Rusko: První trestní případ v rámci zákona o "nežádoucích organizacích" znamená novou úroveň represe

Obránkyně lidských práv Anastasia Ševčenková je v ohrožení!

Ruské úřady poprvé použily represivní zákon o "nežádoucích organizacích", aby zahájily trestní řízení proti obránkyni  lidských práv Anastasii Ševčenkové a vystavily ji riziku šestiletého vězení.

21. ledna ráno byla Anastasia, koordinátorka  hnutí Otkrytaya Rossiya („Otevřené Rusko“), obviněna z "opakované účasti na činnosti nežádoucí organizace." Až dosud bylo porušování tohoto zákona potrestáno v souladu se správním právem.

„V uplynulých letech  ruské orgány začaly kriminalizovat projevy nesouhlasu. Hnutí Otevřené Rusko se stalo poslední obětí těchto přísných opatření, "uvedla Natalia Zviaginová, ředitelka kanceláře Amnesty International v Rusku.

„Je nesmírně znepokojující, že toto stanovuje nový precedens: a bude to první případ, kdy je obhájce lidských práv trestně stíhán podle trestního zákoníku za údajnou spolupráci s "nežádoucími organizacemi". Pokud bude tento postup v širokém měřítku uplatňován, bude mít dalekosáhlé důsledky pro právo na svobodu projevu v zemi, protože orgány rozšiřují své nástroje pro uvěznění obránců lidských práv a aktivistů v Rusku."

V uplynulých dnech policie zahájila trestní vyšetřování a prováděla pátrání a zatýkání aktivistů Otevřeného Ruska v celé zemi.

Pozadí

21. ledna policie přepadla domy šesti aktivistů Otevřeného Ruska v Rostově na Donu (v jižním Rusku) a Kazani (centrální Rusko). Bylo zahájeno trestní vyšetřování proti Anastasii Ševčenkové, koordinátorce hnutí v Rostově na Donu. Toto je vůbec první trestní řízení zahájené podle článku 284.1 Trestního zákoníku Ruské federace, podle něhož je opakované údajné porušení zákona o "nežádoucích organizacích" trestným činem.

17. ledna byli koordinátorka Otevřeného Ruska v Pskově Liya Miluškinová a její manžel Artyom Miluškin zatčeni  a obviněni z prodeje drog, což je trestný čin, za který lze uložit trest odnětí svobody až na 20 let. Artyom, který je také politickým aktivistou, předtím oznámil, že policisté mu vyhrožovali obviněním za drogy už  během jeho nedávného zatčení v listopadu. Amnesty International hovořila s několika spolupracovníky Miluškinů, z nichž všichni tvrdí, že trestní řízení proti manželskému páru je smyšlené. Amnesty International zdokumentovala řadu případů, kdy byli aktivisté stíháni za smyšlená obvinění z trestné činnosti, včetně obhájce lidských práv Ojuba Titieva, který je v současné době před soudem v Čečensku.

18. ledna policie zahájila stíhání koordinátorky Otevřeného Ruska v Krasnodaru Yaně Antonovové za zveřejnění videa o nedostatku škol v regionu. Byla obviněna z "účasti na činnostech nežádoucí organizace." Toto je správní přestupek, když je „spáchán“ poprvé.

15.2.2019

Dobrá zpráva: Případ polských žen se bude znovu vyšetřovat

Varšavský soud nařídil, aby bylo obnoveno vyšetřování se 14 polskými ženami.

14.2.2019

Krym: YouTube by se neměl podvolit nezákonným požadavkům Ruska

V reakci na zprávy, že ruský mediální regulátor Roskomnadzor nařídil, aby platforma pro hosting videí YouTube odstranila video o vězni svědomí a krymském obránci lidských práv Emir-Useinu Kukuovi , ředitelka Amnesty International Ukrajina Oksana Pokalčuková uvedla:

7.2.2019

Lidovky.cz: Izrael omezuje vstup neziskovek do země kvůli Palestině

31.1.2019

Zákonodárci Spojených států nominovali vězněného ujgurského akademika Ilhama Tohtiho na Nobelovu cenu míru

13 zákonodárců z obou politických stran Spojených států nominovalo ujgurského akademika a bloggera Ilhama Tohtiho na Nobelovu cenu míru, argumentovali především jeho snahou o mírový rozhovor mezi etniky, konkrétně mezi Ujgury a čínskými Chany.