Venezuela: Více než 10 lidí zabito při protestech

Krize vyhnala do ulic tisíce lidí, tvrdé represivní zásahy policie a armády přinesly už několika lidem smrt.

V reakci na zprávy o zabití nejméně deseti lidí v souvislosti s protesty ve Venezuele, vydala ředitelka Amnesty International pro Ameriku Erika Guevara-Rosasová následující prohlášení:

„Od začátku týdne vyrážejí do ulic ve Venezuele tisíce lidí, aby protestovaly proti vážné institucionální krizi a krizi v oblasti lidských práv, která postihla zemi. Namísto hledání řešení a zapojení se do dialogu s cílem zabývat se jejich požadavky, orgány pod velením Nicolase Madura  aplikují represivní politiku a vyslaly do ulic policisty a vojáky.

Amnesty International obdržela stížnosti ohledně účasti neslavných Speciálních akčních sil Bolivarské národní policie, která již při jiných příležitostech byla  obviněna ze zneužití pravomocí a nadměrného používání síly. Toto vystavuje životy a fyzickou integritu lidí, kteří protestují, vážnému riziku. Vyskytly se také velmi vážné stížnosti na účast provládních ozbrojených skupin, pokoušejících se zabránit protestům v různých částech země.

Protestování nemůže být synonymem smrti! Použití kulek ve snaze umlčet ty, kteří  uplatňují legitimní požadavky na svá lidská práva, dále snižuje šance na mírové řešení závažné institucionální a lidskoprávní krize, s níž se země v posledních letech potýká.

V těchto dnech velkého napětí a sociálního konfliktu ve Venezuele musí Nicolas Maduro a další členové jeho vlády zastavit represi vůči lidem a především zaručit život a fyzickou integritu těch, kteří proti nim demonstrují."

Přečtěte si více v angličtině nebo španělštině:

Venezuela: Orgány musí zastavit kriminalizaci a zabíjení mladých lidí žijících v chudobě (září 2018)

"To není způsob, jak žít": Veřejná bezpečnost a právo na život ve Venezuele (září 2018)

Venezuela: Regionální vlády musí ochránit lidi prchající ze země (září 2018)

9.11.2018

Venezuelané podstupují při pokusech o útěk obrovské riziko

30.10.2017

Venezuela: Represe v obýváku

Venezuelské úřady rozšířily svůj arzenál represí: zahájily vlnu nelegálních razií v domovech občanů podezřelých z disentu. Právě opozičně smýšlející lidé se minulý týden stali laureáty Sacharovovy ceny od Evropského parlamentu.