Bělorusko: Absurdní pokuta pro LGBT+ aktivistku za „masový protest“

Běloruské autority po perzekuci nenásilné LGBT+ aktivistky dosáhly nového dna.

Stalo se tak po soudu v Minsku 16. července 2018, při kterém byla Viktoria Biranová shledána vinnou z porušení zákona o veřejných masových shromážděních, když se sama nechala vyfotit s plakátem před veřejnými budovami v Minsku.

Viktorie je zachycena na třech snímcích - před Ministerstvem vnitra, Výborem státní bezpečnosti (KGB) a Úřadem vlády – jak pózuje s plakátem popsaným slovy „YOU are fake“(„VY jste výmysl“). Nahrávka CCTV ukazuje, že Viktorii a její kamarádce, fotografce, zabralo tři vteřiny, než snímky později uveřejněné na sociálních médiích pořídily.

„Dnešní soudní rozhodnutí je prostě absurdní. Viktoria protestovala tři sekundy, a kromě fotografky nebyl nikdo s ní. Není možné, aby byl tento akt vnímán jako porušení zákona o masových protestech,“ řekla Marie Struthersová, ředitelka Amnesty International pro východní Evropu a střední Asii a dodala: „Toto rozhodnutí je stejně nespravedlivé, jako je špatné a musí být zrušeno, protože přímo porušuje právo na svobodu projevu.“

Obvodní soud pro centrální Minsk shledal Viktorii Biranovou vinnou z porušení „postupu při organizaci a uskutečňování masových shromáždění“ (článek 23.34 Kodexu správních přestupků Běloruska) a jako trest jí uložil pokutu 367,5 běloruských rublů (185 amerických dolarů).

Viktoria Biranová pořídila snímky 24. května 2018 na protest proti anonymnímu článku, který byl uveřejněn na stránkách Ministerstva vnitra čtyři dny před Viktoriiným protestem. V něm stálo, že LGBT+ komunita, její boj za svá práva a Den LGBT+ osob jsou výmyslem („fake“). Článek se na webu objevil po tom, co velvyslanectví Spojeného království v Bělorusku vyvěsilo na své budově LGBT+ duhovou vlajku, aby perzekuované komunitě v Bělorusku vyjádřilo solidaritu.

25.4.2018

LGBT+ komunita může mít na nadcházejícím fotbalovém šampionátu v Rusku problémy

Sáhnutí na zadek – 15 dní za mřížemi. Projevení náklonnosti – pokuta 5000 rublů. Pusa – deportace. Až takhle extrémní můžou být důsledky aplikace ruského zákona proti propagaci homosexuality. Amnesty na to poukazuje v nové kampani spojené s fotbalem.

3.4.2018

Láska je láska

Láska nezná diskriminaci a ani naše zákony by neměly. Připojte se ke kampani Jsme fér za rovné manželství pro všechny!

19.1.2018

2 osoby propuštěny na kauci, soudní proces bude pokračovat

Dva lidé zadržení v Egyptě v říjnu poté, co údajně mávali duhovou vlajkou – symbolem hnutí LGBT+ – na koncertu libanonské alternativní rockové kapely Mashrou ’Leila, jejíž zpěvák se hlásí k homosexuální orientaci, byli propuštěni na kauci ve výši 56,37 dolarů (1000 egyptských liber).

19.1.2018

USA sankcionovaly představitele Čečenska za stíhání gayů

USA použily tzv. Magnitského zákon, aby udělily čečenskému prezidentovi Ramzanovi Kadyrovovi trest za porušení lidských práv v poloautonomní ruské republice.