Sencov drží hladovku - posílejte solidární dopisy

Oleg Sencov se nevzdává a i nadále bojuje za propuštění všech ukrajinských politických vězňů.

Dne 16. května 2018 on-line médium Mediazona uvedlo, že ukrajinský filmový režisér Oleg Sencov vyhlásil hladovku, a to na dobu neurčitou. V dopise zveřejněném přes jeho advokáta Dmitrije Dinze Sencov napsal: ,,Já, Oleg Sencov, ukrajinský občan, nezákonně odsouzen ruským soudem, si odpykávám trest ve vězeňské kolonii v Labytnangi“.

Oleg vyhlásil hladovku na neurčito a to od 14. května 2018. Jedinou podmínkou k ukončení hladovky je propuštění všech ukrajinských politických vězňů, kteří jsou v současné době na území Ruské federace.  Na konci dopisu v ukrajinštině napsal:  ,,Spolu až do konce“.  ,,Sláva Ukrajině“! Podle Dmitryho Dinze Sencov nepožaduje vlastní propuštění.

Právník také řekl, že Sencovova příprava na hladovku trvala asi měsíc a půl. Odmítl jídlo od dárců z charitativních organizací, odmítal také možnost koupit si ho ve vězeňském obchodě a jedl pouze vězeňskou stravu v minimálním množství. Zaměstnanci trestanecké kolonie a další úředníci se ho snažili přesvědčit, aby s hladovkou přestal, avšak bez úspěchu. Po zahájení hladovky byl Sencov přemístěn do samostatné oddělené cely, kde byl sledován jeho zdravotní stav . V současné době je podle Dmitrije Dinze Olegův stav uspokojivý. Sencov nemá žádné stížnosti ohledně personálu nebo podmínek ve vězeňské kolonii.

Situaci budeme i nadále sledovat a informovat vás o dalším vývoji. Prosím, pokračujte v zasílání svých vzkazů solidarity Olegu Sencovovi a podpořte ho tak v tomto náročném období.

Podepisujte petici za obnovení Olegova procesu nebo mu pište dopisy solidarity na adresu:

629400 Russia

Yamalo-Nenetsky Autonomous District

g. Labytnangi

ul.Severnaya 33

IK- 8

Sentsovu Olegu Gennadevichu, 1976 g.r. -----à 1976 g.r. means “d.o.b. 1976”)

629400 Россия,

Ямало-Ненецкий автономный округ,

г. Лабытнанги,

улица Северная 33,

ИК-8.

Сенцову Олегу Геннадьевичу, 1976 г.р

24.5.2018

Oleg Sencov drží hladovku - posílejte solidární dopisy

Ukrajinský režisér odsouzený v Rusku na 20 let za "terorismus" kvůli kritice ruské okupace Krymu chce spravedlnost pro všechny ukrajinské politické vězně.

16.5.2018

Aktuálně.cz: Ukrajinský režisér Sencov drží hladovku

6.8.2018

Rusko odmítlo Amnesty International přístup k Olegovi Sencovovi, který drží hladovku už přes 80 dní

8.6.2018

Rusko musí propustit ukrajinského filmového režiséra Olega Sencova

Amnesty International žádá o okamžité propuštění ukrajinského filmového režiséra Olega Sencova.