Amnesty International a Truly.Media spojují své síly v boji proti "fake news"

Amnesty International se stává prvním externím klientem společnosti Truly.Media. Ta představuje průlomovou platformu zaměřenou na řešení "fake news" (falešných zpráv) pomocí digitálních identifikačních technik k rozpoznání autentických a podvodných příspěvků v sociálních médiích.

Truly.Media byla vyvinuta německým veřejnoprávním vysílatelem pro zahraniční vysílání Deutsche Welle a řeckou softwarovou a vývojovou společností Athens Technology Center. Webová platforma byla přizpůsobena novinářům a výzkumníkům v oblasti lidských práv, umožňuje týmům pracovat společně napříč časovými pásmy, aby ověřovaly digitální video, obrázky a další obsah v reálném čase, předtím, než se jsou použity ve výzkumech a reportingu.

Když je pravda nepohodlná a veřejní úředníci raději zveřejňují "fake news" nebo když se obsah zveřejněný na sociálních médiích snaží ukázat něco, co neexistuje, Amnesty International musí být připravena reagovat. A to na základě důsledného metodického výzkumu a ověřovacích metod. V současné době spolupracujeme s řadou univerzit. Truly.Media nás v této zásadní práci pozvedne o další úroveň," říká Tirana Hassanová, ředitelka Amnesty International pro krizové reakce.

Amnesty International Digital Verification Corps (DVC - Oddělení pro digitální ověřování) vzniklo v říjnu 2016. V současné době zahrnuje výzkumné laboratoře se sídlem na Cambridge University, University of California-Berkeley, University of Essex, Pretoria University a University of Toronto. Tato interdisciplinární síť dává dohromady více než 100 studentů se společným cílem - být přední linie při ověřování digitálního obsahu pro výzkum lidských práv.

DVC hrál vůdčí a podpůrnou roli ve výzkumu Amnesty International ohledně konfliktů a krizí, včetně etnických čistek Rohingů v Barmě, masového nuceného vysídlování v Sýrii nebo použití chemických zbraní c Dárfúru.

Truly.Media zlepší spolupráci DVC v reálném čase napříč kontinenty a umožní mu přístup k nejmodernějším nástrojům a expertům. Tým krizové reakce  Amnesty International a novináři z několika mediálních organizací pracovali přímo s vývojáři platformy, aby ji vyladili pro své specifické potřeby.

„S Truly.Media můžeme odhalit falešné informace v digitálních sítích efektivněji a přesněji. Projekt taky prokazuje inovační potenciál společnosti Deutsche Welle v tomto sektoru. Na to, že Amnesty International bude využívat tuto platformu, jsme pyšní,“ řekl Peter Limbourg, generální ředitel společnosti Deutsche Welle.

Truly.Media byla komerčně spuštěna v listopadu 2017 poté, co byla několik měsíců používána interně novináři Deutsche Welle. Iniciační fond Google Digital News přispěl k rozvoji platformy, která vychází z výzkumu spolufinancovaného Evropskou komisí.

Amnesty International bude první externí klient Truly.Media od 1. ledna 2018.

30.10.2017

Venezuela: Represe v obýváku

Venezuelské úřady rozšířily svůj arzenál represí: zahájily vlnu nelegálních razií v domovech občanů podezřelých z disentu. Právě opozičně smýšlející lidé se minulý týden stali laureáty Sacharovovy ceny od Evropského parlamentu.

14.12.2016

Sýrie: Civilisté ve východním Aleppu se bojí odvetných útoků

Syrské vládní síly, které v nedávných dnech obsadily části východního Aleppa, musí zajistit, aby se lidé, kteří zde žijí, mohli volně pohybovat a byli ochráněni před odvetnými útoky včetně zadržení, mučení, násilného zmizené nebo pronásledování, řekla Amnesty International.

18.1.2017

Chelsea Manning bude volná!

Prezident Obama odpustil 17. 1. 2017 Chelsea zbytek trestu.

6.3.2017

Odpověď prezidenta Bašára al-Asada na zprávu Amnesty International o vězení Saydnaya

V návaznosti na rozhovor prezidenta Bašára al-Asada v rozhovoru pro Yahoo News ve kterém zamítá zjištění nedávné zprávy Amnesty International o hromadných popravách a vyhlazování ve vojenském vězení Saydnaya v Sýrii, řekl Philip Luther, ředitel výzkumu a podpory pro Blízký východ a severní Afriku: