Bělorusko: Absurdní pokuta pro LGBT+ aktivistku za „masový protest“

Běloruské autority po perzekuci nenásilné LGBT+ aktivistky dosáhly nového dna.

Stalo se tak po soudu v Minsku 16. července 2018, při kterém byla Viktoria Biranová shledána vinnou z porušení zákona o veřejných masových shromážděních, když se sama nechala vyfotit s plakátem před veřejnými budovami v Minsku.

Viktorie je zachycena na třech snímcích - před Ministerstvem vnitra, Výborem státní bezpečnosti (KGB) a Úřadem vlády – jak pózuje s plakátem popsaným slovy „YOU are fake“(„VY jste výmysl“). Nahrávka CCTV ukazuje, že Viktorii a její kamarádce, fotografce, zabralo tři vteřiny, než snímky později uveřejněné na sociálních médiích pořídily.

„Dnešní soudní rozhodnutí je prostě absurdní. Viktoria protestovala tři sekundy, a kromě fotografky nebyl nikdo s ní. Není možné, aby byl tento akt vnímán jako porušení zákona o masových protestech,“ řekla Marie Struthersová, ředitelka Amnesty International pro východní Evropu a střední Asii a dodala: „Toto rozhodnutí je stejně nespravedlivé, jako je špatné a musí být zrušeno, protože přímo porušuje právo na svobodu projevu.“

Obvodní soud pro centrální Minsk shledal Viktorii Biranovou vinnou z porušení „postupu při organizaci a uskutečňování masových shromáždění“ (článek 23.34 Kodexu správních přestupků Běloruska) a jako trest jí uložil pokutu 367,5 běloruských rublů (185 amerických dolarů).

Viktoria Biranová pořídila snímky 24. května 2018 na protest proti anonymnímu článku, který byl uveřejněn na stránkách Ministerstva vnitra čtyři dny před Viktoriiným protestem. V něm stálo, že LGBT+ komunita, její boj za svá práva a Den LGBT+ osob jsou výmyslem („fake“). Článek se na webu objevil po tom, co velvyslanectví Spojeného království v Bělorusku vyvěsilo na své budově LGBT+ duhovou vlajku, aby perzekuované komunitě v Bělorusku vyjádřilo solidaritu.

7.8.2017

Kdo jsou obránci a obránkyně LGBT práv?

Obránci LGBT práv po celém světě se setkávají s mnoha, často velmi propracovanými, útoky ze stran úřadů a nestátních aktérů, kteří brání jejich práci jak v přímém kontaktu s lidmi, tak v online prostoru.

2.8.2017

DVTV: Rozhovor s Jiřím Ambrožem o LGBT právech

1.8.2017

Amnesty na Prague Pride přivede živé knížky a vzdá hold obráncům LGBT práv

V pátek 11. srpna živá knihovna s menšinami na Střeláku. V sobotním průvodu nás nepřehlédnete!

26.7.2017

ČRo: Trump nechce transgender lidi v armádě USA