Rusko: Lídr opozice znovu zatčen pár minut po propuštění z vazby. Vyzýval k pokojným protestům.

Amnesty žádá okamžité propuštění Alexeje Navalného.

Alexej Navalnyj byl včera znovu zatčen, několik minut po odchodu z vazebního střediska, kde strávil 30 dní pod "správním zatčením" za pokus o uplatnění svého práva na svobodu projevu a pokojné shromažďování.

Ředitelka Amnesty v Rusku Natalia Zviaginová, k tomu uvedla:

„Jméno Alexeje Navalného je již dlouho synonymem pro pokojný protest a zpřísňování omezení svobody shromažďování v Rusku. Od března loňského roku reagovaly tisíce lidí z celého Ruska na jeho výzvu připojit se k pokojným, masovým protestům proti úřadům v otázkách sahajících od korupce po důchodovou reformu. Avšak pouliční protesty, jako každý protest v dnešním Rusku, jsou riskantní. Od března roku 2017 byl Alexej Navalnyj zatčen šestkrát a strávil 110 dnů ve vězení. Je vězněm svědomí, který se nedopustil žádného zločinu. Ruské orgány ho musí okamžitě a bezpodmínečně propustit a plně respektovat jeho právo na svobodu projevu a pokojné shromažďování," zdůraznila Natalia Zviaginová.

Pozadí

Alexej Navalnyj je zakladatelem a vůdcem Nadace pro boj proti korupci a neregistrované strany Progress. Byl zatčen policií 24. září okamžitě poté, co byl propuštěn z vazebního zařízení v Moskvě, kde si odpykával třicetidenní trest za výzvu k nepovolené demonstraci v ruském hlavním městě v lednu.

Alexej Navalnyj byl předtím vězněn 15 dní v březnu 2017, 30 dní v červnu 2017, 20 dní v říjnu 2017, 15 dní v květnu 2018 a 30 dní v srpnu 2018 za svou roli při pořádání masových protestů po celé zemi.

28.11.2018

Soud zamítl propuštění na kauci

Soud dne 26. 11. zamítl žádost o propuštění Ojuba na kauci.

18.6.2018

Blisty: Česká komunistka hlasovala v EP proti propuštění Olega Sencova

7.5.2018

Vazba znovu prodloužena...

19.3.2018

Rusko: Opoziční aktivisté čelili před prezidentskými volbami obtěžování a zatýkání

Ruské úřady systematicky porušovaly práva politických aktivistů prostřednictvím svévolného zatýkání a držení ve vazbě v rámci intenzívních zákroků před prezidentskými volbami 18. března.