Saúdská Arábie: Cenzura Netflixu je posledním důkazem tvrdých zásahů do svobody projevu

Netflix odstranil epizodu z komediální show v Saúdské Arábii poté, co si úředníci království stěžovali, že tím došlo k porušení zákonů o počítačové kriminalitě.

Odpovědí na zprávu, že Netflix odstranil epizodu z komediální show v Saúdské Arábii poté, co si úředníci království stěžovali, že tím došlo k porušení zákonů o počítačové kriminalitě, uvedl Samah Hadid, ředitel kampaní  Amnesty International na Blízkém východě:

„Cenzurování společnosti Netflix orgány Saúdské Arábie použitím zákonů o počítačové kriminalitě není překvapením a je dalším důkazem jejich neúnavných zásahů do svobody projevu v království.

Od chvíle, kdy se v červnu 2017 dostal k moci korunní princ Mohamed bin Salmán, mnoho obránců lidských práv, aktivistů a kritiků bylo svévolně zadrženo nebo nespravedlivě odsouzeno na dlouhé roky do vězení, pouze za uplatnění svého práva na svobodu projevu.

Úřady předtím používaly zákony proti počítačové kriminalitě k tomu, aby umlčely disidenty, vytvářejíc prostředí strachu pro ty, kteří se odváží v Saúdské Arábii nahlas mluvit.

Tím, že se podrobil požadavkům saúdskoarabských orgánů, je Netflix  v nebezpečí  napomáhání království  v jeho  politice nulové tolerance vůči svobodě projevu a asistování úřadům v odepírání  práva lidí na svobodný přístup k informacím.“

Podpořím Amnesty v boji za lidská práva

DARUJ ❤

Pozadí

V Saúdské Arábii Netflix odstranil epizodu satirické komediální show Patriot Act, která byla kritická vůči představitelům země poté, co si úředníci z království stěžovali.

Americký komik Hasan Minhaj kritizoval saudského korunního prince Mohameda bin Salmána v monologu, který diskutoval o vraždě novináře Chážakdžího a odpovědnosti království za to, co se stalo uvnitř konzulátu země v Istanbulu v říjnu 2018, když  novinář nuceně zmizel a byl zabit.

Saudský telekomunikační regulátor citoval zákony o počítačové kriminalitě, které uvádí, že "výroba, příprava, přenos nebo ukládání materiálu zasahujícího do veřejného pořádku, náboženských hodnot, veřejné morálky a soukromí prostřednictvím informační sítě nebo počítačů" je trestným činem, trestatelným až pěti lety vězení a pokutou.

Ve svém prohlášení Netflix uvedl: "Pevně podporujeme uměleckou svobodu po celém světě a tuto epizodu jsme v Saúdské Arábii odstranili až poté, co jsme obdrželi platnou právní žádost - a abychom dodrželi místní zákon."

12.9.2019

Turecko: Masová cenzura médií je dalším útokem na svobodu slova

Ankarský soud zakázal bez udání důvodu více než 100 webových stránek zpravodajských serverů. Turecko pod vládou prezidenta Erdogana tak i nadále vede bezohlednou bitvu proti svobodným a nezávislým médiím.

9.1.2019

Stovky mrtvých a cenzura médií při protestech v Nikaragui

4.6.2019

Čína stupňuje tlak na aktivisty před 30. výročím masakru na náměstí Nebeského klidu

Čínské úřady musejí přestat pronásledovat lidi, kteří si chtějí připomenout oběti násilného zásahu na náměstí Nebeského klidu z roku 1989. Letos je to 30 let.

30.8.2018

Otevřený dopis pro Google: Nerezignujte na lidská práva výměnou za přístup do Číny!

Ohlášené plány společnosti Google spustit v Číně cenzurovaný vyhledavač by představovaly alarmující kapitulaci v oblasti lidských práv s ničivými důsledky v zemi, kde jsou lidé neustále pronásledováni za vyjádření svých názorů, upozorňuje Amnesty a další skupiny pro lidská práva.