V Ženevě startuje konference o Sýrii. Amnesty apeluje na účastníky.

Sedm světových organizací vydalo společné prohlášení k Sýrii.

„Syrská vláda se dnes poprvé setkává s reprezentanty opozice. Doufejme, že je to první krok k trvalému míru v zemi.

Mezitím miliony Syřanů trpí už druhou zimu mimo své domovy. Polovina země je teď závislá na humanitární pomoci, miliony lidí stále nemají přístup k základní péči. V některých oblastech se šíří hladomor a nemoci. Současná situace je neúnosná a má daleko k základním normám civilizovaného světa. Vyjednat mír bude složité. Ale zavázat se zajistit to, aby humanitární pomoc zastihla všechny, kdo jí potřebují, by složité být nemělo.

Jako koalice světových největších humanitárních a lidskoprávních organizací vyzýváme mezinárodní společenství, aby se postavilo na stranu lidí v Sýrii, kteří prožívají nejhorší humanitární krizi naší doby.

Reputace Spojených národů a členských států Rady bezpečnosti je v ohrožení, pokud nedokáží převzít odpovědnost k ukončení téhle krize a nezajistí, že humanitární pomoc bude včasná a účinná.“

Podepsáni:

• Salil Shetty, Gemnerální tajemník, Amnesty International

• Helene Gayle, CEO, CARE USA

• Ken Roth, Executive Director, Human Rights Watch

• Neal Keny-Guyer, CEO, Mercy Corps

• Winnie Byanyima, Executive Director, Oxfam International

• Jasmine Whitbread, CEO, Save the Children International

• Kevin Jenkins, President, World Vision

Chcete se připojit k pomoci Sýrii? Můžete prostřednictvím naší URGENTNÍ AKCE!

14.12.2016

iDnes o situaci v Aleppu

14.12.2016

Sýrie: Civilisté ve východním Aleppu se bojí odvetných útoků

Syrské vládní síly, které v nedávných dnech obsadily části východního Aleppa, musí zajistit, aby se lidé, kteří zde žijí, mohli volně pohybovat a byli ochráněni před odvetnými útoky včetně zadržení, mučení, násilného zmizené nebo pronásledování, řekla Amnesty International.

8.12.2016

Aleppo: Amnesty upozorňuje na hrozbu válečných zločinů, apeluje i na české politiky

Amnesty apeluje na ministra zahraničí Zaorálka, aby podpořil bezpečnou evakuaci civilistů z Aleppa. OSN mluví o válečných zločinech.

16.11.2016

Globální nečinnost umožňuje brutální destrukci Aleppa

Zhroucení syrského příměří, v posledních dnech přineslo zuřivou eskalaci bombardování Aleppa. Podle syrské nezávislé lidskoprávní skupiny Violations Dokumentation Center, nejméně 173 civilistů bylo zabito, převážně ve městě a guvernorátu Aleppo.