Polsko: Prezident musí vetovat legislativní pozměňovací návrhy, aby byla zabezpečena nezávislost soudnictví

Prezident Andrzej Duda musí vetovat pozměňovací návrhy přijaté v pátek polským parlamentem. Pokud by vešly v platnost, vystavily by soudnictví politické kontrole vlády.

„Pokud budou tyto pozměňovací návrhy schváleny prezidentem, budou znamenat  téměř fatální úder pro základní svobody a ochranu lidských práv v Polsku. Polská veřejnost se v červenci minulého roku připojila k masovým protestům, aby řekla "ne" tomuto uchopení moci. Prezident Duda musí zrevidovat a vetovat oba pozměňovací návrhy," řekla Gauri van Guliková, zástupkyně ředitele Amnesty International pro Evropu.

„Pokud by tyto pozměňovací návrhy měly vstoupit v platnost, pak Evropská komise musí urgentně jednat, aby zabránila úplnému úpadku  právního státu v Polsku, dokud je ještě čas.“

Tyto pozměňovací návrhy udělují parlamentu - ovládanému vládnoucí stranou - pravomoc jmenovat soudce do Národní rady soudnictví, která je v současnosti samoregulačním orgánem. Rovněž snižují věk odchodu do důchodu soudců Nejvyššího soudu z věku 70 na 65 let, což by vyžadovalo odchod do důchodu asi 40% současných předsedajících  soudců Nejvyššího soudu. Jakýkoli soudce Nejvyššího soudu, který chce pokračovat v práci, by musel být prověřen prezidentem.

V červenci 2017 vypukly v Polsku masové protesty, když parlament přijal podobné dodatky zákona. Policie reagovala drsnými bezpečnostními opatřeními a desítky demonstrantů byli obviněni - mnozí se dodnes potýkají s trestním řízením. Prezident pozměňovací návrhy vetoval.

Pozadí

Dodatek snižuje věk odchodu do důchodu soudců Nejvyššího soudu ze 70 na 65 let. Ti, kteří jsou starší 65 let - což představuje převážnou většinu současných soudců – by byli požádáni, aby odešli do důchodu, nebo se podrobili prověřovacímu postupu  od prezidenta. To je způsob, jak může vláda změnit celou konstituci soudu a vyvíjet na  něj politický vliv.

Další pozměňovací návrh Národní rady soudnictví, dosud samoregulačního soudního orgánu, by dal parlamentu pravomoc volit soudce zasedající v radě. V reakci na navrhované reformy 28 organizací, včetně Amnesty International, vyzvalo poslance a prezidenta, aby nepodporovali pozměňovací návrhy, které by podkopaly nezávislost soudnictví.

14.10.2019

V Polsku přituhuje. Výsledky právě proběhlých parlamentních voleb ukážou, jak moc

Amnesty zdokumentovala řadu oblastí, ve kterých se Poláci v současné době potýkají s lidskoprávními problémy - ve kterých #prituhuje.

4.7.2019

Polsko: Hon na čarodějnice ohrožuje nezávislost soudnictví

Obtěžování a zastrašování soudců v Polsku musí skončit.

17.8.2018

Polsko: Hrdinkou proti své vůli

Hlavní soudkyně polského Nejvyššího soudu Malgorzata Gersdorfová se pro mnohé Poláky stala symbolem boje za nezávislé soudnictví a spravedlnost.

23.4.2019

Když se soudci stanou obránci lidských práv

Stav polské justice by měl být varovným signálem pro celou Evropu včetně Česka.