USA: Zavřete po 16 letech Guantánamo jednou provždy

Při 16. výročí otevření nechvalně známého zadržovacího zařízení na námořní základně USA v zátoce Guantánamo Amnesty International znovu vyzývá ke spravedlivému procesu nebo okamžitému propuštění těch, kteří jsou tam zadrženi. Zároveň apeluje na jeho uzavření.

„V průběhu let se Guantánamo stalo symbolem mučení a věznění bez obvinění nebo soudního procesu – což je porušení mezinárodně dohodnutých standardů spravedlnosti a lidských práv. Jeho uzavření je nezbytné a již dlouho zpožděné, "uvedla Erika Guevara Rosasová, ředitelka Amesty International pro Ameriky.

Na Guantánamu zůstává čtyřicet jedna lidí, kteří jsou ve vazbě již více než deset let. Většina je zadržena bez obvinění a postavení před soud, zatímco jiní čelí nespravedlivému soudnímu procesu před vojenskými komisemi. Některým hrozí i trest smrti.

U příležitosti 16. výročí založení Guantánama Amnesty International zdůrazňuje případ Toffiqa al-Bihaniho, kterého tam drží bez obvinění nebo soudu od začátku roku 2003. Americké úřady jasně uvedly, že nemají v úmyslu ho obvinit ze žádného trestného činu. Dál mu hrozí mučení nebo jiné špatné zacházení a roky neurčitého zadržování.

„Je nespravedlivé, že Toffiq al-Bihani zůstává ve vězení v zátoce Guantánamo. Jeho případ ilustruje, že je zadržovací středisko v Guantánamu místo, kde dochází k porušování lidských práv. Toffiq al-Bihani by měl být převezen do země, která respektuje jeho lidská práva, a všechna ostatní zadržení na Guantánamu by měla být vyřešena v plném souladu s mezinárodním právem v oblasti lidských práv. Tohle šílené zadržovací zařízení musí být jednou a navždy uzavřeno," říká Rosasová.

Mohamedou Ould Salahi, bývalý zadržený v Guantánamu, vypověděl:„Z vlastní zkušenosti vím, že zacházení s vězni na Guantánamu je kruté a ponižující. Je hrozné, že tam nadále jsou zadrženi muži jako Toffiq al-Bihani. Jsem zajedno s Amnesty International v tom, že vyzývám, aby byl přemístěn z vězení."

Příznivci Amnesty International po celém světě vyzývají ministerstvo obrany USA k propuštění  Toffiqa al-Bihaniho z Guantánama, vyřešení všech ostatních zadržení v souladu s mezinárodním právem v oblasti lidských práv a uzavření zadržovacího střediska.

10.1.2019

I PO 17 LETECH ZŮSTÁVÁ VĚZNICE GUANTÁNAMO HROZBOU PRO LIDSKÁ PRÁVA

Vojenské vězení v zátoce Guantánamo zůstává skvrnou na dodržování lidských práv v USA a dokud zůstane otevřené, bude představovat místo jejich trvalého porušování.

10.1.2019

I po 17 letech zůstává věznice Guantánamo hrozbou pro lidská práva

V předvečer výročí otevření vězení připomíná Amnesty důvody pro jeho okamžité uzavření.

5.11.2018

USA: Katastrofální migrační politiky vedly k většímu počtu rozdělených rodin

2.1.2019

Trest smrti: Globální zrušení je blíž, než kdy jindy!

Dobré zprávy do nového roku: Rekordní počet 121 zemí hlasoval v prosinci na Valném shromáždění OSN pro ukončení poprav.