Saúdská Arábie: Cenzura Netflixu je posledním důkazem tvrdých zásahů do svobody projevu

Netflix odstranil epizodu z komediální show v Saúdské Arábii poté, co si úředníci království stěžovali, že tím došlo k porušení zákonů o počítačové kriminalitě.

Odpovědí na zprávu, že Netflix odstranil epizodu z komediální show v Saúdské Arábii poté, co si úředníci království stěžovali, že tím došlo k porušení zákonů o počítačové kriminalitě, uvedl Samah Hadid, ředitel kampaní  Amnesty International na Blízkém východě:

„Cenzurování společnosti Netflix orgány Saúdské Arábie použitím zákonů o počítačové kriminalitě není překvapením a je dalším důkazem jejich neúnavných zásahů do svobody projevu v království.

Od chvíle, kdy se v červnu 2017 dostal k moci korunní princ Mohamed bin Salmán, mnoho obránců lidských práv, aktivistů a kritiků bylo svévolně zadrženo nebo nespravedlivě odsouzeno na dlouhé roky do vězení, pouze za uplatnění svého práva na svobodu projevu.

Úřady předtím používaly zákony proti počítačové kriminalitě k tomu, aby umlčely disidenty, vytvářejíc prostředí strachu pro ty, kteří se odváží v Saúdské Arábii nahlas mluvit.

Tím, že se podrobil požadavkům saúdskoarabských orgánů, je Netflix  v nebezpečí  napomáhání království  v jeho  politice nulové tolerance vůči svobodě projevu a asistování úřadům v odepírání  práva lidí na svobodný přístup k informacím.“

Podpořím Amnesty v boji za lidská práva

DARUJ ❤

Pozadí

V Saúdské Arábii Netflix odstranil epizodu satirické komediální show Patriot Act, která byla kritická vůči představitelům země poté, co si úředníci z království stěžovali.

Americký komik Hasan Minhaj kritizoval saudského korunního prince Mohameda bin Salmána v monologu, který diskutoval o vraždě novináře Chážakdžího a odpovědnosti království za to, co se stalo uvnitř konzulátu země v Istanbulu v říjnu 2018, když  novinář nuceně zmizel a byl zabit.

Saudský telekomunikační regulátor citoval zákony o počítačové kriminalitě, které uvádí, že "výroba, příprava, přenos nebo ukládání materiálu zasahujícího do veřejného pořádku, náboženských hodnot, veřejné morálky a soukromí prostřednictvím informační sítě nebo počítačů" je trestným činem, trestatelným až pěti lety vězení a pokutou.

Ve svém prohlášení Netflix uvedl: "Pevně podporujeme uměleckou svobodu po celém světě a tuto epizodu jsme v Saúdské Arábii odstranili až poté, co jsme obdrželi platnou právní žádost - a abychom dodrželi místní zákon."

3.1.2018

Saúdská Arábie: Císařovy nové šaty?

Generální tajemník Amnesty Salil Shetty hodnotí vyhlídky Saúdské Arábie na lepší lidskoprávní situaci.