Sotudíová poslala synovi z vězení dopis

Íránské Centrum pro lidská práva zveřejnilo dopis, ve kterém Nasrín svému 12letému synovi Nimovi psala, proč s ním nemohla být v jeho první školní den:

„Copak jsem se mohla dívat, jak v mojí zemi popravují nezletilé, a mlčet?“ ptala se. „Copak jsem mohla přivírat oči nad týráním dětí?... Nemohla, synu.“ „Jen abych tě mohla s tatínkem doprovodit do školy v první den nového školního roku?  Nemohla, synu. To byl můj hřích,“ napsala Sotudíová, která byla zatčena v červnu 2018 kvůli smyšleným obviněním z narušování národní bezpečnosti.

26.3.2020

Nasrín požaduje propuštění politických vězňů

Nasrín Sotudíová oznámila, že bude ve vězení držet protestní hladovku v rámci níž bude požadovat propuštění politických vězňů v Íránu.

24.2.2020

Emil si navzdory důkazům musí odpykat celý trest

Soud se v lednu zabýval možností snížení Emilova trestu, nakonec ale ve vězení zůstane zbylých šest let.

30.4.2019

Filmaři z celého světa žádají propuštění myanmarského režiséra

Přes 450 filmařů z celého světa podepsalo otevřený dopis, v němž barmskou vládu vyzývá k okamžitému propuštění režiséra a dokumentaristy Min Tchin Ko Ko Ďiho z vězení.

30.5.2019

„Chybíte mi, moji nejdražší“ – Nasrín Sotudíová píše svým dětem z vězení

Srdcervoucí dopisy, které z vězení píše Nasrín Sotudíová, íránská právnička a aktivistka zaměřená na ženská práva, odhalují traumata, jež rodinám způsobuje vláda, která tvrdí, že je ochraňuje.