Rusko: První trestní případ v rámci zákona o "nežádoucích organizacích" znamená novou úroveň represe

Obránkyně lidských práv Anastasia Ševčenková je v ohrožení!

Ruské úřady poprvé použily represivní zákon o "nežádoucích organizacích", aby zahájily trestní řízení proti obránkyni  lidských práv Anastasii Ševčenkové a vystavily ji riziku šestiletého vězení.

21. ledna ráno byla Anastasia, koordinátorka  hnutí Otkrytaya Rossiya („Otevřené Rusko“), obviněna z "opakované účasti na činnosti nežádoucí organizace." Až dosud bylo porušování tohoto zákona potrestáno v souladu se správním právem.

„V uplynulých letech  ruské orgány začaly kriminalizovat projevy nesouhlasu. Hnutí Otevřené Rusko se stalo poslední obětí těchto přísných opatření, "uvedla Natalia Zviaginová, ředitelka kanceláře Amnesty International v Rusku.

„Je nesmírně znepokojující, že toto stanovuje nový precedens: a bude to první případ, kdy je obhájce lidských práv trestně stíhán podle trestního zákoníku za údajnou spolupráci s "nežádoucími organizacemi". Pokud bude tento postup v širokém měřítku uplatňován, bude mít dalekosáhlé důsledky pro právo na svobodu projevu v zemi, protože orgány rozšiřují své nástroje pro uvěznění obránců lidských práv a aktivistů v Rusku."

V uplynulých dnech policie zahájila trestní vyšetřování a prováděla pátrání a zatýkání aktivistů Otevřeného Ruska v celé zemi.

Pozadí

21. ledna policie přepadla domy šesti aktivistů Otevřeného Ruska v Rostově na Donu (v jižním Rusku) a Kazani (centrální Rusko). Bylo zahájeno trestní vyšetřování proti Anastasii Ševčenkové, koordinátorce hnutí v Rostově na Donu. Toto je vůbec první trestní řízení zahájené podle článku 284.1 Trestního zákoníku Ruské federace, podle něhož je opakované údajné porušení zákona o "nežádoucích organizacích" trestným činem.

17. ledna byli koordinátorka Otevřeného Ruska v Pskově Liya Miluškinová a její manžel Artyom Miluškin zatčeni  a obviněni z prodeje drog, což je trestný čin, za který lze uložit trest odnětí svobody až na 20 let. Artyom, který je také politickým aktivistou, předtím oznámil, že policisté mu vyhrožovali obviněním za drogy už  během jeho nedávného zatčení v listopadu. Amnesty International hovořila s několika spolupracovníky Miluškinů, z nichž všichni tvrdí, že trestní řízení proti manželskému páru je smyšlené. Amnesty International zdokumentovala řadu případů, kdy byli aktivisté stíháni za smyšlená obvinění z trestné činnosti, včetně obhájce lidských práv Ojuba Titieva, který je v současné době před soudem v Čečensku.

18. ledna policie zahájila stíhání koordinátorky Otevřeného Ruska v Krasnodaru Yaně Antonovové za zveřejnění videa o nedostatku škol v regionu. Byla obviněna z "účasti na činnostech nežádoucí organizace." Toto je správní přestupek, když je „spáchán“ poprvé.

2.1.2018

Tyden.cz o výzvě OSN Saúdské Arábii: Propusťte disidenty

29.12.2017

iHned.cz: Na internet ve Vietnamu bude dohlížet 10000 inspektorů

27.12.2017

Maraton psaní dopisů: Kdo nám píše?

Shackelia Jacksonová z Jamajky posílá dopis všem, kdo se jí snaží pomoct v rámci Amnesty kampaně Maraton psaní dopisů.

27.12.2017

Rafis Kašapov je na svobodě

Dne 27. prosince 2017 byl tatarský aktivista Rafis Kašapov propuštěn z vězení poté, co si odpykal tříletý trest. Ten si vysloužil za kritiku ruského prezidenta Vladimira Putina a vládu Ruské federace, zejména kvůli jejich současnému přístupu k Ukrajině.