Barma/Myanmar: Rozsudek nad novináři z Reuters vysílá silné varování ohledně svobody tisku

Barma odsoudila novináře k nesmyslným trestům.

V reakci na zprávu, že novináři Wa Lone a Kyaw Soe Oo, pracující pro Reuters, byli odsouzeni na sedm let vězení poté, co byli obviněni z porušení zákona Barmy o úředních tajemstvích, ředitelka krizové reakce Amnesty International Tirana Hassanová uvedla:

„Tenhle otřesný rozsudek odsoudil dva nevinné muže na roky za mřížemi. Wa Lone a Kyaw Soe Oo čelí dlouhému vězení jednoduše proto, že se odvážili klást nepříjemné otázky o vojenských zvěrstvech v Arakanském státě.Tato odsouzení musí být zrušena a oba muži okamžitě a bezpodmínečně propuštěni.

Toto politicky motivované rozhodnutí má významné důsledky pro svobodu tisku v Barmě. Vysílá jasné varování ostatním novinářům v zemi o vážných důsledcích, které je čekají, kdyby se příliš soustředili na téma vojenského zneužívání moci. To znamená cenzuru prostřednictvím strachu.

Tento verdikt nemůže zakrývat pravdu o tom, co se stalo v Arakanském státě. Díky statečnosti novinářů, jako je Wa Lone a Kyaw Soe Oo, byly násilnosti a porušování práv odhaleny. Orgány Barmy místo zaměření se na tyto dva novináře by měly pronásledovat ty, kteří jsou zodpovědní za zabíjení, znásilňování, mučení a vypalování stovek vesnic Rohingů," upozornila Hassanová.

Pozadí

Wa Lone a Kyaw Soe Oo byli zatčeni 12. prosince 2017 v  Rangúnu. V té době oba muži vyšetřovali vojenské operace v severním státě Rakhine. Tyto operace byly poznamenány zločiny proti lidskosti zaměřené na populaci Rohingů, včetně deportace, nezákonného zabíjení, znásilňování, mučení a spalování domů a vesnic.

Dva novináři byli drženi v izolaci dva týdny předtím, než byli převezeni do rangúnské věznice Insein. Úřední  zákon o tajemstvích - jeden z řady represivních zákonů v Barmě - ukládá maximální trest 14 let ve vězení.

12.10.2018

HONG KONG: ODMÍTNUTÍ VÍZA PRO NOVINÁŘE z Financial Times JE hrozba pro SVOBODu TISKU

Odmítnutí vlády Hongkongu obnovit zaměstnanecké vízum reportérovi časopisu Financial Times Asia se zdá být aktem politické odplaty, která pravděpodobně bude mít důsledky pro svobodu tisku ve městě.

10.9.2018

Shawkan bude volný

Egyptský fotoreportér by měl být propuštěný - odseděl si ve vazbě už celý trest, který mu 8. září určil soud.

3.5.2018

MigračníMýty à la online chat mají nabídnout lidem argumenty a fakta

Amnesty International Česká republika startuje zítra, 3. května, novou kampaň na podporu práv uprchlíků. Jmenuje se MigračníMýty a je parafrází na oblíbenou chatovou aplikaci WhatsApp.