Amnesty International a Truly.Media spojují své síly v boji proti "fake news"

Amnesty International se stává prvním externím klientem společnosti Truly.Media. Ta představuje průlomovou platformu zaměřenou na řešení "fake news" (falešných zpráv) pomocí digitálních identifikačních technik k rozpoznání autentických a podvodných příspěvků v sociálních médiích.

Truly.Media byla vyvinuta německým veřejnoprávním vysílatelem pro zahraniční vysílání Deutsche Welle a řeckou softwarovou a vývojovou společností Athens Technology Center. Webová platforma byla přizpůsobena novinářům a výzkumníkům v oblasti lidských práv, umožňuje týmům pracovat společně napříč časovými pásmy, aby ověřovaly digitální video, obrázky a další obsah v reálném čase, předtím, než se jsou použity ve výzkumech a reportingu.

Když je pravda nepohodlná a veřejní úředníci raději zveřejňují "fake news" nebo když se obsah zveřejněný na sociálních médiích snaží ukázat něco, co neexistuje, Amnesty International musí být připravena reagovat. A to na základě důsledného metodického výzkumu a ověřovacích metod. V současné době spolupracujeme s řadou univerzit. Truly.Media nás v této zásadní práci pozvedne o další úroveň," říká Tirana Hassanová, ředitelka Amnesty International pro krizové reakce.

Amnesty International Digital Verification Corps (DVC - Oddělení pro digitální ověřování) vzniklo v říjnu 2016. V současné době zahrnuje výzkumné laboratoře se sídlem na Cambridge University, University of California-Berkeley, University of Essex, Pretoria University a University of Toronto. Tato interdisciplinární síť dává dohromady více než 100 studentů se společným cílem - být přední linie při ověřování digitálního obsahu pro výzkum lidských práv.

DVC hrál vůdčí a podpůrnou roli ve výzkumu Amnesty International ohledně konfliktů a krizí, včetně etnických čistek Rohingů v Barmě, masového nuceného vysídlování v Sýrii nebo použití chemických zbraní c Dárfúru.

Truly.Media zlepší spolupráci DVC v reálném čase napříč kontinenty a umožní mu přístup k nejmodernějším nástrojům a expertům. Tým krizové reakce  Amnesty International a novináři z několika mediálních organizací pracovali přímo s vývojáři platformy, aby ji vyladili pro své specifické potřeby.

„S Truly.Media můžeme odhalit falešné informace v digitálních sítích efektivněji a přesněji. Projekt taky prokazuje inovační potenciál společnosti Deutsche Welle v tomto sektoru. Na to, že Amnesty International bude využívat tuto platformu, jsme pyšní,“ řekl Peter Limbourg, generální ředitel společnosti Deutsche Welle.

Truly.Media byla komerčně spuštěna v listopadu 2017 poté, co byla několik měsíců používána interně novináři Deutsche Welle. Iniciační fond Google Digital News přispěl k rozvoji platformy, která vychází z výzkumu spolufinancovaného Evropskou komisí.

Amnesty International bude první externí klient Truly.Media od 1. ledna 2018.

22.8.2018

Malajsie: 100 dní u moci - vláda má pořád spoustu práce na lidských právech

Nová vláda Malajsie musí ujít ještě dlouhou cestu, aby naplnila svůj program reformy lidských práv, a to navzdory některým úspěchům během prvních 100 dnů u moci.

18.7.2018

Bělorusko: Absurdní pokuta pro LGBT+ aktivistku za „masový protest“

Běloruské autority po perzekuci nenásilné LGBT+ aktivistky dosáhly nového dna.

20.12.2017

Barma: „Pobuřující“ odmítnutí přístupu nejvyšším představitelům OSN

Jako reakci na zprávu, že orgány Barmy odmítly přístup zvláštnímu zpravodaji OSN Yanghee Leeovi, James Gomez, ředitel Amnesty International pro jihovýchodní Asii a Pacifik, řekl: „Barmská armáda tvrdí, že v posledních měsících nedělá nic špatného. Pokud ano, úřady by neměly mít co skrývat – proč tedy odmítají přístup nezávislým a nestranným vyšetřovatelům?“

30.10.2017

Venezuela: Represe v obýváku

Venezuelské úřady rozšířily svůj arzenál represí: zahájily vlnu nelegálních razií v domovech občanů podezřelých z disentu. Právě opozičně smýšlející lidé se minulý týden stali laureáty Sacharovovy ceny od Evropského parlamentu.