Zákonodárci Spojených států nominovali vězněného ujgurského akademika Ilhama Tohtiho na Nobelovu cenu míru

13 zákonodárců z obou politických stran Spojených států nominovalo ujgurského akademika a bloggera Ilhama Tohtiho na Nobelovu cenu míru, argumentovali především jeho snahou o mírový rozhovor mezi etniky, konkrétně jeho vlastní skupinou a čínskou majoritou Han.

Úřady v Ujgurském autonomním regionu Sin-ťiang (XUAR) vyhlásily tažení proti intelektuálům a jiným disentujícím hlasům v roce 2013, po návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

V lednu 132 akademiků a 18 civilních skupin žádalo v otevřeném dopise při příležitosti 5. výročí Tohtiho zatčení čínskou vládu o jeho okamžité propuštění. Jejich žádost ale mířila i na ostatní důležité akademiky, kteří jsou drženi v reedukačních táborech. V dopise prohlásili, že Tohtiho případ představuje „varovný výstřel namířený na ujgurskou inteligenci a aktivisty v Číně obecně.“

Ilham Tohti byl v roce 2017 v Hágu in absentia oceněn Cenou míru Liberální internacionály. V roce 2016 byla Tohtimu udělena Cena pro obhájce lidských práv Martina Ennalse, roce 2014 Cena svobody psaní Barbary Goldsmith od amerického PEN centra.

5.10.2018

Nobelova cena za mír: Odvážná práce Denise Mukwegeho a Nadi Muradové zdůrazňuje nutnost bojovat proti beztrestnosti za znásilňování ve válce

10.7.2018

Manželka nobelisty Liou Sia je volná!

Vdova po disidentovi Liou Siao-povi je venku z domácího vězení a míří do Německa!

29.7.2018

Svoboda pro Liou Sia ukazuje, že i na Čínu lze tlačit

Dokonce i Peking uznal, že vdova po nositeli Nobelovy ceny se ničeho nedopustila.

15.3.2018

Startuje Febiofest - opět s Amnesty cenou

Amnesty už potřetí udělí cenu nejlepšímu filmu s lidskoprávní tematikou.