Zákonodárci Spojených států nominovali vězněného ujgurského akademika Ilhama Tohtiho na Nobelovu cenu míru

13 zákonodárců z obou politických stran Spojených států nominovalo ujgurského akademika a bloggera Ilhama Tohtiho na Nobelovu cenu míru, argumentovali především jeho snahou o mírový rozhovor mezi etniky, konkrétně jeho vlastní skupinou a čínskou majoritou Han.

Úřady v Ujgurském autonomním regionu Sin-ťiang (XUAR) vyhlásily tažení proti intelektuálům a jiným disentujícím hlasům v roce 2013, po návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

V lednu 132 akademiků a 18 civilních skupin žádalo v otevřeném dopise při příležitosti 5. výročí Tohtiho zatčení čínskou vládu o jeho okamžité propuštění. Jejich žádost ale mířila i na ostatní důležité akademiky, kteří jsou drženi v reedukačních táborech. V dopise prohlásili, že Tohtiho případ představuje „varovný výstřel namířený na ujgurskou inteligenci a aktivisty v Číně obecně.“

Ilham Tohti byl v roce 2017 v Hágu in absentia oceněn Cenou míru Liberální internacionály. V roce 2016 byla Tohtimu udělena Cena pro obhájce lidských práv Martina Ennalse, roce 2014 Cena svobody psaní Barbary Goldsmith od amerického PEN centra.

19.4.2019

Ilham Tothi je už pět let nespravedlivě ve vězení

U příležitosti pátého výročí zatčení ujgurského profesora Ilhama Tohtiho občanská společnost, včetně Amnesty International, vyzývá Čínu, aby okamžitě a bezpodmínečně propustila nejen Tothiho, ale i celou řadu dalších učitelů nebo profesorů, kteří jsou nespravedlivě uvězněni.

5.10.2018

Nobelova cena za mír: Odvážná práce Denise Mukwegeho a Nadi Muradové zdůrazňuje nutnost bojovat proti beztrestnosti za znásilňování ve válce

15.5.2019

šest zemí, kde se nechcete narodit

Často čteme o nejkrásnějších státech a místech světa. Jak to ale vypadá v těch, které jsou na té „opačné straně“? Podívejte se na země, kde by vzhledem k lidskoprávní situaci chtěl žít asi jen málokdo z nás. Dějí se tam různé věci, o mnohých z nich jste možná ještě nikdy neslyšeli.

10.7.2018

Manželka nobelisty Liou Sia je volná!

Vdova po disidentovi Liou Siao-povi je venku z domácího vězení a míří do Německa!