Rusko: Čečenský obhájce lidských práv musí být propuštěn, hrozí mu nespravedlivý soudní proces

Ruské úřady musí okamžitě a bezpodmínečně propustit významného obránce lidských práv Ojuba Titijeva. Soud začal v pondělí.

Titijev, šéf organizace pro lidská práva Memorial v čečenském hlavním městě Groznyj, čelí až desetiletému věznění za smyšlená obvinění ohledně  drog. Jeho soudní proces začal 9. července.

„Trestní případ  proti Ojubovi Titijevovi je  pobuřující. Žaloba proti němu je politicky motivována. Jedná se o odvetu proti odvážnému muži za jeho lidskoprávní práci v oblasti, která se týká nejhorších zločinů - od nucených zmizení až po mučení v tajných věznicích," uvedla Marie Struthersová, ředitelka Amnesty International pro východní Evropu a střední Asii.

„Je jen malá naděje, že Ojubovo právo na spravedlivý proces bude respektováno. V Čečensku neexistuje nezávislost soudnictví a soudci jsou obtěžováni a zastrašováni ozbrojenými muži, kteří se neřídí  žádným zákonem, ale přijímají příkazy od jednoho muže – Kremlem podporovaného vedoucího republiky, Ramzana Kadyrova.“

Tým Ojuboivých právníků požádal, aby byl souzen v jiné oblasti Ruska, aby se vyhnul exekutivnímu tlaku na soudce. Nejvyšší soud v Čečensku dne 5. července odmítl vyhovět této žádosti. Jeho právníci se odvolali.

„Přenesení případu mimo Čečensko by mohlo být poslední příležitostí, jak zajistit, aby Ojubovo odsouzení  nebylo rozhodnuté od  samého počátku," uvedla Marie Struthersová.

Ojub Titijev byl zastaven ve svém  autě policií v Grozném 9. ledna 2018 a držen v izolaci několik hodin. Čečenské úřady později uvedly, že drogy byly "objeveny" v jeho autě. Titjiev popřel obvinění a trval na tom, že drogy byly nasazeny policií.

Memorial je obětí neustálých represí

V průběhu let bylo hnutí Memorial a jeho zaměstnanci v Čečensku vystaveni obtěžování, zastrašování a fyzickému násilí. V roce 2009 byla Natalia Estemirová , členka Memorialu, unesena a poblíž svého domova zabita. Nikdo nebyl za její vraždu předveden před soud.

Ojub Titijev byl přímo v hledáčku samotného Ramzana Kadyrova. V roce 2010 šéf republiky řekl v čečenské televizi, že "muž a žena z Memorialu v Gudermech", s jasným odkazem na Ojuba Titijeva a jeho kolegyni, jsou "nepřátelé lidu, zákona a státu".

Kadyrov označil Ojuba Titijeva za "drogově závislého". To porušuje právo Titijeva na presumpci neviny a mohl by být vyvíjen tlak na soud.

Memorial byl cílem několika útoků v Čečensku a sousedních oblastech ruského Severního Kavkazu. Krátce po Titijevově zadržení byla  kancelář Memoriálu v ingušském Nazranu vypálena. Pachatelé ještě nebyli identifikováni. Dne 28. března Sirazhutdin Datsiev, šéf kanceláře Memorialu v Dagestánu, byl zbitý neznámým mužem.

Zastrašování soudů

Soudci a členové poroty v Čečensku jsou  otevřeně varováni Ramzanem  Kadyrovem. V květnu roku 2016, když byl nespokojený se shovívavostí  soudců vůči obžalovaným, Kadyrov vyzval k odstoupení několika soudců včetně prezidenta Nejvyššího soudu Magomeda Karatayeva. Tři soudci a Karatayev odstoupili poté, co veřejně vyjádřili omluvu Kadyrovi a čečenskému lidu.

Mezitím pokračoval tlak na ostatní nejvyšší členy soudnictví. V říjnu 2016 předseda čečenského parlamentu Magomed Daudov navštívil  dočasného prezidenta Nejvyššího soudu Takhira Murdalova a hrozil mu násilím.

Federální úřady zavírají oči před porušováním lidských práv v Čečensku

Ruské federální orgány soustavně zanedbávají své povinnosti chránit lidská práva v Čečensku, ignorujíc systematická a závažná porušení.

Dokonce i loňské zprávy o hrůzné "čistce homosexuálů“ v regionu se setkaly s omezenou odezvou na federální úrovni, kdy orgány odmítly zahájit oficiální vyšetřování a ignorovaly důvěryhodné důkazy poskytnuté novináři a obránci lidských práv.

19.11.2018

Igor Nagavkin propuštěn!

Igor Nagavkin byl 16. listopadu propuštěn po třech letech z vězení. Za jeho propuštění jsme před několika týdny předali v Moskvě petici se 170 tisíci podpisy.

12.3.2018

Vazba pro Ojuba Titijeva prodloužena!

Soud v Čečensku se rozhodl prodloužit vazbu Ojuba Titijeva až do 9. května.

25.4.2018

LGBT+ komunita může mít na nadcházejícím fotbalovém šampionátu v Rusku problémy

Sáhnutí na zadek – 15 dní za mřížemi. Projevení náklonnosti – pokuta 5000 rublů. Pusa – deportace. Až takhle extrémní můžou být důsledky aplikace ruského zákona proti propagaci homosexuality. Amnesty na to poukazuje v nové kampani spojené s fotbalem.

19.1.2018

USA sankcionovaly představitele Čečenska za stíhání gayů

USA použily tzv. Magnitského zákon, aby udělily čečenskému prezidentovi Ramzanovi Kadyrovovi trest za porušení lidských práv v poloautonomní ruské republice.