© Grzegorz Żukowski

Polsko: Prezident musí vetovat legislativní pozměňovací návrhy, aby byla zabezpečena nezávislost soudnictví

  Článek

© Grzegorz Żukowski

Prezident Andrzej Duda musí vetovat pozměňovací návrhy přijaté v pátek polským parlamentem. Pokud by vešly v platnost, vystavily by soudnictví politické kontrole vlády.

 

„Pokud budou tyto pozměňovací návrhy schváleny prezidentem, budou znamenat  téměř fatální úder pro základní svobody a ochranu lidských práv v Polsku. Polská veřejnost se v červenci minulého roku připojila k masovým protestům, aby řekla "ne" tomuto uchopení moci. Prezident Duda musí zrevidovat a vetovat oba pozměňovací návrhy," řekla Gauri van Guliková, zástupkyně ředitele Amnesty International pro Evropu.

 

„Pokud by tyto pozměňovací návrhy měly vstoupit v platnost, pak Evropská komise musí urgentně jednat, aby zabránila úplnému úpadku  právního státu v Polsku, dokud je ještě čas.“

 

Tyto pozměňovací návrhy udělují parlamentu - ovládanému vládnoucí stranou - pravomoc jmenovat soudce do Národní rady soudnictví, která je v současnosti samoregulačním orgánem. Rovněž snižují věk odchodu do důchodu soudců Nejvyššího soudu z věku 70 na 65 let, což by vyžadovalo odchod do důchodu asi 40% současných předsedajících  soudců Nejvyššího soudu. Jakýkoli soudce Nejvyššího soudu, který chce pokračovat v práci, by musel být prověřen prezidentem.

 

V červenci 2017 vypukly v Polsku masové protesty, když parlament přijal podobné dodatky zákona. Policie reagovala drsnými bezpečnostními opatřeními a desítky demonstrantů byli obviněni - mnozí se dodnes potýkají s trestním řízením. Prezident pozměňovací návrhy vetoval.

 

Pozadí

 

Dodatek snižuje věk odchodu do důchodu soudců Nejvyššího soudu ze 70 na 65 let. Ti, kteří jsou starší 65 let - což představuje převážnou většinu současných soudců – by byli požádáni, aby odešli do důchodu, nebo se podrobili prověřovacímu postupu  od prezidenta. To je způsob, jak může vláda změnit celou konstituci soudu a vyvíjet na  něj politický vliv.

 

Další pozměňovací návrh Národní rady soudnictví, dosud samoregulačního soudního orgánu, by dal parlamentu pravomoc volit soudce zasedající v radě. V reakci na navrhované reformy 28 organizací, včetně Amnesty International, vyzvalo poslance a prezidenta, aby nepodporovali pozměňovací návrhy, které by podkopaly nezávislost soudnictví.

Aktuální petice

  Polsko

MÍRUMILOVNÁ DEMONSTRACE NENÍ ZLOČIN!

Během posledních dvou let proběhly v Polsku tisíce demonstrací, které napomohly zpomalit nebo zastavit destruktivní právní změny. Vrcholem byly nedávné protesty proti zpřísnění potratového zákona, kvůli kterému došlo téměř k úplnému zákazu potratů v Polsku.

 

Aktuální počet podpisů: 596 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...