Barma/Myanmar: Rozsudek nad novináři z Reuters vysílá silné varování ohledně svobody tisku

Barma odsoudila novináře k nesmyslným trestům.

V reakci na zprávu, že novináři Wa Lone a Kyaw Soe Oo, pracující pro Reuters, byli odsouzeni na sedm let vězení poté, co byli obviněni z porušení zákona Barmy o úředních tajemstvích, ředitelka krizové reakce Amnesty International Tirana Hassanová uvedla:

„Tenhle otřesný rozsudek odsoudil dva nevinné muže na roky za mřížemi. Wa Lone a Kyaw Soe Oo čelí dlouhému vězení jednoduše proto, že se odvážili klást nepříjemné otázky o vojenských zvěrstvech v Arakanském státě.Tato odsouzení musí být zrušena a oba muži okamžitě a bezpodmínečně propuštěni.

Toto politicky motivované rozhodnutí má významné důsledky pro svobodu tisku v Barmě. Vysílá jasné varování ostatním novinářům v zemi o vážných důsledcích, které je čekají, kdyby se příliš soustředili na téma vojenského zneužívání moci. To znamená cenzuru prostřednictvím strachu.

Tento verdikt nemůže zakrývat pravdu o tom, co se stalo v Arakanském státě. Díky statečnosti novinářů, jako je Wa Lone a Kyaw Soe Oo, byly násilnosti a porušování práv odhaleny. Orgány Barmy místo zaměření se na tyto dva novináře by měly pronásledovat ty, kteří jsou zodpovědní za zabíjení, znásilňování, mučení a vypalování stovek vesnic Rohingů," upozornila Hassanová.

Pozadí

Wa Lone a Kyaw Soe Oo byli zatčeni 12. prosince 2017 v  Rangúnu. V té době oba muži vyšetřovali vojenské operace v severním státě Rakhine. Tyto operace byly poznamenány zločiny proti lidskosti zaměřené na populaci Rohingů, včetně deportace, nezákonného zabíjení, znásilňování, mučení a spalování domů a vesnic.

Dva novináři byli drženi v izolaci dva týdny předtím, než byli převezeni do rangúnské věznice Insein. Úřední  zákon o tajemstvích - jeden z řady represivních zákonů v Barmě - ukládá maximální trest 14 let ve vězení.

26.2.2020

Čína: Knihkupec, který dostal trest 10 let vězení, musí být propuštěn

Absurdní obvinění ze špionáže je výsměch spravedlnosti.

10.1.2020

Dostali jsme odpověď od hongkongské vlády

Hongkongská vláda zareagovala na naši petici:

12.11.2019

Držíme palce svobodě

Amnesty představila o svátečním víkendu své pomníky svobody. Objevte je s námi i teď!

27.5.2019

Francie: 17 neziskovek odsuzuje hrozbu stíhání novinářů, kteří reportují o francouzských zbraních v Jemenu

17 humanitárních a lidskoprávních organizací odsoudilo ohrožování svobody tisku poté, co se o francouzské novináře investigující problematiku zbraní v Jemenu začaly zajímat bezpečnostní služby.