© Ulet Ifansasti/Getty Images

Malajsie: 100 dní u moci - vláda má pořád spoustu práce na lidských právech

  Článek

Nová vláda Malajsie musí ujít ještě dlouhou cestu, aby naplnila svůj program reformy lidských práv, a to navzdory některým úspěchům během prvních 100 dnů u moci.

Zatímco koalice Pakatan Harapan podnikla některé pozitivní kroky, včetně omilostnění a propuštění bývalého vůdce opozice Anwara Ibrahima a  zrušila Zákon proti fake news, její sliby, že zruší jiné represivní zákony, včetně zákona o pobuřování, zůstávají nesplněné. Situace v oblasti práv LGBT+ a zacházení s migrujícími pracovníky se dokonce od zvolení premiéra Maháthira Mohamada v květnu dokonce zhoršila.

„Po 100 dnech u moci, vyvolává zpráva Pakatan Harapan o plnění svého programu v oblasti lidských práv smíšené pocity. Musíme vyjádřit uznání za zrušení Zákona proti fake news, příslib přezkoumat použití trestu smrti a propuštění nebo zproštění obžaloby  některých kritiků vlády, ale nedostatek pokroku v jiných oblastech je velkým zklamáním," řekla Rachel Chhoa – Howardová, výzkumnice Amnesty International v Malajsii.

V malajsijských statutárních knihách zůstává spousta represivních zákonů, včetně notoricky známého zákona o pobuřování, který se stále používá k umlčení pokojných kritiků, zatímco situace pro LGBT+ osoby a migrující pracovníky v zemi se zhoršuje," dodala.

Zákon o pobuřování byl systematicky používán v Malajsii po celá desetiletí, aby potlačil svobodu projevu a umlčel kritiky vlády. Navzdory slibům, že bude revokován, dosud byly učiněny pouze neurčité závazky, že zákon bude přezkoumán. Od doby, kdy nová vláda vstoupila do funkce, byli aktivisté Fadiah Nadwa a Asheeq Ali předvolaní k výslechu na základě tohoto zákona. 

Podobně, dosud nedošlo k realizaci předvolebních ujištění, že bude zrušen SOSMA - Zákon o bezpečnostních přestupcích. Ten umožňuje svévolné zadržování podezřelých bez soudu po dobu až 28 dní. Začátkem tohoto měsíce vládní ministr uvedl, že Zákon je "dobrý". 

Ovzduší  pro LGBT+ komunitu v Malajsii se v posledních měsících stává stále více nepřátelským, a to po negativních prohlášeních vládních činitelů, včetně řady diskriminačních připomínek ministra pro náboženské záležitosti v zemi. Minulý týden byly dvě ženy odsouzeny k šesti úderům rákoskou, za styky se stejným pohlavím. Mezitím migrující pracovníci byli vystaveni raziím ze strany úřadů, a to navzdory skutečnosti, že mnozí mohou být oběťmi obchodování s lidmi a vykořisťování. 

Amnesty International vyzývá malajsijskou vládu, aby splnila své sliby, že zruší represivní zákony o lidských právech a ratifikuje mezinárodní úmluvy o lidských právech včetně Mezinárodního paktu o občanských a politických právech. Musí také splnit svůj závazek učinit Malajsii inkluzivní a bez diskriminace. 

Pakatan Harapan nastoupil do funkce na vlně dobré vůle a uprostřed naděje, že do země přichází skutečný pokrok v oblasti lidských práv," řekla Rachel Chhoa-Howardová.

„Teď ale hrozí, že lidská práva pomalu ustupují jako priorita, čím déle je koalice u moci. Je nevyhnutelné, aby vláda nepromeškala tuto skvělou příležitosti k realizaci  skutečné změny v Malajsii. Tlak na úplné splnění jejích slibů v oblasti lidských práv musíme udržet.“ 

Pozadí

Amnesty International uvítala mnoho změn zavedených vládou od doby, kdy převzala moc dne 10. května 2018, počínaje propuštěním Anwara Ibrahima. V červnu Pakatan Harapan oznámil, že zváží zrušení povinného trestu smrti, zatímco v červenci byl politický aktivista Zunar zbaven obžaloby za devět obvinění z pobuřování.

 Vláda také zrušila Zákon proti fake news, který byl schválen v březnu letošního roku, a který Amnesty International v té době odsoudila jako "útok na svobodu projevu" - jeho cílem bylo umlčet kritiky vlády. 

V květnu roku 2018 proběhla v Malajsii první změna ve vládě od získání nezávislosti v roce 1957. Před volbami zveřejnila Amnesty International „Agendu o lidských právech“, v níž je vymezeno osm klíčových otázek lidských práv, které nová vláda musí upřednostňovat. Mezi ně patří práva na svobodu projevu a sdružování, řešení mučení a nelidského a ponižujícího zacházení, lepší ochranu pro uprchlíky a osoby žádající o azyl, zrušení trestu smrti, respektování práv domorodého obyvatelstva a ukončení perzekuce LGBT+ osob.

 

 

 

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2194 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...