Egyptský fotoreportér Mahmúd Abu Zeid alias Shawkan je konečně volný

Úspěch

Egyptský fotoreportér Mahmúd Abu Zeid alias Shawkan je po 5 a půl letech strávených ve vězení konečně na svobodě doma v Gíze.
Ve vykonstruovaném procesu s přibližně 800 účastníky demonstrace zatčenými během masakru na náměstí Rabaa v roce 2013 byl vloni v září odsouzen k 5 letům, která již tou dobou strávil ve vazbě. Z důvodu neschopnosti zaplatit soudní poplatky, jejichž výše nebyla soudem stanovena, byl jeho trest prodloužen do 16. února 2019. Shawkana nyní čeká ještě pětiletá podmínka, během níž bude muset vždy část dne strávit na policejní stanici. Proces jeho propuštění trval od 16. února. Díky vám všem, kdo jste za Shawkana bojovali v kampaních, psali dopisy a podepisovali petice!

10.9.2018

Shawkan bude volný

Egyptský fotoreportér by měl být propuštěný - odseděl si ve vazbě už celý trest, který mu 8. září určil soud.

11.5.2018

Egypt: Časově neomezené věznění na samotce se rovná mučení

Desítky novinářů, obránců lidských práv a členů opozice jsou drženy až několik let na samotkách kde je bijí, ponižují, omezují pohyb i příděl jídla. Svůj příběh vypověděl Amnesty i Kareem, který žije v současné době v Brně.