Sencov drží hladovku - posílejte solidární dopisy

Oleg Sencov se nevzdává a i nadále bojuje za propuštění všech ukrajinských politických vězňů.

Dne 16. května 2018 on-line médium Mediazona uvedlo, že ukrajinský filmový režisér Oleg Sencov vyhlásil hladovku, a to na dobu neurčitou. V dopise zveřejněném přes jeho advokáta Dmitrije Dinze Sencov napsal: ,,Já, Oleg Sencov, ukrajinský občan, nezákonně odsouzen ruským soudem, si odpykávám trest ve vězeňské kolonii v Labytnangi“.

Oleg vyhlásil hladovku na neurčito a to od 14. května 2018. Jedinou podmínkou k ukončení hladovky je propuštění všech ukrajinských politických vězňů, kteří jsou v současné době na území Ruské federace.  Na konci dopisu v ukrajinštině napsal:  ,,Spolu až do konce“.  ,,Sláva Ukrajině“! Podle Dmitryho Dinze Sencov nepožaduje vlastní propuštění.

Právník také řekl, že Sencovova příprava na hladovku trvala asi měsíc a půl. Odmítl jídlo od dárců z charitativních organizací, odmítal také možnost koupit si ho ve vězeňském obchodě a jedl pouze vězeňskou stravu v minimálním množství. Zaměstnanci trestanecké kolonie a další úředníci se ho snažili přesvědčit, aby s hladovkou přestal, avšak bez úspěchu. Po zahájení hladovky byl Sencov přemístěn do samostatné oddělené cely, kde byl sledován jeho zdravotní stav . V současné době je podle Dmitrije Dinze Olegův stav uspokojivý. Sencov nemá žádné stížnosti ohledně personálu nebo podmínek ve vězeňské kolonii.

Situaci budeme i nadále sledovat a informovat vás o dalším vývoji. Prosím, pokračujte v zasílání svých vzkazů solidarity Olegu Sencovovi a podpořte ho tak v tomto náročném období.

Podepisujte petici za obnovení Olegova procesu nebo mu pište dopisy solidarity na adresu:

629400 Russia

Yamalo-Nenetsky Autonomous District

g. Labytnangi

ul.Severnaya 33

IK- 8

Sentsovu Olegu Gennadevichu, 1976 g.r. -----à 1976 g.r. means “d.o.b. 1976”)

629400 Россия,

Ямало-Ненецкий автономный округ,

г. Лабытнанги,

улица Северная 33,

ИК-8.

Сенцову Олегу Геннадьевичу, 1976 г.р

18.7.2019

Novináři ve vězení drží hladovku!

Dva z novinářů, Sanaz Alahyariová a její manžel Amirhossein Mohammadifar ve vězení od 4.7. drží hladovku na protest proti jejich několikaměsíčnímu věznění.

18.9.2019

Propuštěný Sencov děkuje Amnesty za 22 kg dopisů

Hned po propuštění z ruského vězení poděkoval ukrajinský filmař Oleg Sencov hnutí Amnesty za neúnavnou práci na jeho případu.

8.10.2018

Oleg Sencov ukončil hladovku

Ukrajinský režisér Oleg Sencov se rozhodl ukončit protestní hladovku.

13.7.2019

Sencov oslavil narozeniny ve vězení

Ukrajinský režisér Oleg Sencov dnes slaví 43. narozeniny.