MAĎARSKO: Potvrzení trestu pro Syřana obviněného z terorismu je výsměch spravedlnosti

Amnesty nesouhlasí s rozsudkem - poukazuje na rozpad právního státu a démonizaci uprchlíků.

Po rozhodnutí odvolacího soudu v Maďarsku, který 20. září potvrdil trest pro Ahmeda H. ze Sýrie za spoluúčast na teroristickém útoku během střetu s policií na srbsko-maďarské hranici v roce 2015, Eda Seyhanová, kampaňová koordinátorka pro akce spojené s terorismem Amnesty International, prohlásila:

„Po třech letech za mřížemi je tento rozsudek devastující ránou jak pro Ahmeda, tak jeho ženu a dvě malé dcery. Ahmedovo absurdní obvinění nemá co dočinění se spravedlností, a místo toho hraje do karet maďarským autoritám, které démonizují uprchlíky, migranty a ty, kteří se je snaží chránit. Tento rozsudek, jenž je zjevným zneužitím ustanovení týkající se terorismu, poukazuje na erozi právního státu a ochrany lidských práv v Maďarsku.“

Odvolací soud potvrdil Ahmedovi trest, jeho délku ale snížil ze 7 na 5 let. Ve vězení bude muset Syřan strávit minimálně dvě třetiny trestu, jelikož tři roky už ve vazbě strávil. Nárok na propuštění tak bude mít na začátku roku 2019.

Ahmed byl zatčen za to, že v září roku 2015 na sbrsko-maďarské hranici hodil několik kamenů na policisty. Stalo se tak po tom, co opustil svůj domov na Kypru, kde měl status rezidenta EU, aby pomohl utéct svým rodičům a dalším rodinným členům z válkou zmítané Sýrie do Evropy.

Obviněný z terorismu byl kvůli házení kamenů – případ se stal mezinárodně známým, a to především kvůli tomu, že se jedná o typický příklad zneužívání protiteroristických zákonů v Maďarsku proti uprchlíkům a migrantům.

Den před konáním soudu zástupci Amnesty International doručili na maďarské ministerstvo spravedlnosti petici s více než 100 000 podpisy požadující Ahmedovo propuštění. Tříleté výročí zadržení Ahmeda H. připomněli aktivisti promítnutím patnáctimetrové animaci  na ministerstvo.

„Případ Ahmeda H. je zkouškou pro maďarskou tzv. „neliberální demokracii“ a odhaluje, jak jsou v zemi migranti a uprchlíci zneužíváni,“ uzavřela Eda Seyhanová.

Odvolací soud potvrdil trest pro Syřana pár dní po tom, co Evropský parlament odhlasoval zahájení opatření Evropské unie proti stále represivnější politice Maďarska, ve kterém dochází k narušování základních práv, svobod a právního státu.

21.1.2018

Přišel čas změnit Ženevskou úmluvu o uprchlících? Hathaway tvrdí pravý opak.

Navzdory dlouhotrvající kritice této úmluvy bojuje tým okolo Jamese Hatha-waye za zachování současného rámce. Jako řešení navrhuje změnu implementace tak, aby státy společně pomáhaly uprchlíkům a aby se uprchlíci mohli sami postavit na vlastní nohy.

19.1.2018

Týden. cz: Další Rohingové utíkají do Bangladéše

9.1.2018

Filip Horký ze Seznamzpráv o uprchlících v Srbsku

2.1.2018

Násilně vráceni do Severní Koreje

Lee Su-jung v Číně (24 let) a její syn (4 roky) byli násilně vráceni do Severní Koreje dne 17. listopadu po téměř dvou týdnech zadržení v Číně a jsou vystaveni riziku bezdůvodného zadržování, mučení nebo jiného nelidského zacházení, či dokonce popravy.