Brazílie: Úřady nesmí nechat masakr z Pau D'Arco bez potrestání

  Článek

Brazilské úřady musí vyřešit rok staré zabití deseti aktivistů za práva na půdu vojenskými a civilními policisty ve městě Pau D'Arco.


Rodiny obětí nadále čekají na spravedlnost, zatímco počet lidí zavražděných v půdních konfliktech v uplynulém roce vzrostl. Pokračuje beztrestnost a stupňuje se cyklus násilí.

„Dne 24. května 2017 brazilské bezpečnostní síly zastřelily deset venkovských pracovníků na farmě Santa Lúcia ve státě Pará. Byl to jeden z nejkrvavějších dnů pro venkovské pracovníky za  celá desetiletí a znamenal začátek eskalace násilí páchaného státními úředníky. Během uplynulého roku bylo v Brazílii zavražděno v konfliktech týkajících se půdy nejméně 70 lidí," uvedla Jurema Wernecková, výkonná ředitelka Amnesty International Brazílie.

„Ti, kteří nařídili masakr Pau D'Arco, ještě nebyli identifikováni a přeživší a příbuzní těch zabitých stále trpí hrozbami a obtěžováním. Připojme se k nim dnes, abychom žádali o spravedlnost za tyto zločiny. Je úkolem brazilských úřadů chránit zemědělské pracovníky  a zajistit rodinám obětí a pozůstalých spravedlnost, pravdu a odškodnění," dodala Wernecková.

José Vargas Junior, právník pro pozůstalé a rodiny obětí, řekl: „Brazilské bezpečnostní síly mají falešné představy, že zranitelná skupina lidí může být zbavena života bez jakýchkoli právních následků, vyšetřování a trestu."

„Kromě vyšetřování je velmi důležité, aby brazilské orgány uznaly a uplatňovaly konkrétní politiky, které by zaručily ochranu venkovských pracovníků v Pau D'Arco. Zpoždění při zajišťování bezpečnosti pozůstalých a pracovníků, v současnosti ohrožených, již způsobilo další smrt: komunitního vůdce Rosenilda Pereira de Almeida v červenci minulého roku," dodal Vargas

 

Pozadí

K dnešnímu dni nikdo nebyl odsouzen za zabíjení, ke kterému došlo během společné operace vojenských a civilních policistů. Rodiny obětí a pozůstalých stále trpí neustálými hrozbami a od státu nedostaly odškodnění ani ochranu.

Sedmnáct civilních a vojenských policistů bylo loni v souvislosti se zabíjením obžalováno úřadem veřejného žalobce. Existují náznaky, že také mohli být zapojeni místní farmáři.

Hlavní policejní důstojník a vyšetřovatel, kteří se účastnili operace, byli propuštěni na kauci pod státní ochranou poté, co se dohodli na spolupráci s prokurátory. V prosinci roku 2017 státní soud propustil dalších třináct obžalovaných, kteří byli tři měsíce ve vazbě, ale nejvyšší soud v Brazílii nařídil, aby byli vráceni do vězení.

Vyšetřování pokračuje, přičemž federální policie vydala v uplynulém měsíci 12 zatykačů - zplnomocnění k domovním  prohlídkám a zadržení, ve čtyřech městech.

 José Vargas Junior a Rivelino Zarpellon, další právník, který pracoval na případu, byli terčem hrozeb, které se zintenzivnily na konci loňského roku. Oba byli nuceni opustit oblast kvůli vážné povaze hrozeb, které pokračovaly koncem dubna a začátkem května 2018.

Aktuální petice

  Brazílie

Britský novinář a jeho průvodce zavražděni v brazilském pralese. Viníci musejí být potrestáni

Ráno 5. června zmizeli v údolí Javari v brazilské Amazonii britský novinář Dom Phillips a jeho průvodce, obránce práv původních obyvatel a životního prostředí, Bruno Pereira. Dne 15. června brazilská policie oznámila, že jedna ze dvou osob zatčených pro podezření z účasti na zmizení obou mužů se přiznala k jejich vraždě a že ostatky nalezené v lese byly předány soudním lékařům k dalšímu šetření.

 

Aktuální počet podpisů: 219 Náš cíl: 2000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...