USA: Zavřete po 16 letech Guantánamo jednou provždy

Při 16. výročí otevření nechvalně známého zadržovacího zařízení na námořní základně USA v zátoce Guantánamo Amnesty International znovu vyzývá ke spravedlivému procesu nebo okamžitému propuštění těch, kteří jsou tam zadrženi. Zároveň apeluje na jeho uzavření.

„V průběhu let se Guantánamo stalo symbolem mučení a věznění bez obvinění nebo soudního procesu – což je porušení mezinárodně dohodnutých standardů spravedlnosti a lidských práv. Jeho uzavření je nezbytné a již dlouho zpožděné, "uvedla Erika Guevara Rosasová, ředitelka Amesty International pro Ameriky.

Na Guantánamu zůstává čtyřicet jedna lidí, kteří jsou ve vazbě již více než deset let. Většina je zadržena bez obvinění a postavení před soud, zatímco jiní čelí nespravedlivému soudnímu procesu před vojenskými komisemi. Některým hrozí i trest smrti.

U příležitosti 16. výročí založení Guantánama Amnesty International zdůrazňuje případ Toffiqa al-Bihaniho, kterého tam drží bez obvinění nebo soudu od začátku roku 2003. Americké úřady jasně uvedly, že nemají v úmyslu ho obvinit ze žádného trestného činu. Dál mu hrozí mučení nebo jiné špatné zacházení a roky neurčitého zadržování.

„Je nespravedlivé, že Toffiq al-Bihani zůstává ve vězení v zátoce Guantánamo. Jeho případ ilustruje, že je zadržovací středisko v Guantánamu místo, kde dochází k porušování lidských práv. Toffiq al-Bihani by měl být převezen do země, která respektuje jeho lidská práva, a všechna ostatní zadržení na Guantánamu by měla být vyřešena v plném souladu s mezinárodním právem v oblasti lidských práv. Tohle šílené zadržovací zařízení musí být jednou a navždy uzavřeno," říká Rosasová.

Mohamedou Ould Salahi, bývalý zadržený v Guantánamu, vypověděl:„Z vlastní zkušenosti vím, že zacházení s vězni na Guantánamu je kruté a ponižující. Je hrozné, že tam nadále jsou zadrženi muži jako Toffiq al-Bihani. Jsem zajedno s Amnesty International v tom, že vyzývám, aby byl přemístěn z vězení."

Příznivci Amnesty International po celém světě vyzývají ministerstvo obrany USA k propuštění  Toffiqa al-Bihaniho z Guantánama, vyřešení všech ostatních zadržení v souladu s mezinárodním právem v oblasti lidských práv a uzavření zadržovacího střediska.

10.6.2020

Nabeel Rajab je konečně volný!

Po čtyřech letech nespravedlivě strávených ve vězení byl Nabeel Rajab předčasně propuštěn.

23.3.2020

Obránkyně lidských práv vypovídá před soudem

Loujain al-Hathloulová je jednou z jedenácti aktivistek, která po dvou letech strávených ve vazbě vypovídá před soudem.

21.1.2020

Myanmarská vláda čelí obvinění z genocidy Rohingů

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu nařídil myanmarské vládě, aby přijala okamžitá opatření a zabránila tak genocidě muslimského etnika Rohingů.

14.5.2019

Asia Bibiová je konečně volná!

Pákistánská křesťanka Asia Bibiová se bezpečně dostala z Pákistánu do Kanady, kde získala azyl. Informaci 8. května oznámil její právník. O den později zprávu potvrdilo i pákistánské ministerstvo zahraničních věcí. Bibiová už se v Kanadě setkala se svými dětmi.