MAĎARSKO: Potvrzení trestu pro Syřana obviněného z terorismu je výsměch spravedlnosti

Amnesty nesouhlasí s rozsudkem - poukazuje na rozpad právního státu a démonizaci uprchlíků.

Po rozhodnutí odvolacího soudu v Maďarsku, který 20. září potvrdil trest pro Ahmeda H. ze Sýrie za spoluúčast na teroristickém útoku během střetu s policií na srbsko-maďarské hranici v roce 2015, Eda Seyhanová, kampaňová koordinátorka pro akce spojené s terorismem Amnesty International, prohlásila:

„Po třech letech za mřížemi je tento rozsudek devastující ránou jak pro Ahmeda, tak jeho ženu a dvě malé dcery. Ahmedovo absurdní obvinění nemá co dočinění se spravedlností, a místo toho hraje do karet maďarským autoritám, které démonizují uprchlíky, migranty a ty, kteří se je snaží chránit. Tento rozsudek, jenž je zjevným zneužitím ustanovení týkající se terorismu, poukazuje na erozi právního státu a ochrany lidských práv v Maďarsku.“

Odvolací soud potvrdil Ahmedovi trest, jeho délku ale snížil ze 7 na 5 let. Ve vězení bude muset Syřan strávit minimálně dvě třetiny trestu, jelikož tři roky už ve vazbě strávil. Nárok na propuštění tak bude mít na začátku roku 2019.

Ahmed byl zatčen za to, že v září roku 2015 na sbrsko-maďarské hranici hodil několik kamenů na policisty. Stalo se tak po tom, co opustil svůj domov na Kypru, kde měl status rezidenta EU, aby pomohl utéct svým rodičům a dalším rodinným členům z válkou zmítané Sýrie do Evropy.

Obviněný z terorismu byl kvůli házení kamenů – případ se stal mezinárodně známým, a to především kvůli tomu, že se jedná o typický příklad zneužívání protiteroristických zákonů v Maďarsku proti uprchlíkům a migrantům.

Den před konáním soudu zástupci Amnesty International doručili na maďarské ministerstvo spravedlnosti petici s více než 100 000 podpisy požadující Ahmedovo propuštění. Tříleté výročí zadržení Ahmeda H. připomněli aktivisti promítnutím patnáctimetrové animaci  na ministerstvo.

„Případ Ahmeda H. je zkouškou pro maďarskou tzv. „neliberální demokracii“ a odhaluje, jak jsou v zemi migranti a uprchlíci zneužíváni,“ uzavřela Eda Seyhanová.

Odvolací soud potvrdil trest pro Syřana pár dní po tom, co Evropský parlament odhlasoval zahájení opatření Evropské unie proti stále represivnější politice Maďarska, ve kterém dochází k narušování základních práv, svobod a právního státu.

20.2.2019

Vláda Nauru přijala zákon, který zásadně omezuje přísun zdravotnických prostředků pro uprchlíky

V reakci na zprávu, že vláda Nauru přijala zákon přísně omezující dodávky zdravotnických prostředků do Austrálie pro uprchlíky a žadatele o azyl, uvedla Meghna Abrahamová, ředitelka pro globální a tematické otázky Amnesty International:

18.2.2019

Migrační aktuality - leden 2019

Každý měsíc vám přinášíme novinky z oblasti migrace a uprchlictví.

15.2.2019

Novinky: Lidskoprávní cena pro súdánského uprchlíka

14.2.2019

Evropské země odmítají přijímat migranty, počet příchozích však klesá

Více než dva týdny muselo devětačtyřicet migrantů z Libye strávit na moři, než jim maltské úřady umožnily vstup do země. Následně byli přerozděleni mezi Maltu a dalších osm zemí Evropské unie. Nejedná se o ojedinělý případ, evropské státy odmítají přijmout lodě s uprchlíky stále častěji.