2022 je jednou z nejočekávanějších sportovních událostí příštího roku. Přestože by se světový šampionát neobešel bez lidí, kteří kvůli němu do Kataru přijeli za prací, mnozí z nich na vlastní kůži zažívají zneužívání a vykořisťování ze strany zaměstnavatelů i státu. Amnesty International proto vyzývá Mezinárodní fotbalovou federaci (FIFA), aby využila svého vlivu a pomohla zastavit vykořisťování pracovníků.

 

Aktuální počet podpisů: 1520 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...