Rusko: Čečenský uprchlík nuceně zmizel poté, co byl protiprávně deportován z Polska

Rusko musí okamžitě zveřejnit, kde je Azamat Bajdujev, který zmizel krátce po svém nuceném návratu z Polska.

Amnesty International vyzývá ruské úřady, aby okamžitě zveřejnily místo pobytu Azamata Bajdujeva, čečenského uprchlíka, který byl 31. srpna deportován z Polska do Ruska a následující den nuceně zmizel.

Podle očitých svědků dne 1. září kolem půlnoci několik desítek ozbrojených mužů s odznaky Federální bezpečnostní služby a ministerstva vnitra přijelo k domu v čečenské vesnici Shalazhi, kde Azamat Bajdujev pobýval a bez vysvětlení ho odvezli na neznámé místo. Jeho rodině byly odmítnuty informace o jeho osudu a o jeho místě pobytu.

„Sotva by mohl být lepší názorný příklad toho, proč není bezpečné vracet čečenské uprchlíky  do Ruska. Azamat Bajdujev, byl během několika hodin po příletu do země odvezen ze svého domu ozbrojenými muži a teď je kdoví kde. Proto vyzýváme ruské úřady, aby okamžitě zveřejnily jeho osud a místo pobytu a zajistily plné dodržování lidských práv," uvedl Denis Krivošejev, úřadující regionální ředitel pro východní Evropu a střední Asii v Amnesty International.

Vrácením Azamata Bajdujeva do země, kde je ohrožen jeho život a bezpečnost, polská vláda jednoznačně porušila své mezinárodní závazky. Tento odstrašující incident je součástí dobře zdokumentovaného porušování lidských práv v Čečensku – jen před několika dny požádalo 15 zemí o vyšetřování systematického pronásledování, mučení, vynucených zmiznutí a mimosoudních poprav.

„Vyzýváme ruské úřady, aby okamžitě propustily Azamata Bajdujeva, jestliže není  důvodně podezřelý z nějakého zřejmého zločinu a umožnily mu, aby se znovu sešel s rodinou," apeloval Krivošejev.

15. srpna 15 členů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) uzákonilo vídeňský mechanismus, hledajíc pravdu o závažném porušování lidských práv v Čečensku a požadujíc účinné vyšetřování. Delegace OBSE uvedla "znepokojující opatření přijatá čečenskými orgány proti osobám založená na jejich domnělé nebo skutečné sexuální orientaci nebo genderové identitě, jakož i proti obráncům lidských práv, právníkům, nezávislým sdělovacím prostředkům, organizacím občanské společnosti a dalším".

Pozadí Podle zpráv z médií dostal Azamat Bajdujev v Polsku v roce 2007 azyl, ale později se přestěhoval do Belgie, protože již nepovažoval Polsko za bezpečné. V roce 2017 byl zadržen belgickými orgány v souvislosti s údajným zapojením do plánování teroristických činností. Nebyl obviněn z žádného zločinu, ale byl deportován do Polska. O měsíce později, 9. dubna 2018, polské úřady umístily Azamata Badujeva do Centra pro deportaci nelegálních migrantů a 31. srpna ho deportovaly do Ruska. Téhož dne odletěl z Moskvy do čečenského hlavního města Grozný a potom odjel do domu svých příbuzných v obci Shalazhi.

11.7.2018

Rusko: Čečenský obhájce lidských práv musí být propuštěn, hrozí mu nespravedlivý soudní proces

Ruské úřady musí okamžitě a bezpodmínečně propustit významného obránce lidských práv Ojuba Titijeva. Soud začal v pondělí.

25.4.2018

LGBT+ komunita může mít na nadcházejícím fotbalovém šampionátu v Rusku problémy

Sáhnutí na zadek – 15 dní za mřížemi. Projevení náklonnosti – pokuta 5000 rublů. Pusa – deportace. Až takhle extrémní můžou být důsledky aplikace ruského zákona proti propagaci homosexuality. Amnesty na to poukazuje v nové kampani spojené s fotbalem.

19.1.2018

USA sankcionovaly představitele Čečenska za stíhání gayů

USA použily tzv. Magnitského zákon, aby udělily čečenskému prezidentovi Ramzanovi Kadyrovovi trest za porušení lidských práv v poloautonomní ruské republice.

25.10.2017

Rusko: podmínky přepravy vězňů připomínají éru gulagů

Vězni v Rusku musí snášet často celé týdny otřesné podmínky, když je ve stísněných vlacích bez oken transportují do nápravných pracovních kolonií ve vzdálených částech země.